Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи_пожежної_профілактики_на_внутрішніх_обєк...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
298.5 Кб
Скачать

Категорії виробництв і приміщень з вибухопожежної небезпеки

Виходячи з вибухопожежної характеристики технологічного процесу, всі виробництва, згідно з ОНТП 24-86 ділять на п'ять категорій: А, Б, В, Г, Д (табл. 4.2.5.). Категорія виробництва регламентує ступінь вогнестійкості будівель, допустима кількість поверхів, площа поверху між протипожежними стінами будинків.

При проектуванні в приміщеннях спринклерних або автоматичних дренчерних установок площі поверху між протипожежними стінами допускається збільшувати на 100%. Найбільш небезпечні щодо вибуху та пожежі види виробництв необхідно розташовувати в одноповерхових будинках біля зовнішніх стін, а в багатоповерхових - на верхніх поверхах біля зовнішніх стін.

Для будівель IV і V ступеня вогнестійкості необхідно розраховувати протипожежні стіни на стійкість. У результаті пожежі відбувається обвалення конструкцій, що примикають до протипожежної стіни, і остання перетворюється у вільно стоїть, що може призвести до її обвалення.

Як бачимо, при віднесенні виробництва до тієї або іншої категорії необхідно знати саме виробництво, ступінь вибуховості, возгораемости, температури спалаху речовин і матеріалів. Для певного виду виробництва рекомендуються конструкції із заданим мінімальною межею вогнестійкості і групою возгораемости.

Основним заходом попередження виникнення вибухів і пожеж, згідно з "Правилами улаштування електроустановок (ПУЕ)" є підрозділ приміщень на вибухонебезпечні: В-I, В-Іа, В-Іб, В-Іг, В-II, В-ІІа та на пожежонебезпечні: nI, n-II, n-IIа, n-III (табл. 4.2.6.). Вибухонебезпечної вважається зона в приміщенні в межах до 5м по горизонталі і вертикалі від технологічного апарата, з якого можливе виділення горючих газів або парів ЛЗР, якщо обсяг вибухонебезпечної суміші становить 5 і більше відсотків вільного об'єму приміщення. Пожежонебезпечної зоною називається простір всередині і поза приміщеннями, в межах якого постійно або періодично звертаються горючі (спалимі) речовини і в якому вони можуть знаходитися при нормальному технологічному процесі або при його порушеннях.

Згідно пуе у вибухонебезпечних зонах слід використовувати вибухозахисні обладнання, виконане згідно з гост 12.2.020-76.

Електричні машини та апарати, застосовувані в електроустановках, повинні забезпечувати як необхідну ступінь захисту їх ізоляції від шкідливої ​​дії навколишнього середовища, так і достатню безпеку щодо пожежі або вибуху внаслідок якої-небудь несправності.

Стандарт встановлює наступну класифікацію видів виконання електроустаткування (електричних пристроїв): загального та спеціального (холодостійка, вологостійке та ін) призначення; відкрите чи захищений (від дотику до рухомих і струмоведучих частин); закрите; герметичне; вибухозахищене. Також передбачені конструктивні заходи для усунення або утруднення можливості запалення навколишнього вибухонебезпечного середовища.

У пожежонебезпечних приміщеннях (зонах) всіх класів допускається відкрита електропроводка безпосередньо по негорючих конструкцій і поверхонь ізольованими проводами. У вибухонебезпечних зонах рекомендується застосовувати вибухозахищені електричні машини та апарати, пускові апарати, магнітні пускачі для класів В-I і В-II необхідно виносити за межі вибухонебезпечності, використовуючи дистанційне керування. Розводка електропроводів повинна проводитися в металевих трубах зі встановленням розмикачі за межами приміщень. При використанні світильників для класів В-I, В-II, В-ІІа вони повинні бути у вибухобезпечному виконанні. Все обладнання підлягає обов'язковому захисного заземлення або занулення, незалежно від напруги джерел живлення. Категорія пожежо-та вибухопожежної небезпеки приміщень, його клас з ПУЕ повинні бути позначені на вхідних дверях приміщення.