Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Splankhtologiya.docx
Скачиваний:
253
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
744.59 Кб
Скачать

5 Живильна артерія великогомілкової кістки(a. Nutricia tibiae; a. Nutriens tibiae);

6Бічна підошвова артерія(a.plantaris lateralis), що є однією з кінцевих гілок задньої великогомілко­вої артерії (a.tibialisposterior), лежить в бічній пі- дошвовій борозні (sulcusplantaris lateralis), прямує присередньо і, анастомозуючи зглибокою підошво- вою артерією(a. plantaris profunda), яка відходить від тильної артерії стопи (a.dorsalispedis), утворюєглибоку підошвову дугу(arcus plantaris profundus).

Бічна підошвова артерія(a. plantaris lateralis) віддає чотирипідошвові плеснові артерії (aa. metatarsales plantares), які переходять узагаль­ні підошвові пальцеві артерії(aa. digitales plantares communes).

Кожна з цих артерій (aa.digitalesplantarescommunes) розгалужується на двівласні підошвові пальцеві артерії(aa.digitalesplantarespropriae), які кровопостачають на підошві (planta) шкіру з обох боків відповідних пальців стопи (cutisdigitorumpedis).

7Присередня підошвова артерія(a.plantarismedialis), що є однією з кінцевих гілок задньої вели­когомілкової артерії (a.tibialisposterior), маєглибо­ку гілку(ramusprofundus) іповерхневу гілку(ramussuperficialis), лягає у присередню підошвову борозну (sulcusplantarismedialis) та кровопостачає присе- редні м'язи підошви (musculimedialesplantae), ана­стомозуючи з першою тильною плесновою артерією (a.metatarsalisdorsalisprima).

8 Передня великогомілкова артерія(a.tibialisanterior), що відходить від підколінної артерії (a.poplitea) в підколінній ямці (fossapoplitea), захо­дить в гомілково-підколінний канал (canaliscruropopliteus) і відразу виходить з нього через вер­хній отвір міжкісткової перетинки (membranainterossea).

Передня великогомілкова артерія

(a. tibialis anterior)

Передня великогомілкова артерія (a.tibialisanterior) лягає на передню поверхню міжкісткової мембрани (faciesanteriormembranaeinterosseae) між м'язами переднього відділу гомілки (musculicompartimenticrurisanterioris) і, проходячи під верх­нім тримачем м'язів-розгиначів (retinaculummusculorumextensorumsuperius) та під нижнім три­мачем м'язів-розгиначів (retinaculummusculorumextensoruminferius), продовжується на стопу під на­звоютильної артерії стопи(a.dorsalispedis).

Від передньої великогомілкової артерії(a.tibialisanterior) відходять наступні гілки:

  • задня поворотна великогомілкова артерія (a.recurrenstibialisposterior), що бере участь в утворенні суглобової колінної сітки (retearticularegenus);

  • передня поворотна великогомілкова артерія (a.recurrenstibialisanterior), що бере участь в утво­ренні суглобової колінної сітки (retearticularegenus);

  • м’язові гілки(rr.musculares), які кровопоста­чають м'язи (musculi) переднього відділу гомілки (compartimentumcrurisanterius);

  • передня бічна кісточкова артерія (a. malleolaris anterior lateralis), що бере участь в утворенні бічної кісточкової сітки (rete malleolare laterale);

  • передня присередня кісточкова артерія (a.malleolarisanteriormedialis), що бере участь в утворенні присередньої кісточкової сітки (retemalleolaremediale).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]