Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Splankhtologiya.docx
Скачиваний:
253
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
744.59 Кб
Скачать

Цибулинно-сечівникова залоза

(glandulabulbourethralis), або залоза Купера

Це парна альвеолярно-трубчаста залоза, яка ро­зміщена у товщі м’язів сечо-статевої діафрагми і має протоку цибулинно-сечівникової залози(ductusglandulaebulbourethralis), що проходить через цибу­лину статевого члена (bulbuspenis) і відкривається в губчасту частину чоловічого сечівника (parsspongiosaurethraemasculinae).

Залоза (glandulabulbourethralis) виробляє тягу­чий слизовий секрет, який захищає слизову оболон­ку сечівника (tunicamucosa) від подразнюючої дії сечі.

Калитка (scrotum)

Калитка є зовнішнім чоловічим статевим орга­ном, що має вигляд звисаючого донизу шкірно- фасціального мішка, в якому розміщені яєчка (testes) і над’яєчка (epididymides).

Калитка поділяється на праву та ліву половини перегородкою калитки(septum scroti).

Калитка (scrotum) - це "фізіологічний" термостат, в якому температура нижча, ніж температура тіла, що є необхідною умовою нормального сперматоге­незу.

До складу калитки (scrotum) входить 7оболонок, які вкривають яєчко (testis) і є похідними відповід­них шарів передньої стінки черевної порожнини (pariesanterioriscavitatisabdominis), а саме:

  1. Шкіра калитки(cutisscroti), що маєшов ка­литки(raphescroti), численні складки, пігментова­на, вкрита волоссям (pili) і містить специфічні сальні та потові залози (glandulaesebaceaeet sudoriferae).

  2. Під шкірою (cutis) залягаєм’ясиста оболонка (tunica dartos), яка є похідною підшкірної жирової клітковини(panniculus adiposus) і зростається із шкірою(cutis).

  3. Зовнішня сім’яна фасція(fasciaspermaticaexterna), яка є похідною поверхневої фасції перед­ньої стінки черевної порожнини (fasciasuperficialis parietis anterioris cavitatis abdominis).

  4. Фасція м’яза-підіймача яєчка(fasciacremasterica), яка є похідною міжніжкової фасції (fasciaintercruralis) в ділянці поверхневого пахвин­ного кільця (anulusinguinalissuperficialis).

  5. М’яз-підіймач яєчка(musculus cremaster), який є похідним внутрішнього косого і поперечного м’язів живота(muscuN obliqui interni et transversiabdominis).

  6. Внутрішня сім’яна фасція(fasciaspermaticainterna), яка є похідною поперечної фасції черевної стінки (fasciatransversalisparietisabdominis).

  7. Піхвова оболонка яєчка(tunica vaginalis testis)

  • серозна оболонка (tunicaserosa), що є похідною очеревини (peritoneum) і складається знутрощевої пластинки(laminavisceralis) тапристінкової пла­стинки(laminaparietalis). Остання зростається з білковою оболонкою яєчка (tunicaalbugineatestis) і переходить на над'яєчко (epididymis).

Між обома пластинками міститься щілиноподіб­ний простір - піхвова порожнина(cavitasvaginalis), яка заповнена невеликою кількістю серозної рідини.

Статевий член, прутень (penis)

Статевий член служить для виведення сечі із се­чового міхура і введення сперми у статеві шляхи жінки, має:

  • корінь статевого члена (radix penis);

  • тіло статевого члена (corpus penis);

  • головку статевого члена (glans penis).

Шкіра (cutis), яка вкриває статевий член, в осно­ві голівки утворює вільну складку -передню шкіроч­ку статевого члена(preputiumpenis).

Остання за допомогою вуздечки передньої шкі­рочки(frenulumpreputii) з'єднується з головкою ста­тевого члена (glanspenis).

Статевий член (penis) сформований двомапече­ристими тілами статевого члена(corporacavernosapenis) і однимгубчастим тілом стате­вого члена(corpusspongiosumpenis).

Печеристі тіла (corporacavernosa) своїми задніми кінцями зростаються з окістям присереднього краю нижніх гілок лобкових кісток (ramiinferiorespubis) під лобковим симфізом (symphisispubica).

На нижній поверхні між печеристими тілами утворюється жолоб, де залягає губчасте тіло статево­го члена (corpusspongiosumpenis).

Усі тіла статевого члена (corporapenis) вкриті:

  • білковою оболонкою печеристих тіл(tunicaalbugineacorporumcavernosorum);

  • білковою оболонкою губчастого тіла(tunicaalbugineacorporisspongiosi).

Усередині губчастого тіла (corpusspongiosumpenis) проходить чоловічий сечівник (urethramasculina).

Чоловічий сечівник (urethramasculina)

Чоловічий сечівник є трубкою завдовжки 16-22 см, S-подібної форми, в якій розрізняють:

  • внутрішньостінкову частину;передпередмі- хурову частину (parsintramuralis;parspreprostatica)

  • вона проходить через стінку сечового міхура.

  • передміхурову частину(pars prostatica);

  • проміжну частину(parsintermedia), або пере­тинчасту частину (parsmembranacea);

  • губчасту частину(pars spongiosa).

На своєму шляху сечівник (urethramasculina) робить:

  • верхній(фіксований)згин;

  • нижній(вільний)згин.

Передміхурова частина сечівника(pars prostatica) проходить через передміхурову залозу(prostata).

У цій частині на задній стінці сечівника (pariesposteriorurethraemasculinae) випинаєсім’яний горбик(colliculusseminalis), на верхівці якого роз­міщенийпередміхуровий мішечок(utriculusprostaticus), або за попередньою номенклатурою - передміхурова маточка (utriculusprostaticus).

Біля останнього (utriculusprostaticus) відкрива­єтьсясім’явипорскувальна протока(ductusejaculatorius), а на основі сім'яного горбика (colliculusseminalis) -проточки передміхурової залози(ductuliprostatici).

Проміжна частина сечівника(pars intermedia) коротша, вона проходить через сечо-статеву діафра­гму.

Описані вище дві частини належать до заднього (фіксованого) відділу сечівника.

Губчаста частина сечівника(parsspongiosa), або передня уретра, проходить в губчастому тілі ста­тевого члена (corpusspongiosumpenis) і відкрива­ється на сечівниковій поверхні верхівки голівки ста­тевого члена (faciesurethralisapicisglandispenis)зовнішнім вічком сечівника(ostiumurethraeexternum).

Чоловічий сечівник (urethramasculina) має такізвуження:

  1. Зовнішнє вічко сечівника(ostiumurethraeexternum) на голівці статевого члена (glanspenis);

  2. Уся проміжна частина сечівника(pars membranacea; pars intermedia);

  3. Внутрішнє вічко сечівника(ostiumurethraeinternum), яке відкривається в сечовий міхур (vesicaurinaria).

Крім того, сечівник (urethramasculina) має такірозширення:

  1. Уся передміхурова частина(pars prostatica);

  2. Розширення губчастого тіла статевого члена (corpusspongiosumpenis) у його основі - цецибу­лина статевого члена(bulbuspenis);

  3. Розширення сечівника (urethramasculina) в ді­лянці голівки статевого члена (glanspenis) - цечов­ноподібна ямка сечівника(fossanavicularisurethrae).

ЖІНОЧА СТАТЕВА СИСТЕМА

(systema genitalia feminina)

Жіноча статева система (systema genitale femininum) поділяється на:

  • внутрішні жіночі статеві органи(organagenitaliafemininainterna), до яких належать:

  • яєчники (ovaria);

  • маткові труби (tubae uterinae);

  • матка (uterus);

  • піхва (vagina);

  • зовнішні жіночі статеві органи(organagenitaliafemininaexterna), до яких належать:

  • жіноча соромітна ділянка;

  • вульва (pudendumfemininum;vulva) з великими

і малими соромітними губами (labia majora et minora pudendi);

  • присінок піхви (vestibulum vaginae);

  • клітор (clitoris);

  • лобкове підвищення (mons pubis).

ВНУТРІШНІ ЖІНОЧІ СТАТЕВІ ОРГАНИ

(organa genitalia feminina interna)

Яєчник (ovarium)

Яєчник є парним органом овальної форми, що розміщений у порожнині малого таза (cavitaspelvisminoris).

Він має:

  • присередню поверхню(facies medialis);

  • бічну поверхню(facies lateralis);

  • вільний край(margo liber);

  • брижовий край (margo mesovaricus);

  • матковий кінець(extremitas uterina);

  • трубний кінець(extremitas tubaria).

Яєчник (ovarium) міститься в очеревинній порож­нині (cavitasperitonealis), але очеревиною не вкри­тий. Зовнішньою оболонкою яєчника єзародковий епітелій(epitheliumgerminale).

До матки (uterus) яєчник (ovarium) прикріплюєть­ся за допомогоювласної зв’язки яєчника(lig.ovariiproprium), а до стінок таза - за допомогоюпідвішу- вальноїзв’язки яєчника(lig.suspensoriumovarii).

До брижового краю яєчника (margomesovaricus) підходитьбрижа яєчника(mesovarium), між листка­ми якої судини і нерви заходять уворота яєчника (hilumovarii).

Паренхіма яєчника (parenchymaovarii) склада­ється зкори яєчника(cortexovarii) імозкової речо­вини яєчника(medullaovarii).

У корі яєчника (cortexovarii) дозрівають яйцеклі­тини (ovum) у різних за ступенем розвитку фолікулах: примордіальних, вторинних (пухирчастих) та зрілих - третинних фолікулах, або пухирцях Граафа.

Отже, первинний фолікул(folliculusovaricusprimarius) перетворюється впухирчастий яєчнико­вий фолікул(folliculusovaricusvesiculosus) - Граа- фів пухирець.

Після того як пухирець (folliculusovaricusvesiculosus) розривається, яйцеклітина (ovum) вихо­дить на поверхню яєчника (ovarium) і потрапляє в маткову трубу (tubauterina).

Власне, пухирчастий яєчниковий фолікул (folliculusovaricusvesiculosus) - Граафів пухирець - наповнюється кров'ю і перетворюється ужовте тіло(corpusluteum).

Якщо немає запліднення, то жовте тіло (corpusluteum) з часом перетворюється убілясте тіло (corpusalbicans).

При заплідненні жовте тіло (corpusluteum) розро­стається і перетворюється ужовте тіло вагітності (corpusluteumgraviditatis), яке функціонує протягом усієї вагітності як ендокринна залоза (glandulaendocrina).

Процес виділення яйцеклітини з яєчника назива- еться овуляцією(від лат. оvum- яйце).

Маткова труба (tubauterina;salpinx)

Маткова труба є парним органом, що має труб­часту форму і розміщена на рівні верхнього краю широкої маткової зв'язки (lig.latumuteri). Довжина кожної маткової труби (tubauterina) становить 8-18 см, а діаметр ампули маткової труби (ampullatubaeuterinae) може мати 6 - 10 мм.

У ній (tuba uterina) розрізняють 4 частини:

  • маткову частину(parsuterina), яка проходить через стінку матки (pariesuteri) і відкривається в порожнину матки (cavitasuteri)матковим вічком маткової труби(ostiumuterinaetubaeuterinae);

  • перешийок маткової труби(isthmustubaeuterinae), що розміщений ближче до матки (uterus);

  • ампулу маткової труби(ampullatubaeuterinae) - найдовшу частину маткової труби (tubauterina);

  • лійку маткової труби(infundibulumtubaeuterinae) - розширену частину, яка відкриваєтьсячеревним отвором маткової труби(ostiumabdominaletubaeuterinae) в очеревинну порожнину (cavitasperitonealis) і оточенаторочками маткової труби(fimbriaetubaeuterinae), одна з яких -яєч­никова торочка(fimbriaovarica) - найдовша.

Маткова труба (tuba uterina) вкрита з усіх боків очеревиною (peritoneum) і маєвласну брижу мат­кової труби(mesosalpinx).

Крім зовнішньої серозної оболонки (tunicaserosa), маткова труба (tubauterina) має м'язову оболонку (tunicamuscularis), поздовжній і коловий шари, і слизову оболонку (tunicamucosa), що завдя­ки підслизовій основі (telasubmucosa) утворюєтру­бні складки(plicaetubariae).

У матковій трубі (tubauterina) відбувається заплі­днення яйцеклітини (spermovium) з утворенням зиго­ти. Зигота, або запліднена яйцеклітина, проходить по матковій трубі у матку(uterus).

Матка (uterus)

Матка є непарним порожнистим органом грушо­подібної форми, що розміщений у порожнині малого таза (cavitaspelvisminoris).

Матка (uterus) має:

  • дно матки(fundus uteri);

  • тіло матки(corpus uteri);

  • шийку матки(cervixuteri), яка відкривається в піхву (vagina)вічком матки(ostiumuteri), оточенимпередньою губою(labium anterius) тазадньою губою (labium posterius).

У шийці матки (cervixuteri) розрізняють:

  • надпіхвову частину шийки(portiosupravaginaliscervicis) іпіхвову частину шийки (portiovaginaliscervicis);

  • тіло матки,яке маєміхурову поверхню(faciesvesicalis), або передню поверхню (faciesanterior), такишкову поверхню(facies intestinalis), або задню поверхню(facies posterior).

Місце переходу тіла матки (corpusuteri) в шийку (cervixuteri) називаєтьсяперешийком матки

(isthmusuteri).

Міхурова поверхня, передня поверхня матки (faciesvesicalis,faciesanterioruteri) прилягає до се­чового міхура (vesicaurinaria).

Кишкова поверхня, задня поверхня (faciesintestinalis,faciesposterior) прилягає до прямої киш­ки (rectum).

При порожньому сечовому міхурі (vesicaurinaria) тіло матки (corpusuteri) нахилене вперед. Таке по­ложення називаєтьсяантеверзіо(anteversio).

При наповненні сечового міхура (vesicaurinaria) дно і тіло матки (fundusetcorpusuteri) зміщуються назад - церетроверзіо(retroversio).

Крім того, між тілом і шийкою матки (corpusetcervixuteri) утворюється кут, відкритий вперед. Таке положення називаєтьсяантефлексіо(anteflexio).

Порожнина матки (cavitasuteri) має трикутну фо­рму, вгорі сполучається з матковими трубами (tubaeuterinae), а внизу через канал шийки матки (canaliscervicisuteri) і вічко матки (ostiumuteri) - з піхвою(vagina).

Стінка матки (paries uteri) складається з трьохшарів:

  1. Слизова оболонка(tunicamucosa), або ендо- метрій (endometrium), в ній відсутній підслизовий прошарок, тому вона не утворює складок і зрощена із м'язовою оболонкою матки (tunicamuscularis;myometriumuteri).

У каналі шийки матки (canaliscervicisuteri) сли­зова оболонка утворює пальмоподібні складки (plicaepalmatae), що відходять від однієї поздовж­ньої складки.

Слизова оболонка містить шийкові залози (glandulaecervicales).

  1. М’язова оболонка(tunicamuscularis), або міо- метрій (myometrium), утворена гладкою м'язовою тканиною (textusmuscularisglaber) і складається із внутрішнього, середнього та зовнішнього шарів.

  2. Серозна оболонка(tunicaserosa), або периме- трій (perimetrium), - це нутрощева очеревина (peritoneumviscerale), яка вкриває матку (uterus) з усіх боків, крім передньої і бічної поверхонь надпіх- вової частини шийки (portiosupravaginaliscervicis) матки(мезоперитонеально).

Серозна оболонка (tunicaserosa;perimetrium) утворює:

  • широку маткову зв’язку(ligamentumlatumuteri), в якій розрізняють такі частини:

  • брижу матки(mesometrium);

  • брижу яєчника(mesovarium);

  • брижу маткової труби (mesosalpinx).

Між листками широкої зв'язки матки (ligamentumlatumuteri) містяться судини, нерви, жирова клітко­вина (vasa,nerviettelacellularisadiposa) ікругла маткова зв’язка(lig.teresuteri), яка проходить че­рез пахвинний канал (canalisinguinalis) до лобка (pubis).

Шийка матки (cervixuteri) зв'язана з лобком (pubis)лобково-шийковою зв’язкою

(lig.pubocervicale), а з прямою кишкою (rectum) ма­тка (uterus) зв'язанапрямокишково-матковою зв’язкою(lig.rectouterinum).

Простір між переднім і заднім листками широкої маткової зв'язки (lig.latumuteri) з обох країв матки (marginesuteri) і її шийки матки (cervixuteri) назива­єтьсяприматковою клітковиною, параметрієм (parametrium). Частина параметрія навколо шийки матки називаєтьсяпришийковою клітковиною, па- рацервіксом(paracervix).

Крім того, матка (uterus) фіксована до стінок тазакардинальною зв’язкою(lig.cardinale), або попереч­ною зв'язкою шийки (lig.transversumcervicis).

Піхва (vagina)

Піхва є еластичним м'язово-фіброзним трубчас­тим органом довжиною 7-9 см, який сполучає поро­жнину матки (cavitasuteri) із зовнішніми жіночими статевими органами (organagenitaliafemininaexterna).

Верхня частина піхви охоплює шийку матки, утворюючи склепіння піхви(fornixvaginae), яке маєпередню частину(parsanterior),задню частину (parsposterior) табічні частини(parteslaterales).

Піхва має передню стінку(pariesanterior) таза­дню стінку(pariesposterior) і відкриваєтьсяотво­ром(ostiumvaginae) вприсінок піхви(vestibulumvaginae).

У дівчат цей отвір закритий складкою слизової оболонки - дівочою перетинкою(hymen), а після дефлорації від неї залишаютьсясосочки дівочої пе­ретинки(carunculaehymenales).

Слизова оболонка піхви містить поперечні склад­ки, які називаються піхвовими зморшками(rugaevaginales). Ці зморшки утворюють на передній та задній стінках поздовжністовпи зморщок(columnaerugarum).

Середня оболонка піхви м'язова, а зовнішня оболонка сполучнотканинна.

ЗОВНІШНІ ЖІНОЧІ СТАТЕВІ ОРГАНИ

(organa genitalia feminina externa)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]