Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОРВД Лаб_ роб.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать

Соціальні норми редагування (2 год.)

Завдання 1. Питання для обговорення:

  1. Юридичні норми: нормативна база; конституційні та законодавчі норми; межі втручання редактора в авторський оригінал.

  2. Етичні та естетичні норми.

  3. Політичні та релігійні норми.

  4. Політична й релігійна орієнтованість ЗМІ.

Завдання 2. Підготувати друковані ЗМІ для проблемно-пошукових завдань:

  • на прикладах різних за жанровою природою повідомлень, простежити реалізацію соціальних норм редагування;

  • з’ясувати характерні особливості повідомлень ЗМІ, які є політичними або релігійними органами.

Завдання 3. Здійснити аналіз окремих номерів газети КДПУ «Університетський вісник» та факультету української філології «Філофакс», з метою визначення, як реалізуються етичні та естетичні норми, та порівняння з реалізацією цих норм у міській пресі.

Завдання 4. Визначити жанрову приналежність текстів, які піддані аналізу.

Модуль 2. Лабораторна робота № 6.

Композиційні норми редагування (2 год.)

Завдання 1. Питання для обговорення:

  1. Рубрикація як модель композиційної структури повідомлення.

  2. Види композиції (оповідна, діалогова, вкладена, циклічна, описова, наукова, ієрархічна, архівна, гіпертекстова, комбінована).

  3. Композиційні шаблони та норми.

  4. Види рубрик, способи їх нумерації. Рубрикаційні норми.

  5. Необхідність рубрикації та змісту. Норми для рубрик.

Завдання 2. Підготувати друковані ЗМІ для визначення композиційних шаблонів та норм у певних жанрах публіцистики.

Завдання 3. Простежити реалізацію композиційних норм у різних видах статей. У чому особливості композиції таких творів?

Завдання 4. Дібрати з друкованих ЗМІ приклади різних типів статей, з’ясувати особливості їх композиції.

Довідка:

Стаття – жанр універсальний, доступний для вченого і для журналіста, для письменника і для позаштатного співробітника газети.

Стаття у газетіце порівняно невеликий за обсягом публіцистичний твір, в якому автор, аналізуючи факти і явища життя, доносить до читача за допомогою логічних, частково образних аргументів певну думку, ідею. Основою статті є конкретна проблема, навколо якої групується весь матеріал, логічно, доказово, аналітично розгортається думка.

Різновиди статті:

  1. Передова стаття (передовиця) – це виступ, здебільшого редакційний, який відкриває номер газети чи журналу і в якому акцентується увага на найактуальніших питаннях моменту, вказується на шляхи розв’язання тих чи інших проблем, визначається політична лінія газети. Вона не лише інформує, аналізує, а й переконує, агітує, спонукає до дії (за спрямованістю і цільовим призначенням передові статті умовно поділяються на оперативні, загальнополітичні, пропагандистські та проблемні).

  2. Теоретична стаття – це стаття близька до пропагандистської, але вона не повинна бути ні суто просвітительською, ні абстрактно-науковою, зміст її залежить від типу видання. У таких виступах у науково-популярній формі досліджуються важливі теми.

  3. Проблемна стаття – така, в якій на відміну від творів інших газетних жанрів піднімаються і всебічно розглядаються масштабні проблеми життя, тоді як в інших жанрах пропагуються здебільшого два-три або й один локальний факт. Головне її призначення – узагальнити позитивний досвід і сприяти його розповсюдженню.

  4. Публіцистичний коментар – такий різновид статті, у якому пояснюється смисл певної політичної події, певного політичного, історичного документу, незрозумілі місця літературного чи публіцистичного твору, коментуються актуальні суспільно-політичні факти і явища.

  5. Замітки публіциста – здебільшого стисле висвітлення широкої теми. Вони зіткані, як правило, з різношерстого життєвого матеріалу, характеризуються асоціативністю мислення, певною мозаїчністю, розкутістю форми. Автор не тільки вдається до цілої низки різних за характером фактів, але й знаходить лише йому помітні зв’язки між ними.

  6. Есе – це філософський, науковий, публіцистичний або літературно-критичний твір, як правило, прозовий, де вільно інтерпретується певна подія, явище, проблема. Для есе характерний оригінальний, свіжий підхід до явищ життя, мистецтва, науки і неодмінно досконала літературна форма, яка органічно включає значні елементи художньої образності.

Модуль 2. Лабораторна робота № 7.