Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit / ЗОШИТ Лекции АУДИТ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
3.34 Mб
Скачать

2.2.6. Системи вентиляції.

2.2.6.1. Загальні положення

Системи вентиляції підрозділяються на місцеві і загальнообмінні. Вони звичайно є елементами технологічних установок і засобами забезпечення необхідних санітарно-гігієничних умов (утримання СО2і других газів шкідливих речовин в робочій зоні, не перевищуючих граничнодопустимі концентрації).

Вентиляційні системи споживають значну частину енергії від загального споживання на підприємстві.

По даним, які є, в СРСР на опалення і вентиляцію будинків витрачалося біля 30% палива, що добувалося. При цьому 60% теплоти витрачалось на нагрів вентиляційного повітря, яке подавалось в приміщення в зимовий період року.

Розглянемо приклад постійно діючої вентиляційної системи з потоком повітря 1 кг/с (або 3000 м3/год). Споживання електроенергії на подачу повітря (вентиляторами) складає біля 20000 кВт·год/рік. Якщо врахувати і споживання енергії на нагрів повітря в холодні дні, то загальне її споживання буде біля 100000 кВт·год/рік. Таким чином витрати енергії на подачу повітря складають тільки 20% від загальної кількості енергії, що споживається.

Із сказаного вище виходить, що системи вентиляції істотно впливають на енергоспоживання в системах опалення і охолодження будинків. В цьому зв’язку, удосконалювання систем вентиляції з точки зору зменшення енерговитрат дозволить також знизити енерговитрати на опалення (зимою) і охолодження (літом) промислових будинків.

Можна також припустити, що в зв’язку з прийняттям нових стандартів в відношенні климатичних умов всередині виробничих приміщень і інших будинків, в майбутньому буде установлюватись все більша кількість систем вентиляції.

Отже задача зниження витрат енергії в системах вентиляції є дуже актуальною і потребує розробки і впровадження енергозберігаючих заходів як в існуючих системах, так і ізнову проектуємих з урахуванням конкретних особливостей виробничих приміщень і технологічних процесів.

2.2.6.2. Побудова карти споживання енергії вентиляційними установками

До прийняття рішення про те, які заходи необхідно приймати відносно економії енергії в системах вентиляції, необхідно мати статистичні дані про споживання загальної кількості енергії системою, а також ключові дані по споживанню електроенергії і витратам повітря.

Для цього необхідно спочатку встановити потрібне навантаження на систему.

Далі необхідно провести виміри та розрахунки споживання електроенергії і теплоти системою на протязі доби, неділі, місяця, року.

Потім треба вияснити яка реальна потреба в вентиляції, а також чи змінилась ця потреба з того моменту, коли конструювалась та споруджувалась вентиляційна система.

Далі необхідно визначити параметри основного навантаження і теплове навантаження, вологість, наявність викидів різних газів в приміщенні, яке вентилюється, наявність в повітрі твердих часток тощо.

За отриманими даними будується карта споживання електричної і теплової енергії, а також розподіл інших параметрів системи на протязі доби, неділі, місяця, року.

На основі цієї інформації і її аналізу приймається рішення - які заходи слід вжити відносно економії енергії.

На основі даних про час роботи вентиляторів на протязі року витрати електроенергії на привід вентиляторів визначаються по установленій потужності електродвигунів

, кВт·год/рік,

(7.1)

де n- кількість вентиляційних установок;Кв- коефіцієнт використання вентиляторів (0,6...0,8);Рн- номінальна потужність електродвигуна; τ - час роботи на протязі року.