Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit / ЗОШИТ Лекции АУДИТ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
3.34 Mб
Скачать

3.2.3.6. Аналіз карти енергоспоживання насосними станціями

Для складання карти енергоспоживання насосами і насосними станціями необхідно вивчити реальну потребу в перекачуванні насосами різного роду рідин. Вивчити чи змінилося навантаження після того, як була спроектована і установлена система насосів. Вивчити основне навантаження (теплове, охолодне або транспортне).

Потім складається часовий графік навантаження на протязі дня, тижня, місяця, року і складається карта енергоспоживання для насосів (насосних станцій).

Аналіз карти енергоспоживання дозволяє виключити експлуатацію насосів з черезмірною продуктивністю або в недовантаженому режимі на протязі тривалого часу.

Основуючись на реальному навантаженні насосу, треба відповідним чином відрегулювати його продуктивність. Часто керування продуктивності основується на принципі погодинної залежності. Це досягається шляхом ручного управляння або автоматики, за допомогою годинного механізму. В випадку ручного управління важливо, щоб органи управління знаходились в границях досяжності операторів. Досвід показує, що керування повинно здійснюватись автоматично. Установки автоматики повинні перевірятись достатньо часто.

3.2.3.7. Розрахунок споживання електроенергії насосами

Споживання електроенергії насосами W достатньо просто оцінити, основуючись на знаннях по кількості годин роботи Tp їх двигунів, за формулою

кВт,

(9.4)

де V – продуктивність або дійсна подача насосу, м3/год; Н – повний напір з врахуванням висоти всмоктування, м; – густина рідини, кг/см3; – відповідно ККД передачі, насосу, двигуна.

Для випадку водопостачання цей вираз приймає вид:

.

(9.5)

3.2.3.8. Модернізація гідравлічних систем з метою організації ефективної роботи

Розглянемо втрату тиску в системі. Втрати із-за тертя в трубах можна зменшити на 75 % при збільшенні діаметру труб на 50 %.

Коли продуктивність насосів контролюється за допомогою дро-сельної заслінки необхідно розглянути другі способи керування продуктивністю. Наприклад, кілька невеликих насосів, які працюють паралельно, керування швидкістю потоку – безперервне або ступінчасте.

Коли продуктивність насосної станції постійно завищена, треба спробувати змінити передатне число ремінної або іншої передачі. При цьому слід пам’ятати про наступні модельні закони:

  • подвоєння діаметру в чотири рази збільшує тиск;

  • подвоєння діаметру збільшує продуктивність в 8 разів;

  • подвоєння діаметру збільшує споживання потужності в 32 рази;

  • подвоєння швидкості подвоює продуктивність;

  • подвоєння швидкості в чотири рази збільшує тиск;

  • подвоєння швидкості в вісім разів збільшує потужність, яка споживається.

Необхідно уникати кавітації насосів.

Насоси потрібно розміщувати як можна нижче або рідину, яка подається, як можна вище.

В простих замкнутих системах, наприклад у випадку бойлера, необхідно розміщувати діафрагменний розширювальний бак в якості першого елемента системи, а потім насос в прямій лінії теплорозпо-дільної системи.

Забірні патрубки необхідно робити як можна коротше з мінімальною кількістю з’єднань для того, щоб уникнути стрибка тиску.

По можливості необхідно збільшити діаметр забірних патрубків.

Температуру всмоктуємої рідини бажано знижувати.

Коли необхідно, треба знизити потік шляхом прикривання кранів на стороні високого тиску. Це знизить ризк кавітації.

В системах водопостачання з насосними агрегатами, які розраховані на максимальне споживання води при максимальному напорі, до-цільно установити накопичувач води на висоті, яка визначається необхідним напором, з пристроєм автоматичного відключення насосного агрегату при заповнені накопичувача. Це врахує той факт, що потреба в максимальній потужності на практиці буває короткочасною.