Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ООП.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА”

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

О.С. Зеленський

В.С. Лисенко

ОБ’ЄКТНО-ОРІЄНТОВАНЕ ПРОГРАМУВАННЯ

Навчальний посібник

Кривий Ріг

2011

Навчальний посібник з дисципліни "Об’єктно-орієнтоване програмування" призначений для поглибленого вивчення студентами об’єктно-орієнтованого програмування на мові C++. У С++ об’єкти реалізуються за допомогою використання класів, що дозволяють програмісту визначати нові типи даних і, таким чином, є потужною та зручною частиною C++. Навчальний посібник адресований студентам, слухачам магістратури, аспірантам, викладачам. Може бути використаний як самовчитель.

/Укладачі: Зеленський О.С., Лисенко В.С.-Кривий Ріг: Криворізький економічний інститут Державного вищого навчального закладу "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана", 2011.-216с.

Укладачі:

Зеленський О.С., д.т.н., професор

Лисенко В.С., к.е.н., доцент

Рецензенти:

Афанасьєв Є.В., д.е.н., професор

Шелевицький І.В., д.т.н., професор

ЗМІСТ

РОЗДІЛ 4. ПОЛІМОРФІЗМ 51

ВСТУП

Навчальний посібник з дисципліни "Об’єктно-орієнтоване програмування" призначений для поглибленого вивчення студентами об’єктно-орієнтованого програмування на мові C++. У С++ об’єкти реалізуються за допомогою використання класів, що дозволяють програмісту визначати нові типи даних і, таким чином, є потужною та зручною частиною C++.

На конкретних прикладах розглянуті алгоритми та програми по основним розділам курсу. У кожному розділі наводиться реалізація прикладів та виведення відповідних результатів. Значна увага приділяється роботі з класами (інкапсуляція, спадкування, поліморфізм, перевантаження операторів тощо), динамічним структурам даних, контейнерам, алгоритмам, обробці виключних ситуацій.

У окремих розділах приведені типові контейнери, а також алгоритми для їх обробки.

Зміст навчального посібника охоплює наступні розділи:

  1. Інкапсуляція та приховування інформації.

  2. Класи і підкласи.

  3. Спадкування класів.

  4. Поліморфізм.

  5. Перевантаження операторів.

  6. Обробка виключних ситуацій.

  7. Рядки.

  8. Шаблони класів.

  9. Модульні програми.

  10. Контейнерні класи.

  11. Алгоритми.

Приклади, приведені в посібнику розроблені для режиму Console (тип проекту Win32 Console Application) з використанням сучасного стандарту С++ (ISO/IEC 14882). Даний стандарт застосовується у мовах програмування Visual C++, починаючи з 1998 року. У Visual C++ 2002-2010 років підтримується тільки сучасний стандарт і лише в Visual C++ 1998 року підтримується попередній та сучасний стандарти програмування.

Навчальний посібник адресований студентам, слухачам магістратури, аспірантам, викладачам. Може бути використаний як самовчитель.

Розділ 1. Інкапсуляція та приховування інформації

1.1 Визначення та використання класів

Об’єктно-орієнтоване програмування (ООП) дозволяє програмісту об’єднувати дані та їхній обробний програмний код в один блок.

У С++ об’єкти реалізуються за допомогою використання класів, що дозволяють програмісту визначати нові типи даних і, таким чином, є потужною і зручною частиною C++ . Класи відрізняють С++ від С.

Займаючись процедурним програмуванням ви створюєте нові функції і спрямовуєте процес обчислення через їхню послідовність. Тут ви розділяєте дані і функції, що їх опрацьовують.

На відміну від такого підходу, ООП змушує вас мислити в термінах об’єктів і взаємодії між ними. Об’єкт містить деякі дані і методи (процедури) їх опрацювання.

Навіщо використовувати ООП?

Відповідь на це питання не проста. ООП дозволяє більш точно моделювати проблему, для рішення якої пишеться програма.

Крім того, об’єкти незалежні, їх легко відлагоджувати, змінювати і використовувати. І, нарешті, якщо ваші об’єкти добре сконструйовані, ви можете використовувати повторно більш значну частину програми, чим у процедурному програмуванні.

Об’єкт С++ – абстрактний опис якоїсь сутності. Сутністю може бути запис про студента або екранне вікно. Об’єкт містить у собі всі дані, необхідні для того щоб описати сутність і функції, що маніпулюють цими даними. Ідеальний об’єкт знає про себе все, включаючи те, як ввести, вивести й опрацьовувати дані, що зберігаються в ньому.

У C++ об’єкти вводяться через поняття класів. Клас є абстрактним типом даних, визначуваним користувачем, і є моделлю реального об'єкту у вигляді даних і функцій для роботи з ними. Дані класу називаються полями, а функції класу – методами. У літературі зустрічаються відповідно терміни "дані-члени" і "функції-члени". Надалі ми використовуватимемо обидві ці термінології. Поля і методи називаються елементами класу. Опис класу виглядає таким чином:

class <ім’я>{

[ private: ]

<опис прихованих елементів>

public:

<опис доступних елементів>

} ; // Опис закінчується крапкою з комою

Специфікатори доступу private та рubliс управляють видимістю елементів класу. Елементи, описані після службового слова private, видимі тільки усередині класу. Цей вид доступу прийнятий в класі за умовчанням. Інтерфейс класу описується після специфікатора public. Дія будь-якого специфікатора розповсюджується до наступного специфікатора або до кінця класу. Можна задавати декілька секцій private та public, порядок їх проходження значення не має.