Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОРВД Лаб_ роб.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать

Модуль 1. Лабораторна робота № 1.

Вступ. Едитологія як наука (2 год.)

Завдання 1. Питання для обговорення:

  1. Етапи публікування повідомлень у ЗМІ.

  2. Ефективність функціонування редакційного етапу.

  3. Предмет, завдання і значення едитології, її складові частини.

  4. Місце едитології в системі науки.

  5. Навчальні едитологічні дисципліни.

  6. Професія редактора.

Завдання 2. З’ясувати поняття «засоби масової інформації» (ЗМІ), їх роль у розвитку суспільства.

Завдання 3. Укласти списки ЗМІ, які функціонують у рідній місцевості (газети, журнали, радіо, телебачення).

Довідка:

Засоби масової інформації (ЗМІ) – це газети, журнали та друкована періодика, телевізійні передачі, радіо + інтернет (обмежено, але доступно).

Основні функції змі у суспільстві

1. Друк, телебачення та радіомовлення виступають єднальною ланкою між органами державного та суспільного управління та найширшими прошарками населення.

2. З одного боку – вони інформують людей про політику власної держави, доносять до широких мас зміст нових рішень, які приймають або готуються прийняти керівні органи.

3. З іншого боку – ЗМІ акумулюють і відображають суспільну думку, дають можливість всім прошаркам населення висувати нові проблеми, реально впливати на вироблення управлінських рішень.

Основні переваги ЗМІ:

  • оперативність в розповсюдженні політичної та культурної інформації, а якщо йдеться про електронні засоби, то і миттєвість, коли телеглядач або радіослухач знайомиться з тим, що відбулося, у ході самої події (телебачення додає ще й наочність, емоційність співпереживання);

  • одночасний охват якнайширшої багатомільйонної аудиторії;

  • можливість залучити до розмови з читачем, глядачем, слухачем найбільш компетентних керівників, вчених, спеціалістів, глибоко і всебічно розробити тему;

  • здатність “поєднати” на телеекрані або на газетній смузі людей, які знаходяться за багато тисяч кілометрів один від одного, зіставити різні точки зору та в ході дискусії вплинути на вироблення єдиної суспільної думки.

Працівник газети, журналу, телебачення, радіо, інформаційного агентства завжди повинен передбачати можливий політичний резонанс будь-якого виступу. Головна мета журналістського матеріалу, інформаційного чи аналітичного, позитивного чи критичного – впливати на політичну свідомість, активізувати людину, спонукати до дії, до примноження успіхів, виправлення недоліків.

Журналістський твір – різновид пропаганди і агітації, а вони немислимі без націленості на досягнення реальної мети, досягнення практичних цілей у політичній, економічній чи інших сферах життя. Найперше завдання журналіста зацікавити своїм матеріалом, своєю газетою, передачею читачів чи слухачів. Запорукою такої зацікавленості є актуальність, суспільна значимість, змістовність, привабливість форми і окремого матеріалу, і газети, теле- чи радіопрограми.

Творчість журналіста – це не тільки збір інформації і процес написання, скажімо нарису, статті чи огляду, а вся багатоманітна праця, зв’язана з плануванням і випуском газети, теле- чи радіопередачі.

Модуль 1. Лабораторна робота № 2.