Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit / ЗОШИТ Лекции АУДИТ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
3.34 Mб
Скачать

2.1.4.3 Можливості економії

Можна із упевненістю сказати, що існують величезні можливості економії газоподібного палива тільки за рахунок організації ретельного контролю й технічного обслуговування систем транспортування газу. Імовірно, це найкращий і швидкий спосіб економії енергії для більшості українських підприємств на сьогодні. Це зажадає мінімум інвестицій, а результат, тобто окупність, буде миттєвим, причому, не тільки для окремого підприємства, а для всієї країни в цілому. Сьогодні Україна імпортує російський газ за ціною більше 300 доларів США за 1000 м3, а дуже більша частину цього газу попросту губиться при його транспортуванні.

Тяким образом перед впровадженням удосконалень у виробничі процеси, початком робіт з підвищення ефективності роботи пальників і т.д. необхідно прикласти максимум зусиль для локалізації й усунення витоків газу й це -першочергове завдання.

2.1.4.4 Практика, використовувана в країнах ЕС

У країнах ЄС прийнято вважати метан газом, що, поряд з іншими газами, викликає "парниковий ефект". У такий спосіб не тільки внаслідок високих цін на природний газ промислові підприємства змушені заощаджувати будь-який вид газу. Безперечно, економічні аспекти відіграють більшу роль: у середньому, промислові підприємства країн ЄС платять порядку 0,25 діл США за 1 м3 природного газу. Однак, крім того, на економію сильно впливає екологічне законодавство.

От приклад: у Данії використання газу регламентується державним законодавством. Зокрема, визначено, що всі установки потужністю, що перевищує 120 кВт, повинні бути повністю обстежені один раз у рік. Для більше складних установок, наприклад, виробничих ліній, періодичність проведення обстежень становить не рідше одного разу в 3 місяці. Обстеження містить у собі перевірку всієї системи на витоки й правильність всіх регулювань. Така перевірка може проводитися як персоналом підприємства, що має спеціальний доступ для такої перевірки, так і зовнішньою приватною фірмою, що володіє відповідною ліцензією. Результати перевірки й інформація про зроблені ремонтні роботи, регулювання й зміни вносяться в журнал реєстрації технічного обслуговування, що, у свою чергу, перевіряється відповідними державними службами через певний період часу.

Контрольні питання

  1. Яке обладнання входить до складу систем теплопостачання?

  2. За якими ознаками підрозділяються системи теплопостачання?

  3. Від яких факторів залежить енергетична ефективність систем теплопостачання?

  4. Що впливає на втрати теплоти в теплопроводах?

  5. Як оцінюється енергетична ефективність теплоізольованих конструкцій?

  6. Що дозволяють визначити теплові розрахунки ізолювання конструкцій?

  7. Як визначаються втрати теплоти ізольованим обладнанням?

  8. Як визначити нераціональні втрати теплоти неізольованими теплопроводами? Які вихідні дані необхідні для проведення розрахунків?

  9. Назвіть способи прокладання трубопроводів.

  10. Проаналізуйте, як впливає спосіб прокладення трубопроводів на енергетичну ефективність системи теплопостачання.

  11. Від яких вимог залежить оптимальна товщина ізоляції?

  12. Як визначається критичний діаметр ізоляції?

  13. Як вибрати матеріал ізоляції при відомому зовнішньому діаметрі трубопроводу?

  14. Проаналізуйте, як впливають втрати теплоносія та надмірного тиску на енергетичну ефективність систем теплопостачання.

  15. Проаналізуйте вплив конденсатовідвідників на енергетичну ефективність парових систем теплопостачання. Обґрунтуйте вибір типу конденсатовідвідника.

  16. Назвіть основні енергозаощаджуючі заходи, які рекомендуються при проведенні енергетичного аудиту систем теплопостачання.