Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи_пожежної_профілактики_на_внутрішніх_обєк...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
298.5 Кб
Скачать

Основи пожежної профілактики на внутрішніх об»єктах

Основні причини пожеж

До причин пожеж та загибелі людей внаслідок пожеж відносять вплив наступних факторів:

соціального чинника відносять підпали, порушення правил пожежної безпеки при проведенні електрогазозварювальних робіт, порушення правил експлуатації побутових газових, гасових та інших приладів і засобів, недбале поводження з вогнем, пустощі дітей з вогнем;

техногенного фактору - несправність виробничого обладнання, порушення технологічного процесу виробництва, порушення правил підготовки і експлуатації електроустановок, вибухи, порушення правил підготовки і експлуатації пічного опалення, порушення правил підготовки і експлуатації теплогенеруючих агрегатів та установок;

природного фактору - самозаймання предметів і матеріалів, розряди блискавки.

Загибель людей за часом доби залишається незмінною протягом багатьох років. Найбільша кількість загиблих вночі - з 22 до 6 годин ранку (29%), вдень - з 10 до 18 годин (22%). Найменше гине людей ввечері (з18 до 22 години).

Аналіз пожежної небезпеки показує, що основна частина загиблих складає наступні соціальні групи: пенсіонери до 42%, особи без певних занять - 37%, працівники - 13%. Половина людей гине в стані алкогольного сп'яніння. 44% гине у віці 40 - 60 років, 36% - у віці старше 60 років, 16% - у віці від 21 до 40 років.

Розподіл загиблих щодо причин виникнення пожеж наведено на рис. 4.1.1.

Рис. 4.1.1. Розподіл загиблих під час пожеж з причин їх виникнення

Як видно з наведених даних УкрНДІПБ ГУ МНС України, основними причинами виникнення пожеж є: недбале поводження з вогнем, порушення пожежної безпеки при експлуатації електрообладнання, недотримання технології при веденні вогневих робіт.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України, можна виділити пожежі, які класифікуються як НС загальнодержавного та об'єктного рівня. Таких в Україні виникло 49 (17,3% від загальної кількості НС), ними завдано матеріальної шкоди на суму 12 млн. 808 тис. грн., З них: загальнодержавного рівня (де економічні збитки становлять понад 1% зведеного річного бюджету країни, або загинуло більше 5 осіб), регіонального рівня (де економічні збитки становлять до 1% зведеного річного бюджету країни, або загинуло від 3-5 чоловік).

Можна виділити кілька основних властивостей пожеж:

Висока температура полум'я, що досягає в найбільш гарячої частини 1200-1400 0 С, передача тепла тепловипромінюванням, конвекції. Наприклад, при пожежі в приміщенні з закритими дверима близько 40% тепла передається за допомогою випромінювання полум'я на стіни, 5% - через отвори назовні і 50 - 55% несеться конвективними потоками також назовні через верхню частину вікон.

Випромінювання полум'я викликає опіки та больові відчуття у людей, що знаходяться в зоні пожежі. Мінімальна відстань від вогнища пожежі, на якому може перебувати людина, м: R = 1,6 H, де H - середня висота факела полум'я. Цю формулу потрібно знати і в разі необхідності вміти застосувати. Люди в збудженому стані можуть не помітити, що обпеклися, або помітити це занадто пізно.

Наявність диму різко знижує видимість всередині будівель і споруд. Задимлення створює загрозу для життя людей, ускладнює порятунок постраждалих.

Наявність токсичних газів в димі (оксид вуглецю, оксид азоту, сірчистий газ, фосген) може призвести до отруєння і смерті.

Температура диму також являє собою велику небезпеку для життя людей. Цей факт часто не враховують. Так, при температурі вдихуваного диму 60 0 С (при відсутності токсичних речовин) може настати смерть.

Перенесення вогню на суміжні будівлі та споруди іскрами, випромінюванням, конвекцією.

Можливість вибуху обладнання, апаратури на промислових підприємствах.

У разі пожежі, до прибуття пожежних команд, керівник виробництва зобов'язаний визначити мінімальну відстань від вогнища пожежі, на яких можуть перебувати люди; виставити охорону, яка повинна не пускати в небезпечну зону людей; організувати правильне гасіння (в основному з навітряного боку); встановити контроль над прилеглими будівлями і оцінити можливість їх загоряння від пожежі з урахуванням інтенсивності горіння і метеорологічних умов; виявити місця, де може статися вибух, та вжити відповідних заходів.

Самозаймання, займання, температура спалаху і горіння, вибух речовини

Горінням називають складний фізико-хімічний процес взаємодії горючої речовини і окислювача, що характеризується самоускоряющімся хімічним перевищенням і супроводжується виділенням великої кількості теплоти і променевої енергії.

Для виникнення та розвитку процесу горіння необхідні горюча речовина, окислювач та джерело займання, який ініціює реакцію між пальним та окислювачем. Горіння відрізняється різноманіттям видів і особливостей. У залежності від агрегатного стану горючих речовин горіння може бути гомогенним та гетерогенним. При гомогенному горінні компоненти горючої суміші перебувають в однаковому агрегатному стані (частіше в газоподібному). Причому якщо реагують компоненти перемішані, то відбувається горіння попередньо перемішаної суміші, яке іноді називають кінетичним (оскільки швидкість горіння в цьому випадку залежить тільки від кінетики хімічних перетворень). Якщо газоподібні компоненти не перемішані, то відбувається дифузне горіння (наприклад, при вступі потоку горючих парів у повітря). Процес горіння лімітується дифузією окислювача. Горіння, що характеризується наявністю розділу фаз в горючій системі (наприклад, горіння рідини і твердих матеріалів), є гетерогенним. Горіння диференціюється також за швидкістю поширення полум'я, і залежно від цього фактора воно може бути дефлаграційне (в межах декількох м / с), вибуховим (десятки і сотні м / с) і детонаційним (тис. м / с). Крім того, горіння буває ламінарним (пошарове поширення фронту полум'я по свіжій горючої суміші) і турбулентним (перемішування шарів потоку з підвищеною швидкістю вигоряння).

Як правило, пожежі характеризуються гетерогенним дифузним горінням, а швидкість горіння залежить від дифузії кисню повітря в середовищі. Виникнення і розвиток пожеж суттєво залежить від ступеня пожежної небезпеки речовин. Одним з критеріїв пожежної небезпеки твердих, рідких та газоподібних речовин є температура самозаймання, тобто здатність речовини займатися.

Для зародження ендогенного пожежі необхідно наявність речовини, здатного швидко окислятся при низьких температурах, в результаті чого може відбутися самозаймання. Це властивість речовини отримало назву хімічної активності до самозаймання. У результаті окислювання й накопичення тепла самонагрівання переходить у запалення.

Займання - це якісно новий і відмінний від самонагрівання процес, що відрізняється великими швидкостями окислення, виділенням теплоти і випромінюванням світла. Самонагрівання і самозаймання зароджується окремими невеликими гніздами, у зв'язку з чим, виявити його дуже важко.

Самозаймання відбувається внаслідок накопичення тепла всередині речовини і не залежить від впливу зовнішнього джерела тепла.