Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
освітні технології.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
220.67 Кб
Скачать

Тема 2. Інтегративний підхід у використання методів проектів, досліджень, продуктивності та саморозвитку в контексті сучасної освіти

Основні питання лекції

      1. Типи проектів за тривалістю і кількістю учасників навчального процесу.

      2. Методичний підхід до технологій проектування, досліджень та продуктивності в навчанні.

      3. Інструментарій саморозвитку особистості учня як складової інтегративного поєднання методів навчання в контексті сучасних освітніх технологій.

      4. Дидактичне забезпечення інтегративного підходу до застосування методів навчання в сучасній освіті.

Література до теми

1Андреев В.И. Определение границ применения исследовательского метода учення на основе оценок уровней сформированности исследовательских умений и способностей учащихся / В кн.: Воспитание познавательной активности и самостоятельности школьников. - Казань, 1975. -314 с.

  1. Киктенко А.И. Исследовательская технологій в школьном обучении / Збірник статей "Освітні технології у школі та ВНЗ". - Миколаїв, 1999. - С. 82-86.

  2. Красовицький М.П. Методи та прийоми навчальної діяльності // Бібліотека «Шкільного світу». ІК.: Шкільний світ, 2001.

  3. Кручинина Т.Г. Проектная деятельность. - Вестник НМЛ Международного детского центра «Артек». - 1998. - №1. - С. 4-7.

  4. Мистецтво житгєтворчості особистості: У 2 ч. — К., 1997.

  5. Освітні технології: Навч.-мет. посіб. / О.М.Пєхота, А.З.Кіктенко., О.М.Любарська та ін.; За ред.

    1. М.Пєхоти. І К.: А.С.К., 2004. - 256 с.

  6. Рибалка В.В. Психологія розвитку творчої особистості: Навч. посіб.—К.: ІЗИН,1996.— 236 с.

Короткий зміст

В.Леві так визначив алгоритм пошуку істини кожною особистістю: «...Я повинен пізнати світ і себе, я потребую життєвих експериментів. Я хочу приміряти до себе і ту роль, і цю, хочу зазнати неймовірного, хочу перевірити відоме. Мені потрібні труднощі й помилки». Як саме підпорядкувати цьому бажанню дитини навчальний процес.

Типи проектів за тривалістю і кількістю учасників навчального процесу. Методичний підхід до технологій проектування, досліджень та продуктивності в навчанні. Набуття дитиною потреби в навчальній діяльності, відповідних мотивів сприяє бажанню навчатись, а оволодіння навчальними діями формує вміння навчатись. Якраз бажання та вміння навчатись характеризує молодшого школяра як суб'єкта навчальної діяльності.

Інструментарій саморозвитку особистості учня як складової інтегративного поєднання методів навчання в контексті сучасних освітніх технологій. Дидактичне забезпечення інтегративного підходу до застосування методів навчання в сучасній освіті.

Семінарське заняття №1 Технологія розвивального навчання. Комунікативні якості професійного мовлення вчителя: виразність мовлення

План заняття

  1. Обговорення головних теоретичних положень (історично-педагогічні засади проблеми розвитку; технологія розвивального навчання Л.Занкова; технологія особистісно-розвивального навчання Елконіна-Давидова; концептуальні положення навчання;вимоги до особистості учня; виразність мовлення; мовленнєва інтонація; виражальні засоби художнього та звукового мовлення; емоційна забарвленість мовлення).

  2. Діагностика рівня сформованості вміння створювати словесні картини під час розповіді.

  3. Виконання вправ на розвиток уміння виразного мовлення як засобу педагогічного впливу.

  4. Моделювання педагогічної ситуації: розповідь учителя.