Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЦА_Електро.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
7.73 Mб
Скачать

Селектор імпульсів, тривалість яких перевищує задане значення .

Задане значення тривалості формується штучною лінією затримки (ЛЗ. 20.100).

Сигнал на виході DD1 з'явиться тільки у випадку .

Селектор імпульсів, тривалість яких менше заданого значення .

Використаний принцип порівняння тривалості вхідних імпульсов з відомим часом затримки, що забезпечується штучною лінією затримки D.

Надходить на лінію затримки, після цього на вхід обмежувача по мінімуму з нульовим порогом обмеження. Імпульс на виході схеми збігу буде тільки тоді, коли .

Якщо сигнал з'являється на вході схеми збігу в той час, коли ще не закінчився вхідний імпульс, що має більшу тривалість, то сигнал на виході схеми не виробляється. .

Селектор імпульсів заданої тривалості .

Інтервал часу одержують, затримуючи вхідний імпульс на цей час за допомогою лінії затримки.

Якщо , задній фронт вхідного імпульсу співпадає з переднім фронтом затриманого імпульсу. При ці фронти з'являються неодночасно.

Ланцюг називається диференціюючим в тому випадку, коли виконується умова: .

При ; при .

Частотное реле.

Частотное реле — це імпульсний пристрій, вихідна напруга якого має релейную залежність від частоти повторення вхідних імпульсів.

Р — розширювач імпульсів.

НІЛ — нелінійний інтегруючий ланцюг , тобто інтегруючий ланцюг з істотно неоднаковими постійними часу при заряді і розряді.

К — компаратор з порогом вмикання . На тиристорі VD1 і VT1 — розширювач імпульсов з регенеративним разрядним каскадом.

Конденсатор С3 — це накопичувальний конденсатор НІЛ. При замкнутому транзисторі конденсатор заряджається через . При включеному VT1 конденсатор С3 розряджається через (мале R) і VT1. При .

За відсутності вхідних сигналів VT1 відкритий. Напруга на інвертуючому вході ОП приблизно рівна нулю.??? На виході — висока напруга, т.я. .

При надходженні на вхід імпульсів з частотою розширювач виробляє власні імпульси тривалістю . На час формування вихідного імпульсу розширювача VT1 замикається. Конденсатор заряджаєься . На час закінчення вихідного імпульсу розширювача рівна

вибирають такий, щоб за час дії одного імпульсу розширювача виконувалася рівність

.

Тоді зарядка конденсатора С3 за час не викликає переключення компаратора і не змінюється. Після закінчення вихідного імпульсу С3 швидко розряджається черезь і VT1. До прибутку наступного імпульсу С3 повністю розрядиться.

Якщо частота вхідних імпульсів , а , то транзистор VT1 виявляється замкнутим. Конденсатор С3 заряджається від тривалий час. Через час стане більша , напруга на виході компаратора стрибком зміниться, тобто що .

Основними параметрами частотного реле є: гранична частота , час затримки включення і виключения.