Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КМПС. (3 курс) Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

1.5 Етапи створення комп'ютерної моделі

Для створення комп'ютерної моделі застосовується певна технологія. За цією технологією процес моделювання розбивається на п'ять основних етапів. Кожен етап має певну мету, яка досягається шляхом виконання відповідних дій.

Основні етапи комп'ютерного моделювання.

Етап 1. Постановка задачі і її аналіз.

Етап 2. Побудова інформаційної моделі.

Етап 3. Розробка методу і алгоритму дослідження моделі.

Етап 4. Розробка комп'ютерної моделі.

Етап 5. Проведення комп'ютерного експерименту.

Рис.1.2 Варіанти створення комп’ютерних моделей

Розглянемо суть цих етапів на прикладі завдачі Робіна Гуда.

Робіну Гуду потрібно передати записку другу, якого ув'язнили у в'язницю замку Ноттінгем. Замок оточений високою стіною. Записку можна тільки закинути разом з каменем у вікно в'язниці, але кидати камінь потрібно так, щоб він пролетів крізь бійницю в стіні (рис.1.3).

Постановка задачі і її аналіз

Метою етапу є конкретизація і уточнення завдання моделювання. Для цього виконуються такі дії:

· з'ясовується, з якою метою створюється модель;

· уточнюється, які саме результати і в якому вигляді потрібно отримати;

· визначається, які дані потрібні для створення моделі;

· встановлюється, чи є обмеження на вхідні дані, тобто за яких умов можна отримати потрібні результати, а при яких - ні.

Рис.1.3 Задача Робіна Гуда

Для нашої задачі метою складання моделі є визначення, чи можна закинути камінь до в'язниці, а якщо так, то як повинен діяти Робін Гуд. Результатом моделювання повинна бути відповідь на поставлене питання і, якщо вона позитивна, - рекомендації для Робіна Гуда. Для побудови моделі потрібні дані про геометрію споруд (відстань стіни від замку, товщина стіни, висота і розміри бійниці, висота і розміри вікна в'язниці) і про Робіна Гуда - який у нього зріст, з якою найбільшою силою може кинути камінь. Що саме ми моделюватимемо? Траєкторію каменя на фоні споруд.

Побудова інформаційної моделі

Метою етапу є встановлення і опис взаємозалежностей між параметрами моделі. На цьому етапі:

· визначаються параметри моделі і знаходяться взаємозв'язки між ними;

· оцінюється, які з параметрів є впливовими і повинні бути враховані при побудові моделі, а якими можна нехтувати;

Такий аналіз здійснюється з урахуванням поставленого завдання і має на меті максимальне спрощення моделі. Разом з тим, це спрощення не може бути надмірним, щоб модель не втратила адекватність.

· вводиться система умовних позначень, і в цих позначеннях здійснюється опис залежностей між параметрами моделі. У результаті виходить знакова інформаційна модель.

Побудуємо інформаційну модель для нашої задачі. Геометричні параметри споруд позначимо, як показано на рис.1.3. Вважатимемо, що рух каменя відбувається в одній площині. Позначимо її XOY з початком координат в основі зовнішньої сторони стіни. Силу, з якою Робін Гуд кидає камінь, подамо через початкову швидкість каменя V0. Кут до горизонту, під яким робиться кидок, позначимо через α. Нехтуватимемо опором повітря і залежністю прискорення вільного падіння g від висоти. Камінь вважатимемо матеріальною точкою, його траєкторію визначатимемо як залежність координат x, у від часу t.

Робін Гуд кидає камінь з висоти свого росту r , знаходячись на відстані l1 від стіни. На траєкторію каменя впливають початкова швидкість каменя V0 і кут α. Як відомо з фізики

Це і є математична модель нашої задачі.

Розробка методу і алгоритму дослідження моделі

Метою етапу є складання алгоритму дій для отримання потрібних результатів.

На цьому етапі:

. враховуючи інформаційну модель підбирається або розробляється метод отримання потрібних результатів;

. за вибраним методом складається детальний план рішення задачі, розробляється алгоритм отримання результатів.

Модель нашої задачі є простою, координати каменя обчислюються за формулами. Траєкторію каменя будуватимемо на тій же площині, де відображені і споруди. Виводи про результат кидання каменя визначатимемо візуально.

Розробка комп'ютерної моделі

Метою етапу є отримання комп'ютерної моделі, придатної для дослідження. Для цього здійснюються:

. вибирання засобів реалізації моделі на комп'ютері. Серед багатства існуючих засобів вибираємо найбільш зручні з урахуванням поставленої задачі і її інформаційной моделі;

. створення комп'ютерної моделі;

. перевірка правильності створеної комп'ютерної моделі.

Ця перевірка здійснюється для знаходження і виключення помилок, які були допущені в процесі розробки моделі. Іноді може з'ясуватися, що помилку було допущено не на даному етапі, а раніше. Наприклад, невдало вибраний метод, допущені надмірні спрощення при моделюванні і тому подібне. У такому разі потрібно повернутися до відповідного етапу, внести потрібні корективи і повторити наступні етапи побудови моделі.

Проведення комп'ютерного експерименту

Метою етапу є дослідження моделі і з'ясування на цій основі властивостей об'єкту моделювання.

Етап складається з таких дій:

. розробка плану дослідження;

. проведення комп'ютерного експерименту на базі створеної моделі;

. аналіз отриманих результат.

Результати проведеного експерименту характеризують властивості комп'ютерної моделі. Проте її адекватність об'єкту дослідження дає підставу для того, щоб вважати ці властивості властивими самому об'єкту.

В ході експерименту може виникнути потреба відкоректувати план дослідження, наприклад, поглибити його в деякому напрямі. Іноді отримані результати можуть виявитися сумнівними, що вимагатиме вибору іншого методу дослідження, або уточнення моделі, або навіть внесення змін, в постановку завдання, і тоді весь процес починається знову.

Для нашої задачі ми повинні спланувати і провести серію спроб для різних відстаней від стіни і різних початкових швидкостей каменя. Отримані результати дадуть нам підстави для виводу, чи має Робін Гуд шанс влучити каменем у вікно, і якщо так, то як йому це зробити.

2 Моделювання технічних систем на основі теорії подібнocтi