Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / управління інноваціями / управління іноваціями загальне.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
4.31 Mб
Скачать

8.5. Краудфандинг і фандрайзинг як альтернативні форми фінансування інноваційних проектів

Поряд з традиційними джерелами фінансування інноваційних проектів в останні десятиліття набули значного розвитку так звані «альтернативні» форми фінансування, які більшою мірою призначені для фінансового забезпечення реалізації стартап-проектів і соціальних проектів. До них належать краудфандинг і фандрайзинг.

Краудфандинг (у перекладі «народне фінансування» від англ. сrowd — «натовп», funding — «фінансування») — це колективна співпраця людей (донорів), які добровільно об'єднують свої гроші або інші ресурси, як правило через Інтернет, щоб підтримати зусилля інших людей або організацій (реципієнтів). Збір коштів може служити для різних цілей — допомога постраждалим від стихійних лих, підтримка з боку вболівальників, підтримка політичних кампаній,

фінансування стартап-компаній та малого підприємництва, створення вільного програмного забезпечення, отримання прибутку від спільних інвестицій і багато чого іншого. Так, зокрема флагманом

  1. Інноваційна Україна 2020 : національна доповідь / за заг. ред.В.М. Гейця та ін. ; НАН України. К., 2015. С. 218.

266

краудфандингу стала створена у 2009 році інтернет-платформа Kickstarter.

Незважаючи на те, що в Україні краудфандинг лише починає розвиватися, вже можна відзначити лідерів цієї сфери, це: «Українська біржа благодійності», запущена Фондом Віктора Пінчука, «X-Ideas» від «Nescafe» та сайт «Велика ідея»72.

Краудфандинг найчастіше приваблює не тільки окремих громадян, але і цілі компанії. По суті, він є одним із методів мережевої комунікації, яка дозволяє управляти проектами через Інтернет.

Чому краудфандинг актуальний особливо в сучасних умовах? В умовах економічної нестабільності, девальвації національної грошової одиниці як місцеві, так й іноземні інвестори, які раніше вкладали кошти у локальні проекти, зараз намагаються їх убезпечити. Відповідно грошей, на які фінансувалися раніше успішні проекти, стає все менше. Краудфандинг – джерело фінансування, яке буде завжди існувати, як й інтернет-бізнес.

Існує чотири базових типи краудфандингу:

  1. краудфандинг на основі фінансової позики (краудлендинг) – надання коштів під певний відсоток;

  1. краудфандинг на основі пайової участі у капіталі компанії або проекті (краудінвестинг) – спонсор стає співвласником компанії, отримуючи частку прибутку від бізнесу;

  1. краудфандинговое фінансування в обмін на винагороду – спонсор інвестує кошти, укладає контракт, що гарантує переваги доступу до новоствореного продукту чи послуги після їх реалізації. Відмінною особливістю цього виду є те, що донор «платить» за ще невироблений товар і не може заздалегідь знати, коли товар буде готовий.

72 Огородник В.О. Краудфандинг як інноваційний інструмент модернізації національної фінансово-інвестиційної системи Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Економіка». 2014. Випуск 3 (44). С.103-105.

267

  1. краудфандинг на основі пожертвувань – спонсор надає кошти без наміру отримати нагороду.

Найбільш поширеними є перші два різновиди. Краудлендинг (crowd lending) являє собою відносно знеособлену платформу, на якій одні люди, які мають зайві гроші, надають позики, а інші — позичають. Це свого роду біржа позик — взаємних і особистих73.

Водночас краудінвестинг (crowd investing) — це механізм, який дає можливість залучати в свій бізнес інвестиції «від народу» і передбачає, що спонсор отримує частку в компанії, як правило, на ранніх стадіях, в обмін на грошове зобов’язання. Для застосування такого механізму необхідна наявність відповідних норм у національному законодавстві, які б регламентували порядок залучення коштів. Наприклад, якщо ви спробуєте займатися краудінвестингом в країнах, де відсутнє таке законодавство (в т.ч. в Україні), то це буде трактуватися як кримінальний злочин. У США прийнятий відповідний закон, який називається Jobs act. Закон був підписаний Президентом Бараком Обамою 5 квітня 2012 року. Цей закон, також відомий як закон про CROWDFUND, привернув найбільшу увагу громадськості, тому що створив можливість для компаній використовувати краудфандінг для випуску цінних паперів, чого раніше було не дозволено. Повністю закон набув чинності 16 травня 2016 року.

Необхідно відзначити, що, як правило, при краудфандингу залучаються безпосередньо грошові кошти. Якщо мова йде про залучення людського ресурсу для проекту, тоді вживають термін «краудсорсинг». Краудсорсинг дозволяє залучити широке коло фахівців, експертів та усіх зацікавлених осіб до вирішення поставленого завдання. Організація роботи групи осіб над вирішенням якої-небудь задачі заради досягнення спільних благ дозволяє забезпечити так званий ефект

73 Секреты привлечения денег через механизм краудфандинга. Режим доступа: http://www.strategy.com.ua/Articles/Content?Id=1678

268

«колективного розуму», який неможливо отримати у вузькому колі робочої команди.

Прикладом краудсорсингу є проект Changeonelife, який є проектом Благодійного фонду «Зміни одне життя

— Україна». Головна мета – реалізація ідеї відзнімати відео-сюжети про дітей-сиріт та розповсюджувати, поки їх не побачать майбутні батьки. Гроші не потрібні, є потреба тільки в технологічних партнерах цієї ініціативи. Необхідні тільки ті, хто підставить плече, допоможе поширювати анкети, поставить їх на свою платформу, в тому числі і мобільну. Ось це — приклад не краудфандингу, а краудсорсінгу, які на глибинному рівні нічим не відрізняються.

Переваг краудфандингу як форми фінансування є багато – це прозорість і демократичність самої процедури фінансування; скорочення часу, що витрачається на супутню документацію; допомога у розвитку малого бізнесу; підтримка молодих вчених і талановитих людей; економія бюджетних коштів; створення мережевих механізмів взаємодії, що підвищує рівень довіри в суспільстві; управління фінансами і великими проектами за допомогою нових інтернет-технологій. Крім того, краудфандинг здатний надати унікальну фінансову підтримку для підприємців – ніякий інший спосіб фінансування не може надати переваги передпродажів, дослідження ринку, рекламу через використання особистих зв'язків спонсорів без додаткових витрат. Хоча асиметрія інформації і брак загальнодоступної інформації в традиційному сенсі, а також ризики інвестицій в проекти дуже високі, проте через спілкування зі спонсорами, отримання оглядів ринку від них і порад, відкриваються невідомі раніше шляхи зниження цих ризиків.

Незважаючи на всі переваги краудфандингу, існують певні труднощі і недоліки його використання. Одним з мінусів краудфандингу є твердження, що колективне інвестиційне фінансування може виявитися сприятливим ґрунтом для різного роду шахраїв. Тому,

269

зіткнувшись вперше з таким явищем, як краудфандинг, навчені гірким досвідом фінансових пірамід періоду 90-

  1. років, люди з острахом розглядають питання інвестування своїх коштів в досить ризикові стартап-проекти. Трудність у використанні краудфандингу також полягає в тому, що наразі не існує відповідної

законодавчої бази по регулюванню питань краудфандингу, особливо питань, пов'язаних з аспектами акціонерного краудфандингу.

Фандрайзинг (від англ. fund фонд, кошти і rising

– підвищення, поліпшення становища, надбавка до зарплати) являє собою чітко сплановану діяльність, направлену на пошук і збір фінансових коштів у вигляді пожертвувань для реалізації соціально важливих проектів. Слід зауважити, що фандрайзинг це не випрошування грошей, а чітко спланована робота, яка спрямована на отримання пожертвувань, зроблених усвідомлено, на добровільній і безкорисливій основі.

Низка вітчизняних науковців74 розглядають фандрайзинг як діяльність із залучення і акумулювання фінансових коштів з різних джерел на реалізацію соціально-культурних проектів і програм, які, зазвичай, не мають безпосередньо комерційної вигоди і носять короткочасний характер. Зрозуміло, що мова йде про додаткове фінансування, про взаємодію з фондами, за допомогою яких поліпшується ситуація в тій чи іншій сфері людської життєдіяльності.

Термін «фандрайзинг» був запозичений у США, де він використовується багато десятиліть переважно для залучення фінансів у так званий третій сектор. Третій сектор США, який розвивається з кінця XIX – початку XX ст. і функціонує поряд з приватним і державним

секторами, об'єднує недержавні некомерційні організації, покликані усувати «провали» ринку та держави.

74 Огородник В.О. Фандрайзинг – інструмент активізації соціально-відповідальної взаємодії суб’єктів суспільних відносин //Економіка і організація управління. 2014. №1 (17)-2(18). С.195-199.

270

Для того, щоб залучити ресурси для реалізації

некомерційних проектів, необхідно здійснити планування діяльності. Це не означає, що, спланувавши все в деталях, необхідні ресурси знайдуться, але ймовірність ефективного пошуку ресурсів зростає пропорційно рівню підготовленості. Плануванням процесу залучення ресурсів займається фандрайзер.

У світовій практиці для проведення фандрайзингової кампанії залучаються спеціально навчені люди, менеджери з фандрайзингу, або навіть цілі фандрайзингові агентства на договірній основі. Щоб залучити достатні кошти для вирішення поставлених завдань, фахівці з фандрайзингу встановлюють безліч контактів, проводять численні бесіди. Так само створюються спеціальні школи фандрайзерів.

Різновидом фандрайзингу як форми фінансової підтримки некомерційних організацій є ендаумент (англ. endowment) або цільовий фонд. Він призначений, як правило, для фінансування організацій науки, освіти, медицини, культури. Ендаумент формується переважно за рахунок благодійних пожертвувань. Базову величину фонду можна використовувати на поточні потреби. Вона може бути інвестована з метою отримання доходу; весь отриманий дохід повинен спрямовуватися на користь тих організацій, для підтримки яких він був створений. Відмінністю ендаумента від звичайної благодійної організації є строго цільовий характер діяльності (як правило, ендаумент створюється для підтримки якоїсь однієї організації, наприклад, певного університету) і націленість на отримання доходу за рахунок інвестування вкладених коштів. При цьому самі пожертвування не витрачаються, а формують так званий эндаументний цільовий капітал, за рахунок якого отримується дохід. Кожне нове пожертвування лише збільшує цільовий капітал, збільшуючи відповідно і дохід. Така схема дозволяє зробити організацію незалежною від разових пожертвувань, створює фінансову стабільність шляхом отримання регулярного

271

доходу від ендаумента. Як правило, державні установи культури, охорони здоров'я та освіти залучають пожертвування приватних осіб і організацій на витрати, які з тих чи інших причин не можуть бути покриті за рахунок бюджетних коштів.

Доходи ендаумент-фондів при університетах в основному витрачаються на реалізацію інноваційних проектів, проведення модернізації матеріально-технічної бази, фінансування інвестиційних проектів, підвищення якості освіти, поліпшення економічної підтримки освіти, здійснення науково-дослідної та науково-практичної діяльності75.

Загалом, альтернативні джерела фінансування стартап-проектів та соціальних ініціатив в Україні тільки набувають розвитку. Проте абсолютно очевидно, що вони, маючи свої переваги і недоліки, можуть бути гідною альтернативою традиційним способам залучення коштів. До переваг використання саме Інтернет-платформ для пошуку джерел фінансування слід віднести: відсутність великої кількості документації, можливість ведення електронної бази обліку донорів та внесків, а також дешевизна порівняно з традиційними джерелами фінансування.

Розглянуті альтернативні джерела фінансування стартап-проектів та соціальних ініціатив можуть бути поштовхом до створення нової економіки, ознакою якої

  1. креативність і соціалізація фінансових відносин. Колективне фінансування креативних проектів, зокрема з використанням краудфандингу і фандрайзингу сприяє розвитку економіки та підвищенню рівня соціальної відповідальності суб’єктів суспільних відносин.

  1. Мироненко Е.В. Современные формы финансирования некоммерческих

организаций: фандрайзинг и эндаумент. Режим доступа: https://www.rae.ru/forum2012/213/619

272

Питання для самоперевірки, повторення та обговорення

    1. Що являє собою організаційна структура управління проектом? Чим вона відрізняється від організаційної форми?

    1. Які базові засади створення організаційної структури проекту?

    1. Чим відрізняється структура управління проектами і процесами?

    2. Які принципи формування проектних груп?

    1. Які базові елементи організаційної структури управління проектами?

    1. У чому зміст функціонального та цільового підходів? Які їх переваги та недоліки?

    1. Які можна виділити особливості функціонування проектної організаційної структури управління?

    1. Які основні переваги та недоліки матричної організаційної структури?

    1. Охарактеризуйте основні види матричної ОСУ.

  1. яких проектах застосовується кожна з них?

    1. Чому, на Вашу думку, більшість підприємств при реалізації проекту використовують змішану структуру управління?