Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / управління інноваціями / управління іноваціями загальне.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
4.31 Mб
Скачать
  1. Ступінь ризику проекту за фінансовим аспектом. У випадку низької бальної оцінки та високого

ступеня ризику експерт обов’язково повинен сформулювати рекомендації щодо змін проекту, які дозволять забезпечити його відповідність фінансовим обмеженням.

Вітчизняна практика оцінки проектів обмежується визначенням ступеня впливу проекту на добробут його замовників та інвесторів, узгодженості цілей проекту стратегії розвитку організації, яка його реалізує. Такі висновки відображують результати фінансового аспекту аналізу. Поряд з цим корпоративні цілі, на досягнення яких спрямована реалізація проекту, не завжди збігаються з національними інтересами.

Виникнення такої проблеми є наслідком ототожнення фінансових та економічних аспектів проекту, ігнорування інвесторами оцінки значення проекту для суспільства, у тому числі його економічного добробуту.

Сутнісну різницю між експертизою проекту в фінансовому та економічному аспектах можна визначити за трьома критеріями (табл.6.13).

Метою експертизи проекту в економічному аспекті є підтвердження сприяння проекту досягненню цілей розвитку національної економіки, а також оцінка існування альтернативних шляхів досягнення тих самих економічних вигод з меншими витратами.

Обмеженням аналізу проекту в економічному аспекті, насамперед, виступає прийнята в країні модель розвитку економіки.

Реалії сьогодення свідчать про становлення в Україні стратегічного підходу до управління і регіонального розвитку. Підтвердженням цього є реалізація проектів на

183

державному рівні, результатом яких є розробка, затвердження і впровадження стратегій розвитку окремих областей, наприклад Харківської, Запорізької, Львівської тощо.

Таблиця 6.13

Сутнісна різниця оцінки проекту

в фінансовому та економічному аспектах

Базовою концепцією економічного аспекту аналізу

  1. концепція альтернативної вартості. Її сутність говорить, що оскільки всі ресурси суспільства обмежені і можуть мати різне застосування, їх вартість повинна вимірюватися з погляду втраченої можливості займатися найкращим з доступних альтернативних видів діяльності, які вимагають використання тих самих ресурсів.

Визначення економічної цінності проекту засноване на:

    1. оцінці впливу результатів проекту на розвиток національної економіки (економічної привабливості);

    1. оцінці використовуваних ресурсів і результатів проекту за цінами, що відображають їх справжню

184

цінність для національної економіки (тіньове ціноутворення);

  1. встановленні безпосередніх впливів проекту на економіку країни (зміна попиту і пропозиції на окремі товари, зайнятості, платіжного балансу, економічної ситуації і т.п.), а також опосередкованого впливу результатів проекту (розвиток нових галузей, залучення до виробництва недовикористаних потужностей). Вони відображаються в економічній оцінці відчутних і невідчутних вигод та витрат проекту.

Під час оцінки економічної привабливості проекту як обмеження виступають прийняті на державному рівні стратегії розвитку регіонів, країни та закладені в них економічні цілі, їх пріоритетність. Серед загальноприйнятих критеріїв виділяють:

  1. необхідну величину інвестицій для створення робочих місць;

  1. значення доданої вартості, створюваної в результаті реалізації проекту;

  1. заощадження використовуваних валютних ресурсів;

  1. платежі за використання місцевих ресурсів тощо. На етапі оцінки економічної цінності проекту

експерт оцінює, наскільки позитивні результати (вигоди) перевищують його негативні наслідки (витрати) та якою буде величина виграшу суспільства при здійсненні проекту.

Використання теорії альтернативної вартості дозволяє експерту дати відповідь, чи відповідає вартість результатів проекту альтернативній з огляду на їх краще використання, а продукту – його вартості за умови придбання аналогічного за відсутності проекту.

Обмеженнями такої оцінки виступають тіньові ціни (світові ціни, валютний курс), а також класифікація товарів, імпорт і експорт яких економічно недоцільний, способи найкращого використання ресурсів і т.ін.

185

Оцінка впливу проекту на економіку країни передбачає:

    1. оцінку експертом неявних вигод і витрат суспільства. Для цього обмеженням виступають цінності усіх зацікавлених сторін проекту, які потребують формалізації для проведення експертизи;

    1. синтез і оцінку побічних ефектів та їх позитивних

  1. негативних наслідків. Реалізація інновацій не можлива без руйнування для створення нового. Проекту за його визначенням властива інноваційна ознака. Отже, його реалізація призводить не тільки до позитивних наслідків, а, в тому числі, й негативних.

Типи побічних ефектів та їх можливі наслідки зведені у табл. 6.14.

Таблиця 6.14

Типи побічних ефектів та їх наслідки

Тип ефекту

Можливі наслідки

Виробничий ефект

- підготовка кваліфікованих кадрів;

- розвиток інфраструктури;

- забруднення водного й повітряного

басейнів;

- поліпшення транспортного сполучення;

- виснаження природних ресурсів;

- зміни в структурі сімей;

- вплив на здоров’я тощо

Ефекти від зміни

- незадоволення населення;

каналів

- підвищена агресія;

розповсюдження

- вторгнення в приватне життя;

(реклама, прямі

- порушення соціальних норм життя

продажі)

суспільства тощо

Ефект від

- збільшення електроспоживання;

впровадження

- підвищення швидкості обробки

інформаційних

інформації;

технологій

- поліпшення документообігу;

- зменшення обсягів штатного розкладу;

- вплив на здоров’я тощо

186

Алгоритм проведення експертизи проекту в економічному аспекті відповідно до виділених етапів та обмежень на кожному з них наведений в табл. 6.15.

Таблиця 6.15

Алгоритм проведення експертизи проекту

в економічному аспекті

Етап

Дії

Обмеження

з/п

Оцінка

Оцінити якісно

(пріоритетність) та

Стратегії розвитку

економічної

1

кількісно відповідність

регіонів, країни в

привабливості

проекту встановленим

цілому

проекту

державою цілям розвитку

Тіньові ціни (світові

ціни, валютний

курс), класифікація

товарів, імпорт і

Оцінка

Визначити альтернативну

експорт яких

2

економічної

вартість проекту,

економічно

цінності проекту

продукту, результату

недоцільний,

способи

найкращого

використання

ресурсів тощо

Оцінити неявні

(невідчутні) вигоди і

Цінності проекту

Оцінка впливу

витрати суспільства.

усіх зацікавлених

3

проекту на

Синтезувати і оцінити

сторін,

економіку країни

побічні ефекти та їх

класифікація

позитивні і негативні

побічних ефектів

наслідки

За результатами оцінки проекту в економічному аспекті експерт повинен кількісно охарактеризувати зв’язок між ринком, на якому споживаються результати проекту, та регіоном, визначивши дві кількісні характеристики:

  1. бальну оцінку проекту за економічним аспектом;

  1. ступінь ризику проекту за економічним аспектом. У випадку низької бальної оцінки та високого сту-

пеня ризику експерт обов’язково повинен сформулюва-ти рекомендації щодо змін проекту, які дозволять забез-печити його відповідність економічним обмеженням.

187

6.3.5. Експертиза проекту у соціальному аспекті Відповідно до моделі проведення системного проектного аналізу соціальний аспект являє собою зв’язок між елементами організації, що виконує проект, і регіоном. Наявність двостороннього зв’язку свідчить про необхідність оцінки як впливу проекту на соціальне середовище регіону, так і навпаки – соціального

середовища на проект.

Недооцінка соціальних наслідків проекту може призвести до суперечностей і невдач. Однією з умов досягнення успіху проекту є завоювання прихильності, підтримки з боку соціальних груп регіону. Але їх оцінка проекту може бути діаметрально протилежною, оскільки йдеться про їх суб’єктивні інтереси. Складність вирішення завдання балансу інтересів призводить до його трансформації щодо визначення пріоритетної соціальної групи, задоволенню інтересів якої надається перевага. Отримання об’єктивних оцінок потребує володіння статистичними методами обробки інформації у соціальній сфері.

Метою оцінки проекту у соціальному аспекті

  1. визначення ступеня прийнятності проекту з погляду користувачів, населення регіону, де здійснюється проект.

Основним етапами експертизи проекту у соціальному аспекті є:

    1. оцінка соціального середовища проекту (населення, що проживає у регіоні реалізації проекту, з

позиції демографічних соціально-культурних особливостей, умов проживання, зайнятості, відпочинку та впливу проекту на ці параметри);

    1. визначення рівня відповідності проекту культурним традиціям населення регіону;

    1. оцінка заходів, що пропонуються для отримання підтримки проекту з боку населення регіону на всіх фазах його життєвого циклу.

Аналіз соціального середовища проекту ґрунтується на розрахунку та оцінці значень сукупності показників

188

соціальної статистики: демографічних, зайнятості, соціальної структури населення, житлових умов, громадського життя, охорони здоров’я, злочинності. Оцінка цих показників дає змогу виявити ті особливості соціального середовища, які можуть суттєво впливати на успіх проекту.

Культурні традиції та поведінкові мотиви зумовлені соціокультурним середовищем. Культурні традиції лишаються незмінними протягом життя багатьох поколінь внаслідок незмінності середовища, в якому перебуває спільнота, однак в умовах швидкої інноваційної інтервенції у всі сфери життя населення на зміну стабільним формам і соціальним структурам приходять нові. Така ситуація потребує прогнозування тенденції розвитку систем цінностей населення, традицій та змін його потреб. Визначення рівня відповідності проекту культурним традиціям населення регіону дозволить виявити можливі культурні бар’єри та звести до мінімуму протиріччя, пов’язані із втручання у культурне середовище регіону.

Останнім етапом аналізу проекту в соціальному аспекті є оцінка сутності, тривалості, вартості, результативності та ефективності робіт, які передбачені для отримання підтримки проекту з боку населення регіону.

Алгоритм проведення експертизи проекту у соціальному аспекті відповідно до виділених етапів та обмежень на кожному з них наведений в табл. 6.16.

Таблиця 6.16

Алгоритм проведення експертизи проекту

в соціальному аспекті

Етап

Дії

Обмеження

з/п

Оцінити значення

Статистична

класифікація

Оцінка соціального

соціальних показників,

1

і характерис-

середовища проекту

що характеризують

тика регіонів

населення регіону

України

189

Продовження таблиці 6.16

Визначення рівня

Оцінити взаємний

2

відповідності проекту

вплив проекту і

Соціокуль-

культурним традиціям

середовища в аспекті

турні норми

населення регіону

культурних цінностей

Оцінка заходів, що

Дати оцінку робіт,

передбачених для

пропонуються для

отримання підтримки

отримання підтримки

Календарний

проекту з боку

3

проекту з боку

план, бюджет

населення регіону за

населення регіону на

проекту

показниками:

всіх фазах його

результативності та

життєвого циклу

ефективності

За результатами оцінки проекту в соціальному аспекті експерт повинен кількісно охарактеризувати зв’язок між організацією, що його реалізує, та регіоном в особі населення, яке в ньому проживає, визначивши дві кількісні характеристики:

  1. бальну оцінку проекту за соціальним аспектом;

  1. ступінь ризику проекту за соціальним аспектом. У випадку низької бальної оцінки та високого

ступеня ризику експерт обов’язково повинен сформулювати рекомендації щодо змін проекту, які дозволять забезпечити його відповідність соціальним обмеженням.