Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЦА_Електро.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
7.73 Mб
Скачать

Послідовні схеми.

До послідовних схем відносяться різноманітні типи логічних елементів з двома або більше сталими станами і пристрої на їх основі. Функції виходів цих пристроїв визначаються не тільки комбінацією діючих сигналів на вході, але і станом цих виходів до подання вхідних сигналів. До них відносяться триггери, регістри, лічильники, ОЗП і т. д.

Триггери.

Триггерами називають спускові пристрої з двома можливими сталими станами.

По виду вхідних сигналів розрізняють триггери з імпульсним і потенційним керуванням. В цифрових ЕОМ, в основному, застосовують потенційне керуванням.

По способу запису інформації триггери поділяються на асинхронні і синхронні (ті, що тактуються). В асинхронних триггерах момент перемикання визначається моментом зміни кодової комбінації на входах. В синхронних — в чітко певні моменти надходження тактуючих імпульсов. Стан триггерів визначається по прямому виходу.

Сигнал називається потенційним, якщо інтервали часу між сусідніми вимірами сигналу значно більше часу реакції схеми , в якій вони використовуються, тобто .

Сигнал називається імпульсним, якщо його тривалість того ж порядку, що і час реакції схеми.

RS-триггер.

— установочний вхід в ”1“

— установочний вхід в ”0“

Характеристичне рівняння.

0

1

1

1

1

1

1

1

Зберігання

0

1

0

0

1

0

1

0

0

0

1

Заборона

0

0

0

По виду вихідних сигналів розрізняють, статичні і динамічні триггери. В статичних, триггерах сталі стану відповідають, рівню постійних напруг на їхніх виходах. Стани динамічних триггерів визначаються по, наявності або відсутності на виході безперервної, серії імпульсів.

Функціонально триггер можна показати у вигляді елемента пам'яті зі схемою керування.

Елемент пам'яті зберігає інформацію про результат попереднього впливу на триггер.

Схема керування виробляє сигнали, що забезпечують зберігання, підтвердження або зміну інформації. Цих сигналів в двійкових триггерах звичайно два: установка в ”1“ і установка в” 0“. Відсутність сигналів установки відповідає режиму зберігання інформації, а їхня одночасна дія призводить до невизначеного результату (стій ТАМ, іди СЮДИ).

По реакції триггера на вхідні керуючі сигнали розрізняють наступні види входів:

S — (Set) вхід для установки триггера в стан ”1“ на прямому виході;

R — (Reset) вхід для скидання триггера в стан ”0“;

D — (Delay-затримка) вхід для установки триггера в стан ”1“ при D=1, або в ”0“ при D=0 з затримкою;

T — (Toggle-релаксатор) вхід перемикання триггера в протилежний стан. Тому вхід Т називають лічильним;

J, K — (Jerk-включення, Kill-відключення) входи для установки і скидання триггера відповідно в ”1“ і ”0“. Аналогічні входам S і R; відзнака в тому, що одночасна присутність S і R призводять до непередбачувальності сигналів на виході, а одночасна поява J і K викликає однозначну зміну станів триггера аналогічно входу Т.

V — вхід для дозволу або заборони реагування триггера на відповідні керуючі входи.

Наявність окремих входів і визначає назву триггера.

Транзисторний триггер з зовнішнім і автоматичним зміщенням.

Пристрій з позитивним зворотним зв'язком, що має два стани сталої рівноваги і може стрибком переходити з одного стану в інший під впливом керуючої напруги називається триггером.

Пускова характеристика триггера — це залежність вихідної напруги Uвих від керуючої напруги U. Вона володіє гістерезисними властивостями. Напруга гістерезиса Uг=- . Ділянки АА' і BB' відповідають двом стійким станам, а точки A' і B' — пороговим значенням керуючої напруги.

Триггери широко застосовуються в якості електронних реле, елементів перерахуючих осередків ділильників частоти, формувачів прямокутних імпульсів і т. д.