Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / управління інноваціями / управління іноваціями загальне.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
4.31 Mб
Скачать

6.2. Особливості державної реєстрації та експертизи інноваційних проектів

Державну реєстрацію інноваційних проектів здійснює відповідно до Закону України «Про інноваційну діяльність», за поданням суб'єктів інноваційної діяльності, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері інноваційної діяльності. Таким органом на сьогоднішній день є Державне агентство України з інвестицій та розвитку (далі Держінвестицій31). Цей орган веде Державний реєстр інноваційних проектів.

Необхідною умовою занесення проекту до Державного реєстру інноваційних проектів є його кваліфікування. Держінвестицій для кваліфікування інноваційних проектів організує проведення експертизи прийнятих до розгляду проектів. Експертиза при кваліфікуванні інноваційних проектів виконується за рахунок коштів суб'єктів інноваційної діяльності, які заявляють проекти на державну реєстрацію, і відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну експертизу".

Проекти, що визнані за результатами експертизи інноваційними, заносяться агенцією Держінвестицій до Державного реєстру інноваційних проектів. Інноваційні проекти з пріоритетних напрямів інноваційної діяльності визнаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері інноваційної діяльності, пріоритетними інноваційними проектами.

Державна реєстрація інноваційного проекту не

передбачає будь-яких зобов'язань щодо

31 Згідно Постанови КМУ «Про Державне агентство з інвестицій та розвитку» від 17.05.2010 № 356 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/356-2010-п

152

бюджетного кредитування його виконання чи іншої державної фінансової підтримки.

Строк розгляду проекту, поданого для державної

реєстрації як інноваційного, не повинен перевищувати шість місяців від дати його прийняття.

Держінвестицій несе відповідальність за повноту і

достовірність експертизи і за збереження

конфіденційної інформації, пов'язаної з інноваційними проектами.

Правопорушеннями при кваліфікуванні та

державній реєстрації інноваційних проектів вважаються:

а) прийняття рішення про кваліфікування інноваційного проекту і його державну реєстрацію без проведення експертизи;

б) фальсифікація висновків експертизи;

в) вчинення дій, що перешкоджають проведенню експертизи;

г) умисне примушування або створення для експертів чи експертних комісій обставин, які зумовлюють необ'єктивне проведення експертизи;

д) переслідування експертів за підготовлені ними висновки, несприятливі для тієї чи іншої особи чи організації;

е) залучення до експертизи посадових осіб та фахівців, безпосередньо зацікавлених у результатах експертизи;

є) розголошення конфіденційної інформації, пов'язаної з розглядуваними інноваційними проектами.

Відповідно до Закону України «Про інноваційну діяльність» Кабінетом Міністрів України постановою № 1474 від 17.09.2003 р. затверджено окремий документ – Порядок державної реєстрації інноваційних проектів і ведення Державного реєстру32. Згідно з цим Порядком основною установою, яка розглядає проекти і приймає

32 Порядок державної реєстрації інноваційних проектів і ведення Державного реєстру інноваційних проектів, затв. постановою КМУвід 17 вересня 2003 р. № 1474 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1474-2003-п

153

рішення щодо їх інноваційності, є Міністерство освіти і науки України (далі – МОН).

Суб’єкт інноваційної діяльності, який заявляє інноваційний проект на державну реєстрацію, подає до МОН такі документи:

  1. заяву про розгляд інноваційного проекту за затвердженою формою (додаток 1). У заяві вказується назва проекту, кваліфікаційний розділ, за яким заявляється проект («Інноваційні проекти» чи «Пріоритетні інноваційні проекти»), термін реалізації проекту, назва інноваційної продукції чи продукту.

  1. інноваційний проект за формою, затвердженою МОН, прошитий, пронумерований, засвідчений підписом і скріплений печаткою заявника;

  1. бізнес-план інноваційного проекту на паперовому та електронному носіях;

  1. фізична особа, крім того, – копію документа, що посвідчує особу, та копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

Відповідальність за достовірність інформації, що міститься в поданих документах, покладається на заявника.

Рішення про державну реєстрацію інноваційного проекту приймається МОН на підставі висновку організації з проведення експертизи інноваційних проектів (експертної організації).

Подані документи розглядаються в установі, визначеній МОН для кваліфікування інноваційних проектів. Установа проводить перевірку комплектності документів, обліковує їх у спеціальному журналі, видає заявнику письмове підтвердження факту одержання документів та передає завірені в установленому порядку копії зареєстрованих документів до експертної організації.

Заявник для проведення експертизи має право запропонувати експертну організацію, яка має право на проведення наукової і науково-технічної експертизи.

154

    1. разі, коли документи подано не в повному обсязі, МОН повертає їх заявнику протягом п’яти робочих днів

  1. моменту реєстрації із зазначенням причини повернення.

Експертиза інноваційного проекту проводиться експертною організацією відповідно до Закону України “Про наукову та науково-технічну експертизу”33 та порядку, затвердженого МОН, за рахунок коштів заявника у строк, визначений договором про її проведення.

Експертна організація складає за результатами експертизи висновок, оригінал якого надсилається установі, а копія – заявникові.

Висновок експертної організації чинний протягом строку, визначеного договором про проведення експертизи.

    1. разі позитивного висновку експертизи установа протягом місяця після його надходження з експертної організації розглядає інноваційний проект та готує рішення про кваліфікування його інноваційним або пріоритетним інноваційним, яке затверджується наказом МОН.

    1. разі виявлення під час проведення експертизи інноваційного проекту порушень, які могли вплинути на її повноту та достовірність результатів, установа готує рішення стосовно проведення повторної експертизи, про що заявнику повідомляється в десятиденний строк з

моменту прийняття відповідного рішення, затвердженого наказом МОН.

Повторна експертиза проводиться за кошти експертної організації.

За наявності позитивного висновку експертної організації МОН у

5-деннийстрокприймаєрішенняпро

кваліфікування проекту як інноваційного або

33 Закон України “Про наукову та науково-технічну експертизу” [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua /laws/show/51/95-вр

155

пріоритетного інноваційного та проводить його державну реєстрацію і вносить проект до Реєстру, який ведеться на паперовому та електронному носіях і складається з кваліфікаційних розділів – “Інноваційні проекти” та “Пріоритетні інноваційні проекти”.

Одночасно з внесенням інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту до Реєстру МОН видає заявнику свідоцтво про державну реєстрацію інноваційного проекту або про державну реєстрацію пріоритетного інноваційного проекту за встановленою формою. Факт видачі МОН свідоцтва про державну реєстрацію інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту фіксується у спеціальному журналі та засвідчується підписом особи, яка видала, і особи, яка одержала свідоцтво.

  1. 3-денний строк після видачі свідоцтва про державну реєстрацію інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту МОН надсилає до ДФС копію свідоцтва про державну реєстрацію інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту.

  1. десятиденний строк після видачі свідоцтва про державну реєстрацію пріоритетного інноваційного проекту, згідно з яким передбачається ввезення на митну територію України товарів, необхідних для його виконання, МОН надсилає ДФС копію цього свідоцтва, пріоритетний інноваційний проект, номенклатуру товарів, необхідних для його виконання, з інформацією про обсяги їх ввезення на митну територію України.

Інформація про внесення інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту до Реєстру публікується протягом місяця в офіційному бюлетені МОН і включає такі відомості:

- назву зареєстрованого інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту;

  1. номер у Реєстрі та дату державної реєстрації інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту;

156

  1. для юридичної особи – найменування виконавця інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту, код згідно з ЄДРПОУ та юридичну адресу;

  1. для фізичної особи – прізвище, ім’я та по батькові виконавця інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту, його громадянство;

  1. розділ Реєстру, до якого внесено проект;

  1. строк дії свідоцтва про реєстрацію інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту.

Свідоцтво про державну реєстрацію інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту є чинним протягом 7 років після дати його видачі. Після закінчення цього строку державна реєстрація і відповідний запис у реєстрі анулюються за рішенням МОН, затвердженим відповідним наказом. Інформація про це публікується в офіційному бюлетені МОН.

У разі негативного висновку експертизи інноваційного проекту або коли у поданих даних наведено недостовірні відомості, установа готує рішення про вмотивовану відмову в реєстрації інноваційного проекту, яке затверджується наказом МОН, та у триденний строк повідомляє про це заявника.

У випадку незгоди з таким рішенням заявник може повторно звернутися до МОН з клопотанням про його перегляд, яке повинне бути розглянуто в місячний строк.

Перегляд рішення про відмову в державній реєстрації інноваційного проекту може бути здійснено у разі усунення заявником недоліків та порушень, виявлених під час експертизи або кваліфікування, і внесення відповідних змін до інноваційного проекту.

Анулювання МОН державної реєстрації інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту та запису про реєстрацію у Реєстрі до закінчення строку дії свідоцтва про державну реєстрацію інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту здійснюється за результатами аналізу даних моніторингу виконання

157

інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту на підставі рішення, затвердженого наказом МОН.

Моніторинг виконання інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту проводиться МОН щороку, починаючи від дати його реєстрації, згідно з відповідним порядком, затвердженим МОН.

Анулювання державної реєстрації проекту здійснюється у разі невиконання запланованих показників інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту.

Про анулювання державної реєстрації інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту до закінчення строку дії свідоцтва про його державну реєстрацію МОН повідомляє виконавця інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту та ДФС у триденний строк.

У разі анулювання державної реєстрації пріоритетного інноваційного проекту, згідно з яким передбачено ввезення на митну територію України товарів, необхідних для його виконання, МОН інформує про це ДФС у триденний строк.

Суперечки, пов’язані з реєстрацією, відмовою в реєстрації або анулюванням рішення про державну реєстрацію інноваційного (пріоритетного інноваційного) проекту, розглядаються відповідно до законодавства.