Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОРВД Лаб_ роб.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать

Психолінгвістичні норми редагування (2 год.)

Завдання 1. Питання для обговорення:

  1. Норми сприймання повідомлення: узгодження швидкості передачі з продуктивністю сприймання; психологічні механізми сприймання; вплив уваги на сприймання; уява і точність сприймання.

  2. Словниковий запас реципієнта.

  3. Норми запам’ятовування повідомлень: пам’ять, її види і механізми; нормування обсягу інформації; нормування часу зберігання інформації.

  4. Мисленнєве опрацювання повідомлення.

  5. Розуміння повідомлення: поняття розуміння; синтаксична складність повідомлення; семантична складність; вплив складності на розуміння повідомлення; норми розуміння повідомлень; залежність між зрозумілістю і точністю повідомлення.

  6. Прогнозування повідомлення.

Завдання 2. Простежити дотримання психолінгвістичних норм у повідомленні на ґрунті роботи з кореспонденцією.

Завдання 3. Дібрати з газет приклади різновидів кореспонденції, простежити особливості розуміння повідомлень такого жанру публіцистики.

Довідка:

Кореспонденціяце один з важливих аналітичних жанрів, який, використовуючи достовірні, об’єднані спільністю теми факти, публіцистичними засобами відображає певну сторону сучасної дійсності, обмежену місцем і часом.

У газеті можуть бути хороші нариси, гострі фейлетони, але якщо її кореспонденції неглибокі, невиразні і нудні, газета не матиме успіху, не знайде справжнього резонансу. Саме кореспонденція в значній мірі визначає обличчя газети. Це ефективна літературна форма передачі передового досвіду, вона дає змогу долучитися до газети широким авторським колам, охоплює багатий фактичний матеріал, є доступною для кожного. Кореспонденція займає чільне місце на газетній сторінці і здійснює свої функції як важливий жанр публіцистики.

Різновиди кореспонденції:

  1. Інформаційна (оперативна, описова) – перехідна форма від первинного інформаційного жанру до аналітичного. По суті, це розширена замітка, яка знайомить читача з подією, що має громадський інтерес, господарське значення, подає новий штрих сучасної дійсності. Про описувану подію розповідається у вигляді докладної констатації, оповідь містить пояснення негативу або позитиву. Характерна особливість – інформаційна новизна, наведення свіжих прикладів, зіставлення фактів, використання лаконічних екскурсів у минуле.

  2. Аналітична (позитивна чи негативна) – така, що містить глибокий аналіз фактів, подій, явищ, як правило, розкриває виробничий досвід колективу (промислового підприємства, цеху, бригади і под.), пропагує досвід кращих працівників, новаторів виробництва, кваліфіковано описує прийоми їх роботи. Порушуючи життєво важливі явища, аналітична кореспонденція розкриває їх внутрішній смисл.

  3. Критична – це найпоширеніший вид кореспонденції. Вона розкриває недоліки в діяльності окремих підрозділів, підприємств, колективів, привертає увагу відповідних організацій, широкої громадськості до них, вказує причини появи та накреслює шляхи їх усунення. Це надзвичайно ефективна форма розгортання критики й самокритики в пресі.

  4. Проблемна (постановча) – така, що на основі глибокого аналізу висуває на обговорення громадськості нагальне питання, порушує важливу проблему, висуває нові завдання, які потребують розв’язання. Їй властива спрямованість уперед, погляд у завтрашній день, оскільки за фактами відкриваються явища, за явищами – їх сутність, смисл, тенденція.

Модуль 3. Лабораторна робота № 1.