Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОРВД Лаб_ роб.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать

Видавничі норми редагування (2 год.)

Завдання 1. Питання для обговорення:

  1. Вихідні відомості.

  2. Поняття коректури; необхідність процесу коректури; норми коректури.

  3. Норми для основного простого тексту: числа, одиниці виміру, переліки, скорочення, літерні константи, посилання, виділення, цитати, чужомовні тексти.

  4. Норми для складного тексту: таблиці, формули.

  5. Норми для ілюстрацій: особливості ілюстрації як об’єкта редагування, підписи для ілюстрацій та їх редагування.

  6. Норми для апарату видання.

Завдання 2. Підготувати аналіз одного з освітніх видань щодо дотримання видавничих норм редагування.

Завдання 3. Простежити реалізацію норм для основного тексту та для складного, а також норми для апарату видання на газетному матеріалі.

Модуль 3. Лабораторна робота № 2.

Поліграфічні норми редагування (2 год.)

Завдання 1. Питання для обговорення:

  1. Особливості поліграфічних норм.

  2. Норми набирання: загальні норми набирання; норми набирання таблиць та формул.

  3. Норми верстання: види верстання, загальні норми верстання; норми безмакетного та макетного верстання.

Завдання 2. Підготуватися до екскурсії у видавництво газети «Червоний Гірник», з метою простежити дотримання поліграфічних норм та особливості редагування на різних етапах видавничого процесу.

Завдання 3. Дібрати з газет приклади різновидів листа, простежити особливості повідомлень такого жанру публіцистики.

Довідка:

Листце широко використовуваний у пресі аналітичний жанр, в якому у формі звернення до конкретної особи, групи осіб чи громадськості висловлюється авторська позиція, дається оцінка фактам, подіям і явищам, аналізуються і оцінюються вчинки і погляди адресата. Призначення листа – привернути увагу громадськості до адресата, відповідним чином вплинути на нього і сформувати відповідну громадську думку.

Характерні ознаки листа:

1. Форма листа дає змогу досить повно розкрити позицію і адресата, і автора, їх роль у ситуації, що склалася, продемонструвати спільність чи розбіжність їх поглядів.

2. Лист через свою спорідненість з особистим листуванням дає змогу порушувати такі теми і проблеми (наприклад, морально-етичного плану), які важко висвітлити за допомогою інших жанрів.

3. Жанр відкритого листа часто використовується як форма критики, наприклад, у сатиричній журналістиці. Ефективним є й відкрите звернення до позитивного героя.

4. Листи розраховані на всю читацьку аудиторію, характеризуються особливими мовними засобами та структурою написання.

Умовно листи поділяються на:

  • лист до конкретної особи,

  • лист до групи людей,

  • лист до колективу,

  • лист «до всіх».

Різновиди листа:

  1. Відкритий лист використовується тоді, коли розв’язання проблеми значною мірою або цілком залежить від конкретної особи чи від групи осіб. До відкритих листів належить і відповідь автора на публічне звернення до нього. Автором такого листа може бути окрема особа, яка представляє певну соціальну групу або колектив (скажімо, працівники підприємства, студенти, редакція газети і под.).

  2. Послання – різновид листа, у якому автор порушує гостру суспільно-політичну проблему.

  3. «Лист без адреси» використовується, коли виникає необхідність висвітлити проблему, розв’язання якої вимагає винятково кропіткої, тривалої праці багатьох людей. Автор такого листа прагне сформувати у кожного читача поняття особистої відповідальності.

  4. Звернення – офіційний документ, автором якого є державний або партійний орган. Можливий і колективний автор звернення, наприклад, учасники наради, конференції. Суть звернення – спонукання, заклик до певних дій.

  5. Заява – офіційний документ, у якому певна політична організація чи громадсько-політичний, державний діяч викладають свою точку зору на певні події або оголошують програму своєї діяльності.

  6. Привітання – цей різновид листа використовується для відзначення заслуг видатної особи чи відомого колективу з нагоди їх ювілею або іншої урочистої події.

У пресі часто використовуються також «малі форми» листа: лист-відгук, лист-запитання, лист-пропозиція, лист-побажання, лист-подяка тощо.

Модуль 3. Лабораторна робота № 3.