Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / управління інноваціями / управління іноваціями загальне.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
4.31 Mб
Скачать

6.3. Експертиза окремих

АСПЕКТІВ

ПРОЕКТУ

6.3.1. Експертиза технічних аспектів проекту Обов’язковою умовою реалізації проекту є доведена

можливість технічної реалізації бізнес-ідеї на базі конкретної організації.

Як свідчить міжнародний досвід, понад 75% усіх відхилених проектів було забраковано через помилки у їх технічному обґрунтуванні.

Наслідком невиявленої технічної недосконалості проекту є втрата коштів через його провал на фазі реалізації. Така ситуація є неприпустимою не тільки для

158

виконуючої організації, але й для інвестора. Тому грамотний інвестор вважає за необхідне переконатися у тому, що проект, в який він інвестує, є технічно здійсненним.

Метою експертизи проекту за технічним аспектом є оцінка технічної і технологічної життєздатності проекту і продукту, які будуть створюватися на виробничих потужностях організації.

Різноманітність технічних складових проектів ускладнює формалізацію етапів експертизи за технічним аспектом для різних типів проектів. Рекомендації до технічного аспекту аналізу зводяться до величезного переліку питань, які потребують ґрунтовної відповіді. Але для різних типів проектів вага окремих питань може зводитися до мінімуму.

Найповніший перелік питань, на які повинен дати

відповідь технічний аспект аналізу проекту, рекомендовано Міжнародною фінансовою корпорацією. Виділяють 13 груп питань, кожна з яких деталізується:

  1. Місце розташування (місце реалізації проекту).

  1. Масштаб проекту, можливість збільшення масштабу виробництва.

  1. Технологія.

  1. Обладнання, організація його експлуатації та ремонту.

  2. Інфраструктура.

  1. Схема підприємства.

  2. Організація підготовки і здійснення проекту.

  3. Графік виконання проекту.

  4. Підготовка та освоєння виробництва.

  1. Забезпечення якості.

  2. Розрахунок витрат на виконання проекту.

  1. Матеріально-технічне постачання.

  2. Поточні витрати виробництва та збуту.

Розглянемо виділені групи питань з точки зору обмежень, які повинен врахувати експерт під час проведення аналізу проекту за технічним аспектом.

159

Вибір місця розташування перш за все оцінюється

  1. точки зору привабливості регіону для реалізації

проекту. Прикладом визначення інвестиційної привабливості регіонів України є методика, розроблена І.О. Бланком. Відповідно до цієї методики ранжування регіонів проводиться узагальненням рейтингу за сукупністю синтетичних критеріїв:

    1. рівень загальноекономічного розвитку регіону;

    1. рівень розвитку інвестиційної інфраструктури;

    2. оцінка демографічної характеристики регіону;

    1. рівень розвитку ринкових відносин;

    2. рівень екологічних і криміногенних ризиків.

Після обґрунтування географічного місця реалізації проекту слід оцінити вибір конкретного майданчика – земельної ділянки та усіх її характеристик (можливий обсяг постачань води, газу, електрики і т.ін., розташування відносно ринків збуту, з точки зору транспортних мереж, інфраструктури, наявних трудових ресурсів і т.ін.).

Під час оцінки масштабу проекту перш за все слід звернути увагу на технологічну оптимальність проекту, тобто спроможність проекту створювати максимальний ефект при певному масштабі виробництва. Обмеженням на масштаб проекту виступає рентабельність. Також важливу роль відіграють фізичні та обмеження, пов’язані із майбутнім збутом. Слід також враховувати обернено пропорційну залежність між новизною технології та масштабом проекту.

Оцінка експертом вибору технології передбачає ґрунтовний аналіз доведення альтернативного вибору на користь саме тієї технології, що пропонується до реалізації. Обмеженнями на вибір технології в Україні не рідко виступає рівень забезпечення обладнанням та

сировиною, капіталомісткість технології, її відпрацьованість, стійкість до морального старіння, вимоги до інфраструктури.

Технологія зумовлює вибір необхідного обладнання, що потребує від експерта оцінки його переліку, обраних

160

постачальників, форм співпраці із постачальниками (контрактів), графіка ремонту та оновлення обладнання.

Також саме від технології залежать вимоги до інфраструктури. Окремі її елементи (виробничі, адміністративні, складські, допоміжні, соціально-побутові споруди; торговельні підприємства; транспорт; лінії електропередач, водопостачання і каналізація; житло і об’єкти соціальної інфраструктури) можуть існувати. Експерт повинен оцінити раціональність їх використання. Існування потреби в елементах інфраструктури, але їх фактична відсутність може призвести до неможливості реалізації технології, а їх створення – до економічної невиправданості проекту.

Пропускна спроможність каналів зовнішнього зв’язку організації та середовища та внутрішнього – між окремими складовими організації – потребують обов’язкової оцінки. Така оцінка здійснюється на основі схематичних представлень плану організації та виробничих потоків, які повинні відображати рух обсягів сировини, матеріалів, напівфабрикатів, готової продукції, відходів; транспортні потоки між складами, цехами, підрозділами організації та їх взаємозв’язок.

Група питань щодо організації підготовки і здійснення проекту стосується переважно будівельних робіт, які потребують ретельного аналізу, з огляду на той факт, що виконуються спеціально обраною проектною, консультаційною або інженерною фірмою. Ця фірма виконує роботи щодо розробки робочої документації, вибору підрядників (за результатами проведення тендеру), підбору обладнання, його постачальників, перевірки закупленого обладнання, нагляд за будівництвом і монтаж обладнання.

Експерт повинен оцінити раціональність складеного для проекту сітьового графіка робіт. Отже, обмеженнями такої експертизи виступають встановлені дати старту і завершення проекту, віхи, загальна тривалість, правила складання сітьових графіків.

161

Підготовка та освоєння виробництва перш за все пов’язані із питанням підготовленості робочої сили. Нерідко впровадження нових технологій потребує підвищення або навіть перекваліфікації кадрів. Крім забезпеченості робочою силою, група питань з підготовки виробництва включає оцінку забезпеченості сировиною, матеріалами та запасними частинами на пусковий період, а також готовність технічної документації до запуску і наявність планів нерегламентованої роботи обладнання.

Процес контролю та дії щодо забезпечення якості рекомендується оцінювати відповідно до схеми підприємства. Обмеженнями в процесі експертизи можуть виступати як стандарти з питань якості, визнані на міжнародному рівні, наприклад стандарти серії ISO, так і національні стандарти, діючі у різних галузях діяльності.

Фінансові питання щодо оцінки витрат по проекту, безумовно, ретельно оцінюються під час проведення експертизи проекту за фінансовим аспектом. Але у деяких проектах під час аналізу за технічним аспектом доцільно виокремити витрати на земельну ділянку (підготовку майданчика), виробничі будівлі, машини і обладнання, ліцензії, права користування та інші нематеріальні активи, підготовку виробництва та оборотний капітал.

Сьогодні ситуація із постачаннями в Україні далека від рівноважного і надійного західного ринку. Головним питанням залишається забезпечення стабільності і надійності постачань. Аналіз матеріально-технічного постачання проекту передбачає визначення ступеня надійності ринків постачань, джерел та їх представників, виділення критичних видів сировини і матеріалів, оцінку планів розміщення замовлень, контролю за усіма видами постачань.

Оцінка витрат виробництва та збуту, як і будь-яка витратна частина проекту, більшою мірою належить до аналізу у фінансовому аспекті. Але ця група питань в

162

межах технічного аспекту призначена для узагальненої характеристики поточних витрат проекту щодо його технічної здійсненності. Як правило, у цій групі поєднують витрати, пов’язані з основними матеріалами, виробами, що купуються, основною заробітною платою,

соціальним страхуванням, технологічними енергетичними ресурсами, допоміжними матеріалами, транспортними витратами, амортизацією устаткування, технічним обслуговуванням, заробітною платнею адміністративного та обслуговуючого персоналу тощо.

Технологічна різноманітність проектів не дозволяє

уніфікувати процес техніко-технологічного обґрунтування проектних рішень. У табл. 6.4 наведений зведений відповідно до основних 13 груп питань технічної експертизи проекту алгоритм проведення його оцінки з урахуванням технічних обмежень.

Таблиця 6.4

Алгоритм проведення експертизи проекту

за технічним аспектом

з/

Етап

Дії

Обмеження

п

Встановити переваги

Класифікація

Оцінка місця

та недоліки місця

регіонів України за

1

розташуванн

реалізації проекту в

рівнем інвестиційної

я (реалізації

межах країни, регіону,

привабливості,

проекту)

конкретної земельної

технічні обмеження

ділянки

земельної ділянки

Оцінити раціональність

Рентабельність,

Оцінка

ступінь новизни

обраного масштабу

2

масштабу

технології, обсяги

проекту та можливість

проекту

платоспроможного

його збільшення

споживання

163

Продовження таблиці 6.4

Забезпеченість

обладнанням,

сировиною,

Підтвердити

капіталомісткість

технології, ступінь

Оцінка

раціональність

3

відпрацьованості,

технології

технологічної реалізації

стійкість до

бізнес-ідеї проекту

морального

старіння,

обмеження на

інфраструктуру

Класифікація

обладнання,

сукупність

Оцінити передбачене

постачальників,

Аналіз

форми співпраці із

4

для реалізації технології

обладнання

постачальниками,

обладнання

календарний графік

(ремонту та

оновлення

обладнання)

Перелік об’єктів

інфраструктури,

ступінь

відповідності

Оцінити наявні та

інфраструктури,

календарний

Оцінка

потрібні елементи

графік, матриця

5

інфраструкту

інфраструктури,

відповідальності,

ри

необхідні для реалізації

бюджет частини

технології

проекту, що

відповідає

створенню

елементів

інфраструктури

Проаналізувати канали

Транспортні

зовнішнього зв’язку та

потужності,

Оцінка схеми

внутрішнього зв’язку

6

пропускна

підприємства

організації та їх

пропускну

спроможність

каналів зв’язку

спроможність

164

Продовження таблиці 6.4

Рейтинг проектно-

Організація

Оцінити роботи, які

консультаційно-

7

підготовки та

виконує проектна,

інженерних фірм,

здійснення

консультаційна або

якість проектної

проекту

інженерна фірма

документації,

календарний графік

Дати старту і

Графік

Оцінка сітьового

завершення

проекту, віхи,

8

виконання

графіка виконання

загальна тривалість,

проекту

робіт по проекту

правила складання

сітьових графіків

Оцінка забезпеченості

Кваліфікаційні

Підготовка

характеристики

кадрами, сировиною,

9

та освоєння

робочої сили, обсяги

матеріалами і т.ін. на

виробництва

запасів на пусковий

пусковий період

період

Забезпечення

Проаналізувати

Стандарти (серії

10

процеси забезпечення

якості

ISO)

якості

Оцінити витрати,

пов’язані із технічною

реалізацією проекту

Аналіз

(земля, виробничі

розрахунку

будівлі, машини і

11

витрат на

обладнання, ліцензії,

Бюджет проекту

виконання

права користування та

проекту

інші нематеріальні

активи, підготовка

виробництва та

оборотний капітал)

Оцінка

Проаналізувати

Класифікація видів

матеріально-

12

стабільність і

сировини, графік

технічного

надійність постачань

постачань

постачання

Оцінка

Оцінити узагальнений

13

витрат

обсяг поточних витрат

Бюджет проекту

виробництва

проекту щодо його

та збуту

технічної здійсненності

165

  1. результаті оцінки технічного аспекту проекту експерт повинен кількісно оцінити зв’язок продукту проекту з технічною готовністю організації до його створення, визначивши дві кількісні характеристики:

- бальну оцінку проекту за технічним аспектом; - ступінь ризику проекту за технічним аспектом.

  1. випадку низької бальної оцінки та високого ступеня ризику експерт повинен сформулювати рекомендації щодо змін проекту, які дозволять забезпечити його відповідність технічним обмеженням.