Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit / ЗОШИТ Лекции АУДИТ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
3.34 Mб
Скачать

Тема 3.1. Енергетичний аудит у будівництві

Лекція 8

3.1.1. Утеплення житлових домів

Утеплення огороджуючих конструкцій будинку. Теплова ізоляція стін. Підвищення теплозахисних якостей вікон. Протидія інфільтрації.

Література: [3]: с. 156- 167, [2]: с.268-274.

Теплова енергія, що використається в житлово-комунальному господарстві для опалення й одержання гарячої води, виробляється на основі спалювання нафтопродуктів. Так само, як і у випадку з електроенергією, виробництво теплової енергії пов'язане з викидами в атмосферу шкідливих речовин, які сприяють виникненню кислотних дощів, парникового ефекту й глобального потепління клімату. Подібність екологічних проблем при виробництві електричної й теплової енергії полягає в тому, що ці види можуть вироблятися на тих самих станціях, які відомі як теплоелектроцентралі (ТЕЦ). Таке загальне виробництво енергії має, крім того, і величезний позитивний ефект. Його суть полягає в тому, що енергія, що звичайно губиться при виробництві електроенергії, на теплоелектроцентралях використається для виробництва тепла, зменшуючи в такий спосіб загальна кількість використаної первинної енергії (тобто органічного палива). Проте екологічні проблеми при цьому залишаються, і їхня серйозність багато в чому связанна з низкою энергоэффективностью наших будинків, які вимагають великої кількості енергії внаслідок того, що значна її частина губиться через неякісну теплоізоляцію.

На сьогоднішній день більшість будівельних компаній використає при будівництві матеріали, які мають підвищений ступінь ізоляції. Проте більшу частину становлять будинку старої забудови, теплоізоляційні характеристики яких не на достатньому рівні.

Проблема енергозбереження особливо актуальна для України, оскільки ми залежимо від поставок енергоносіїв з інших країн. Тому економія в об'єднанні з одночасним переходом на використання місцевих ресурсів, як, наприклад, деревина, може принести непоганий результат.

Ефективне використання теплової енергії, зрештою, не є досить складною справою. У більшості випадків це рішення двох питань: зміна звичок і усунення втрат тепла за допомогою поліпшення ізоляції.

Переважна більшість квартир має центральне опалення й регулювання споживання тепла, на жаль, для багатьох недосяжне. Але певної економії ви все-таки таки досягти можете.

Більшість заходів не вимагають більших фінансових витрат, проте є дуже ефективними (наприклад, усунення протягів). Інші заходи вимагають певних витрат. Якщо ви є власником частки вдома або квартири, то значні зміни підходять для вас більше, ніж для тих, хто квартиру наймає. В останньому випадку ви, проте, можете провести ряд деяких нескладних заходів, які дозволять вам зменшити кількість споживаної енергії.

Наведений список можливих заходів ви можете доповнити й власними ідеями. Можливо, у деяких ситуаціях ви знайдете також і інші способи зменшення кількості енергії, що споживається. Здійснюйте їх і обмінюйтеся досвідом з іншими.

1. Закривайте вночі штори, використайте жалюзі.

У цьому випадку мова йде про короткі штори, які не закривають простір навколо радіаторної батареї. Справа в тому, що через вікно губиться велика кількість тепла, тому, закриваючи на ніч короткі штори, ви частково запобігаєте таким втратам.

2. Термостат на нуль.

Якщо ваша квартира обладнана індивідуальними лічильниками й регуляторами подачі тепла (термостатами), то ви можете частково або повністю відключати подачу тепла на ніч або йдучи ранком на роботу. Лікарі вважають, що сон у прохолодному приміщенні приносить більше користі здоров'ю, чим сон у приміщенні, де тепло. У приміщеннях, які не використаються, температура повинна бути знижена, але не менше ніж 13-15°С, оскільки в противному випадку виникає небезпека ушкоджень внаслідок підвищення вологості.

Відключати термостат також бажано тоді, коли ви провітрюєте приміщення. Провітрювання із включеним термостатом є вкрай нерозумним і марнотратним способом використання теплової енергії.

Між іншим, відкриті протягом багатьох годин кватирки вікон дають вам не тільки свіже повітря, а й значні втрати тепла. Краще провітрювати частіше, але лише протягом 10-15 хвилин при широко відкритому вікні. За цей час стіни приміщення не встигають охолонути.

3. Звільняйте простір навколо радіаторів.

Занадто довгі штори й меблі біля радіаторних батарей помітно зменшують ефективність опалення; тому бажано, щоб простір біля радіаторів був вільним. Тепло від батарей може безперешкодно передаватися в кімнату, де вони встановлені.

4. Спостереження за системою опалення.

Радіатори опалення повинні бути чистими як ззовні так і зсередини. За багато років эксплуатаци радіатори можуть так забитися, що вода ледве протікає крізь них Радіатори потрібно промивати.

Окремо про "красу".

Покриття радіаторів декоративними плитами, панелями, навіть шторами знижує тепловіддачу на 10-12 відсотків. Фарбування радіаторів олійними фарбами знижує тепловіддачу на 8-13 відсотків, а фарбування цинковим білилом підвищує тепловіддачу на 2,5 відсотки.

5. Щільно закривайте двері кімнат і квартири.

Порукою економії тепла є щільно закриті двері кімнат і квартири. А набагато більший ефект дадуть двері й вікна з ущільнювачами. Не дайте теплу так просто покинути ваше житло!

6. Регулюйте постійну температуру у квартирі.

Помнете, підвищення температури в приміщенні на один градус збільшує на 6% витрати на теплову енергію. Більших результатів економії тепла можна досягти за рахунок установлення термостата на один - два градуси нижче звичайної позначки. У холодну пору року одягайтеся будинку тепліше.

Підтримуйте температуру в житлових кімнатах не вище 21°С, а в інших приміщеннях - на більше низькому рівні. Установите термометри у всіх кімнатах і стежите за їхніми показаннями. Термометри повинні бути встановлені на внутрішніх стінах на рівні очей людини,,подалі від радіаторів, ламп, а також у місцях, які протягом дня залишаються поза променями прямої сонячної радіації.

З погляду медицини найбільш сприятлива для здоров'я температура в приміщеннях - від 18°С до 20°С. Зниження температури на 1°С дозволяє заощаджувати 5% енергії, що витрачається на опалення. Тому, намагайтеся уникати перегріву приміщень.

При температурі приміщень 20°С витрата енергії на обігрів на 20% нижче, ніж при 24°С.

Багато хто страждає від явища надлишкового опалення - перетопа. Від перетопа, як правило, страждають жителі будинків, які розташовані поруч із джерелами теплопостачання. Причина перетопа - невідрегульовані системи теплопостачання. Із цього напрошується вивід - треба регулювати самої.

Якщо Ви страждаєте від перетопа:

для початку подивитеся, є чи у Вас на трубопроводі опалення (1) байпас (4). Можливо будівельники просто "забули" його зробити. Тоді встановлення байпаса (4) і терморегулятора (2), а на останній випадок - звичайного пластового крана дозволить регулювати величину потоку теплоносія через регулятор опалення (3). Це дозволить регулювати температуру в приміщенні.

7. Потреба у свіжому повітрі.

Провітрювати краще частіше й відкривати вікна ненадовго. Відкриваючи вікна надовго Ви втрачаєте дорогу теплову енергію й сильно прохолоджуєте стіни й потовк.

8. Полювання на протяги.

Приблизно четверта частина всього тепла, що надходить у наші квартири, губиться через щілини під дією протягів. Уважно оглянете свою квартиру - вікна, двері, стіни - можливо, протяги є й у ній.

Найбільш характерна наявність щілин і протягів для квартир, які расположенны на вітряній стороні. Тому в таких квартирах заходу з теплоізоляції можуть принести найбільший ефект.

9. Установите захисний екран.

Між радіаторною батареєю й стіною ви можете розташувати своєрідний екран з алюмінієвої фольги або теплозащитный екран з алюмінієвим покриттям. Більше економічним є екран, обидві сторони якого покриті фольгою. Фольга відбиває тепло, що випромінює радіатор, і направляє його назад у кімнату. Як бачите, все це ви можете зробити самі . Витрачені вами засобу, а також час і зусилля окупляться вже протягом декількох днів після .установки.

Захисним екраном може служити звичайна алюмінієва фольга. При виборі фольги варто враховувати те, яким образом ви плануєте закріпити її за радіатором. Проте в кожному разі бажано використати фольгу з так званим "глухим" шаром. Це на 4% зменшить витрати на опалення приміщень.

Теплозащитный екран являє собою плиту (наприклад, ДСП), на одній стороні якої кріпиться шар алюмінієвої фольги. Теплозащитный екран установлюється між радіатором і підвіконною стінкою таким чином, щоб поверхня, що відбиває, була розгорнута убік радіатора. Теплозащитный екран дозволяє заощадити значно більше тепла, чим алюмінієва фольга. Другою перевагою є легкість збирання й установки.

10. Нове підвіконня.

Ніж більше широке підвіконня, тим менше тепла виходить назовні через вікно. Тому якщо ви робите капітальний ремонт у вашій квартирі, подумайте про можливості заміни підвіконь.

11. Тепло на балконі.

Заощадити тепло значною мірою можна за рахунок заскленого балкона. З одного боку, ви запобігаєте влученню холодного повітря до вас у квартиру, а з іншого боку - відтоку теплого повітря назовні. Крім того, це також і поліпшення вашого комфорту.

12. Нові вікна.

Сьогодні на ринку представлений великий вибір так званих стеклопакетов, тобто вікон,стійких для будь-яких погодних умов. Вони мають надвисокий ступінь теплоізоляції й виглядають більш привабливо за своїх дерев'яних "предків". Єдиний їхній недолік - занадто висока ціна.

13. Ізолюйте стіни, підлога й потовк.

Цей "глобальний" за своїм характером задумчивостей зручніше за все реалізувати під час капітального ремонту вашої квартири. Сьогодні на ринку представлений широкий вибір ізоляційних матеріалів на будь-який смак. Проте якщо ви сумніваєтеся у власній компетенції по цьому питанню, то краще порадитися з фахівцями, які допоможуть вам підібрати те, що найбільше підходить саме для вашої квартири.

Ніж холодніше стіни, вікна, двері - тим тепліше повинен бути повітря в приміщенні для того, щоб Ви не відчували почуття дискомфорту.

Якщо внутрішня температура стін тільки 13°С, то навіть при температурі в приміщенні 22°С, Вам буде холодно й Ви будете скаржитися на протяг. А що говорити про температури погано ізольованих стін давно побудованих житлових будинків при наших сибірських морозах!

Ви можете поліпшити внутрішню ізоляцію зовнішніх стін Ваших квартир (пенопластовые плити, дерев'яні панелі, алюмінієва фольга, гіпсовий картон, товсті текстильні покриття).

Переваги:

  • це - самий доступний і дешевий спосіб ізолювати житло

  • цю роботу можна проводити по етапах (спочатку ніші за батареями, потім холодні кути, потовк)

  • внутрішня ізоляція не піддається впливу погоди ізольовані зсередини приміщення швидко нагріваються

14. Вологість повітря

Люди, які перебувають у приміщенні відчувають почуття комфорту, якщо значення відносної вологості перебуває в інтервалі від 65% до 35%. Занадто сухе повітря не тільки викличе спрагу, але й призводить до підвищених витрат на опалення, тому що "сухість" вимагає підвищення температури для досягнення почуття комфорту. Помнете, що холодне повітря (при тій же відносній вологості) більше сухий, чим тепле повітря. Тому часте провітрювання при низьких температурах на вулиці знижує вологість повітря в приміщенні.

Провітрюючи приміщення взимку часто, Ви попросту обігріваєте вулицю й викидаєте гроші у вікно. Цей метод не придатний для зменшення "сухості" повітря в приміщенні. Повісивши на батарею випарник з водою Ви будете почувати себе краще й при зниженій температурі.

15. Одяг

Теплий зручний одяг у квартирі - ідеальний "джерело" тепла. Спрощено можна вважати: один легкий вовняний жакет - економія 25% енергії на обігрів.

16. Стежите за розтратами тепла.

Лічильники дають можливість контролювати витрати тепла, частково регулювати споживання й фіксувати результати ощадливого його використання. На опалення приміщень витрачається четверта частина палива, що споживається в країні, з них 80% - у житлових будинках. Незважаючи на це, тепла постійно й гостро не вистачає, особливо в останні роки, а втрати його при цьому становлять більше 30%.

За підрахунками фахівців, працівники житлово-комунального господарства й жителі без значних капітальних витрат можуть зменшити втрати тепла на 5-10%. Ці втрати значно зростають, якщо вікна й двері негемертезированные , теплотраси неізольовані й затоплені, а ремонти котельного й допоміжного оснащення проведені неякісно й несвоєчасно.

До 40% тепла, які надходять у приміщення, губляться взимку через вікна. Можна значно зменшити ці втрати, установлюючи додаткове скло. Третє скло закріплюють за допомогою додаткової рами, зробленої з дерев'яних брусків і двох фіксаторів. Можливий варіант кріплення скла просто до рами цвяхами й герметизація його віконною замазкою. Гарний тепловий ефект дає також поліетиленова плівка, установлена перед вікном і закріплена планками до рами. Значна кількість тепла заощаджується завдяки ущільненню вікон і обклеюванню їхнім папером у два шари. До 30% тепла можна заощадити завдяки герметизації щілин між коробками вікон і стін. Балконні й вхідні двері утеплюються поролоном, щільною матерією, кожзаменителем. Добре тримають тепло штори із щільної тканини, які щільно прилягають до стін з вікон. Половина тепла, котра губиться через вікна, затримує скло, покрите тонкою плівкою двоокису олова.

Багато тепла губиться через стіни за опалювальними приладами. Якщо вони коштують у нішах, теплові витрати збільшуються на 3-4% від тепловіддачі приладів. Для зменшення цих втрат за опалювальними приладами наклеюють тонкий шар ефективної теплоізоляції. А збільшити тепловіддачу радіаторів можна за допомогою обдування їхнім невеликим вентилятором. Глухі стіни, які виходять на вулицю, утеплюються килимами, звукоізолюючими шпалерами, гофрокартоном, поролоном. Прикриваючи на зиму вентиляційні отвори у квартирах, можна заощадити до 15% теплової енергії. Завдяки проведенню всіх робіт зі збереження тепла в житлових приміщеннях заощаджується біля семи тонн вугілля за опалювальний сезон.

Велика кількість тепла в громадських місцях губиться, крім того, через вхідні двері, крізь які проходить значна кількість людей. Для зменшення цих втрат доцільно встановлювати подвійні двері, сезонні вхідні тамбури, теплові штори із щільної, щільної матерії, теплові завіси з вентильованого теплового повітря.

Для ефективного й значного зменшення втрат тепла через вікна при будівництві й реконструкції приміщень застосовують металлопластиковые вікна з вакуумними стеклопакетами з товщиною скла вікна 4 рр і більше. При встановленні степлопакетных вікон теплові втрати в.приміщенні зменшуються на 25-35%. Вони мають такий опір теплопередачі, як кам'яна стіна товщиною 50 див.

Значно поліпшують комфортність житла зовнішні жалюзі, виготовлені із пластику або легких металів, за рахунок зменшення теплових втрат із приміщень на 8-15% у зимовий період. Улітку вони дозволяють регулювати мікроклімат у приміщеннях за рахунок зменшення сонячного випромінювання. Ці жалюзі прості за конструкцією, міцні довговічні надійні в користуванні, значно дешевше стеклопакетных вікон.

Одним з. сучасних енергозберігаючих приладів, які знайшли масове застосування в системах опалення, є радіаторні терморегулятори. Вони стали найпростішим, швидким способом экономи енергії. Радіаторні терморегулятори -дозволяють використати лише необхідну кількість енергії й температура в приміщеннях підтримується на необхідному рівні. Терморегулятор вимірює температуру приміщення й автоматично регулює подачу теплоносія на радіатор.

Радіаторні термостати, утилізуючи вільне сонячне теплопоступление, тепло від електропобутових приладів і людей, забезпечують значну економію енергії. Установлення терморегуляторів на радіаторах завжди окупає себе. Сам монтаж є швидким і простим. Радіаторні терморегулятори встановлюються на вхідному трубопроводі. Якщо тут уже є запірний радіаторний вентиль, він просто заміняється на терморегулятор. У випадку відсутності вентиля треба вирізати відрізок труби й змонтувати на його місці терморегулятор. Радіаторні терморегулятори не вимагають ні витрат на втримання, ні підведення електроенергії або якого-небудь іншого виду енергії. Установлення регулятора дає економію 20% енергії, що використається для опалення.

Установлення й експлуатація сучасних електричних систем опалення стають вигідними й зручними. Традиційні масляні й теплоэлектронагреватели застосовуються тільки в певних умовах для тимчасового використання. Сучасна установка электроотопления базуються на конвекторных обігрівачах, кабельних системах підігріву підлоги (так звана тепла підлога). Останнім часом значні поширення придбали саме кабельні системи опалення.

У цих системах застосовують екранований двожильний кабель, що знешкоджує вплив електромагнітного поля на .людей. Електронні термостати, які керують роботою кабелю, установлюють задану температуру в приміщенні. Такі системи дозволяють використати й нічний тариф на електроенергію за рахунок акумуляції тепла в будівельних конструкціях і полі. Ці системи мають низькі капітальні витрати на встановлення, високий ККД; вони екологічно чисті, незалежні від центрального опалення, пожаро- і электробезопасны. На практиці застосовуються кабельні системи, які запобігають замерзанню під'їзних колій, тротуарів, сходових маршів, дахів і ринв. Довговічність використання таких систем становить не менше 50 років.

Останнім часом у багатокімнатних приватних будинках із центральним водним опаленням власниками практикується відключення опалення до 50% приміщень для економії палива.

Велике значення для економічної роботи водних систем опалення має їхнє регулярне промивання й очищення від накипу й ржавчин. Це дозволяє зменшити потреби палива на 10-20% і значно продовжує експлуатаційний період роботи постачання. Крім цього, в індивідуальних системах опалення для запобігання утворенню накипу у воду додають трилон Б. На певний період воду із систем опалення не зливають, а залишають для забезпечення консервації трубопроводів і радіаторів, адже накип збільшує витрати палива.

Створення умов для життя й діяльності людини має сильне важливе значення. Висока працездатність окремої людини, по-перше, вигідна все з погляду того, що при цьому виробляється більше продукції, товару. Крім того, людина, що працює в гарних умовах, менше хворіє, і тому не треба витрачати кошти на лікування. Для країн середніх і північної кліматичних зон, напевно, найважливіше місце в забезпеченні життєдіяльності людини займає опалення будинку.

Варто також сказати, що витрати енергії на опалення становлять звичайно близько 60% від усього обсягу енергії, що використається в житловому приміщенні, включаючи витрати газу, висвітлення, нагрівання води.

На последок дамо кілька рад з утеплення квартир і будинків.

Перед утепленням вікон на зиму, варто ретельно вимити шибки. Це приведе до важливої економії електричної енергії на висвітлення. Відверто говорячи це варто робити частіше.

На зиму віконні рами треба заклеїти папером Це потрібно робити із внутрішньої сторони в суху погоду. Але краще застосовувати спеціальні ущільнюючі матеріали. Зараз їх у продажі дуже багато й деякі з них можуть працювати по кілька років. Також їх можна використати для утеплення металевих дверей через які губиться багато тепла.

Якщо тріснуло шибку в якості тимчасового рішення можна вкрити тріщину безбарвним лаком для нігтів.

Установлення низкоемкостной термоотражающей плівки на шибки знижує втрати тепла крізь вікна на 35...45%.

Установлення додаткових рам і встановлення рам на балконах дозволяє знизити загальні втрати тепла на 10..13%. Подвійні двері також дозволять зберегти тепло в житло.