Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Splankhtologiya.docx
Скачиваний:
253
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
744.59 Кб
Скачать

Варіанти та аномалії розвитку органів чоловічої статевої системи

  1. Недорозвинене або відсутнє одне яєчко у кали­тці - монорхізм(monorchismus).

  2. Недорозвинені два яєчка або вони відсутні у калитці - анорхізм(anorchismus).

  3. При затримці опускання яєчка в малому тазі або, найчастіше, у пахвинному каналі виникає кри­пторхізм(односторонній або двосторонній).

  4. Іноді яєчко в процесі опускання затримується, що приводить до незвичного його розміщення - ек­топії яєчка(ectopiatestis). При цьому яєчко може знаходитися в черевній порожнині або під шкірою промежини, або під шкірою в ділянці поверхневого кільця пахвинного каналу.

  5. Піхвовий відросток очеревини може бути не- зрощеним, тоді він сполучається з очеревинною по­рожниною, і у кишеню, яка утворилась, можуть

випинатися петлі тонкої кишки.

  1. Гіпоспадія- чоловічий сечівник залишається відкритим знизу у вигляді щілини - неповне закриття сечівника знизу.

  2. Епіспадія- чоловічий сечівник розщеплений зверху.

  3. Вроджений фімоз(може бути набутий) - голівка статевого члена не може вийти через звужений отвір передньої шкірочки статевого члена(preputium penis), раніше називалася "крайньою плоттю".

  4. Справжній гермафродитизм- наявність в од­ній особі чоловічих та жіночих статевих залоз.

  5. Несправжній гермафродитизм- наявність статевих залоз однієї статі, а зовнішніх статевих ор­ганів - протилежної статі.

  6. Чоловічий несправжній гермафродитизм- при ньому статева залоза диференціюється як яєчко і залишається в черевній порожнині. Одночасно за­тримується розвиток статевих валиків. Вони не зрос­таються один з одним, а статевий горбик розвива­ється незначно. Ці утвори імітують статеву щілину і піхву, а статевий горбик - клітор.

Яєчко (testis)

Яєчко (testis) є паренхіматозним органом, який розміщений в калитці(scrotum) і виробляє сперма­тозоїди та чоловічі статеві гормони - це є чоловіча статева залоза.

Кожне яєчко (testis) має:

  • верхній кінець(extremitas superior);

  • нижній кінець(extremitas inferior);

  • присередню поверхню(facies medialis);

  • бічну поверхню(facies lateralis);

  • передній край(margo anterior);

  • задній край(margo posterior).

До верхнього кінця і заднього краю яєчка (margo posterior testis) прилягаєнад’яєчко(epididymis), яке має:

  • голівку над’яєчка(caput epididymidis);

  • тіло над’яєчка(corpus epididymidis);

  • хвіст над’яєчка(cauda epididymidis).

Між яєчком (testis) і тілом над'яєчка(corpus epididymidis) єпазуха над’яєчка(sinus epididymidis).

Яєчко (testis) вкритебілковою оболонкою(tunica albuginea), яка на задньому краї(margo posterior) вдається у паренхіму яєчка і утворюєсередостіння яєчка(mediastinum testis).

Від останнього до білкової оболонки відходять пе­регородочки яєчка(septula testis).

Ці перегородочки поділяють яєчко на 150-200 часточок яєчка(lobuli testis).

У кожній часточці яєчка (lobulus testis) містяться (1-2)звивисті сім’яні трубочки(tubuli seminiferi contorti), де сперматогенним епітелієм(epithelium spermatogenum) виробляються чоловічі статеві клі­тини - сперматозоїди(spermatozoida).

Звивисті сім'яні трубочки (tubuli seminiferi contorti) переходять - упрямі сім’яні трубочки (tubuli seminiferi recti), а останні - усітку яєчка(rete testis), що розміщена у середостінні яєчка(mediastinum testis).

Від сітки яєчка (rete testis) відходятьвиносні проточки яєчка(ductuli efferentes testis), їх є15 - 20, вони, пронизуючи білкову оболонку (tunicaalbuginea), відкриваються в ділянці головки над'яєчка (caputepididymidis) в протоку над'яєчка (ductusepididymidis) і утворюють тамчасточки над’яєчка(lobuliepididymidis).

Протока над’яєчка(ductusepididymidis) досить покручена і займає, в основному, тіло та хвіст над'яєчка (corpusetcaudaepididymidis), у розправ­леному вигляді ця протока має довжину 5 - 6 метрів.

Протока над'яєчка (ductusepididymidis) опуска­ється до його хвоста (caudaepididymidis), де перехо­дить у сім'явиносну протоку (ductusdeferens).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]