Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit / ЗОШИТ Лекции АУДИТ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
3.34 Mб
Скачать

2.2.6.3. Економія енергії в системах промислової вентиляції

До основних заходів по економії енергії в системах вентиляції відносяться:

  • зменшення навантаження на систему;

  • удосконалення конструкції системи;

  • автоматичне регулювання системою і диспетчерізація;

  • утилізація теплоти.

2.2.6.4. Зменшення навантаження на систему

До основних способів і засобів по зменшенню навантаження на систему вентиляції відносяться:

  • модернізація пристроїв з метою скорочення теплового або іншого навантаження на неї;

  • обмеження і локалізація притоку, витяжки, обігріву і охолодження повітря в приміщеннях великого об’єму, застосування повітряних душів, оазисів, душаруючих агрегатів;

  • зниження витрат повітря шляхом ретельного обліку режимів роботи системи і коефіцієнтів одночасності роботи обладнання на основі даних натурних обстежень;

  • вибір оптимальних радіусів дії системи та їх децентралізація;

  • комбіноване застосування приточної вентиляції та систем водяного опалення і охолодження.

1) Модернізація обладнання з метою зменшення теплового або іншого навантаження на систему

Іноді теплове навантаження або інше навантаження, наприклад, деякі гази, які генеруються якимось обладнанням, яке знаходиться в зоні, що вентилюється, потребують майже всієї продуктивності системи. Модернізація такого обладнання може дати деякі переваги як в ефективності самого процесу, так і виграні за рахунок підвищення ефективності системи вентиляції.

Типовий приклад. Заміна застарілих освітлювальних систем в кондиціонуємих приміщеннях. Економія 100000 кВт·год за рік на самій освітлювальній системі приведе, крім того, до додаткової економії, біля 30000 кВт·год в рік на установках кондиціонування повітря. При цьому приток повітря від системи вентиляції зменшиться.

2) Зменшення втрат в системі

При охолодженні або обігріві будинків за допомогою системи вентиляції великі втрати можуть виникнути за рахунок інфільтрації зовнішнього повітря. Мінімізуя час, на протязі якого двері знаходяться в відкритому стані, використовуючи можливість створити закриті перехідні “камери” на дверях, застосовуючи пластикові або повітряні завіси, які працюють на зовнішньому повітрі або інших пристроїв, можна ці втрати значно зменшити.

Витоки в повітропроводах системи збільшують втрати і тим самим збільшують навантаження на вентилятори. Витоки повітря можуть бути особливо значними з погано склепаних повітропроводів прямокутного перерізу і погано ущільнених місць їх з’єднання.

Невиправдані втрати електричної потужності можна усунути шляхом виключення з роботи вентиляторів без навантаження (наприклад, в нічний час, при перезмінах і в обідні перерви).

Зниження навантаження, а отже економія може бути досягнута в системах вентиляції в приміщеннях з крупногабаритним обладнанням шляхом локалізації притоку, витяжки, обігріву і охолодження при застосуванні повітряних душів, оазисів, душаруючих агрегатів. Застосовується преривчата вентиляція приміщень.

При преривчатій вентиляції система працює тільки на зовнішньому повітрі. Періодичність роботи системи скорочує загальний час її роботи на протязі доби, за рахунок чого знижується навантаження на систему і економиться енергія. При періодичному включенні і виключенні відбувається коливання параметрів мікроклимату. Найбільш піддаються змінам температура повітря і концентрація газів, в тому числі і СО2.

Зниження навантаження на систему вентиляції може бути досягнене також правильним комбінуванням застoсування систем водяного опалення і охолодження, а також обгрунтованим вибором оптимальних робочих температур повітря і теплоносія.

На багатьох підприємствах рекомендується установлювати одну центральну систему і доповняти її кількома витяжними пристроями. Використання місцевих витяжних пристроїв дозволяє зменшити навантаження на основну вентиляційну систему.