Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit / ЗОШИТ Лекции АУДИТ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
3.34 Mб
Скачать

3.2.3.3. Вентиляторні градирні. Вибір градирні з урахуванням її енергетичної ефективності і надійності роботи

По способу утворення поверхні нагріву поміж водою і атмосферним повітрям градирні підрозділяються на:

– контактно-пінні (барботажні);

– крапельні;

– плівкові.

В крапельних градирнях утворення поверхні теплообміну досягається шляхом механічного розпилення води за допомогою форсунок або під дією повітряного потоку (ежекційний режим).

В плівкових градирнях тепломасообміна поверхня утворюється шляхом механічного розпилення води з подальшим утворенням плівки рідини на поверхнях різної форми насадок. Ці градирні зустрічаються з нерегулярною насадкою, з регулярною рухомою і нерухомою насадками.

При виборі градирень порівняння варіантів необхідно проводити не тільки по капітальним витратам, але і по приведеним витратам потужності, втратам води, показникам надійності роботи і ступеню охолодження води в градирні.

Приведені витрати потужності характеризують енергетичну ефективність градирні і представляють собою відношення сумарної по-тужності електродвигунів градирні на номінальному режимі роботи до її теплової продуктивності:

, Вт/кВт.

(9.3)

Економічність роботи градирні і всієї системи водопостачання будуть залежати від того, наскільки багато води потребується на під-живлення системи. При інших рівних умовах вона буде залежати від ефективності краплеуловлювання водовіддільників.

Надійність роботи системи водопостачання дуже сильно залежить від того, наскільки надійно працює обладнання для розпилення води, наскільки швидко забруднюються поверхні теплообміну, наскільки швидко зношується рухома насадка та інше.

Аналіз ефективності роботи різних типів градирень (з рухомою насадкою, з насадкою з фольги, барботажних конструкцій НУК), показав, що барботажні градирні мають більш високу надійність із-за відсутності форсунок, а також практично мінімальні приведені витрати потужності. Вони мають мінімальний виніс крапельної вологи із-за використання високоефективних сепараторів. Коефіцієнт уловлювання крапельної вологи складає не менше 99 %.

Енерговитрати в системі оборотного водопостачання суттєво залежать від правильності вибору типів електронасосів, від правильності управління ними, від того, з яким навантаженням вони працюють.

3.2.3.4. Економія енергії від застосування оборотного водопостачання

Впровадження оборотного водопостачання дає можливість використовувати воду для охолодження обладнання багаторазово по замкнутому циклу.

Економія електроенергії на 15…20 %.

Витрати первинної води скорочуються в 2 рази.

3.2.3.5. Електронасоси

Електронасоси – це обладнання, яке мається в складі більшості нагрівальних або охолодних систем, а також систем водопостачання, передачі різних рідин і суспензій. Коли керування електронасосами організовано неправильно, то це може серйозно збільшити споживання ними електроенергії. Коли насоси довго працюють в режимі холостого ходу, то це також істотно впливає на загальне споживання енергії.