Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЦА_Електро.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
7.73 Mб
Скачать

Нч корекція.

Роль коректуючого ланцюга грає розв’язуючий фільтр живлення RфСф.

В області середніх і верхніх частот опір конденсатора Сф малий у порівнянні з Rк. При цьому коефіцієнт підсилення визначається значенням Rк.

В області НЧ Xcф зростає, сумарний Rн=Rк+Rф росте і напруга на виході по НЧ збільшується.

Вч корекція за рахунок від’ємного зворотного зв'язку.

Конденсатор Cзз — невеликої ємності.

В області нижніх і середніх частот конденсатор майже не шунтує резистор і в схемі здійснюється глибока ВЗЗ по струму.

В області верхніх частот глибина ЗЗ за рахунок шунтування Rзз зменшується. Це призводить до збільшення підсилення, що компенсує спад частотної характеристики каскаду.

Системи числення і коди, які застосовуються в цвк.

Під системою числення розуміють засіб виразу і позначки чисел. Узвичаєним зараз є позиційне числення, в якому значення будь-якої цифри визначається не тільки прийнятою конфігурацією її символу, але й розташуванням (позицією), що вона займає в числі.

Під основою n позиційного числення розуміють кількість різноманітних символів, що використовуються для виразу числа.

Достойністю позиційних систем счислення є компактність запису чисел, істотним недоліком — наявність межрозрядних переносів при виконанні арифметичних дій.

Сучасна десяткова позиційна система виникла в Індії не пізніше 5 ст. н. е. Цілі числа в десятковій системі числення подаються в такому вигляді:

, тобто 800+60+5.

Подібний запис можна використати і для цілих чисел:

, те є

Десяткова система числення заснована на цілих значеннях ступеню числа 10. Вирази , те є називаються вагами.

Двійкова (бінарна) система заснована на ступені числа 2, тобто вона оперує тільки з двома символами (цифрами): 0 і 1. Двійкова цифра (символ 0 і 1) є одиничною елементарною інформацією, що називається бітому. Двійкова система отримала велике розповсюдження, бо вона має дуже просту технічну реалізацію. Існує багато засобів втілення двох можливих станів в двійковому розряді: замкнутий і разімкнутий контакт реле, триггер, сердечник з ферромагнітного матеріалу з прямокутною петльою гістерезиса, наявність або відсутність імпульсу в лінії.

Запис числа в двійковій системі числення (теж позиційнний)

Оскільки двійкові числа мають більшу довжину, для їхнього запису звичайно використовується восьмирічне (з основою 8) або шістнадцятирічне (з основою 16) подання.

Щоб записати двійкове число в восьмирічному коді, потрібно усього лише розбити його на групи по три біта, починаючи з молодшого розряду ,що значиться, а після цього для кожної групи визначити її восьмирічний еквівалент

Тут використовуються, звичайно, лише символи від 0 до 7.

Для запису двійкового числа в шістнадцятирічному коді його розбивають на групи по 4 біта, кожна з яких може приймати значення від 0 до 15. Оскільки для позначки кожної шістнадцятирічної позиції ми хочемо використати один символ, величини позначають літерами латинського алфавіту від A до F.

Шістнадцятирічне подання найкращим чином відповідає байтовій (1 байт рівний 8 бітам) структурі ЕОМ, що часто реалізується у вигляді шістнадцяти або тридцятидвохрозрядних машинних,, слів'’. При цьому кожне слово складається з двох або чотирьох байтів.

Двійково-десятковий код — це другий засіб подання чисел. В ньому відбувається двійкове кодування кожної десяткової цифри, що записується у вигляді групи з чотирьох двійкових розрядів. Наприклад:

Двійково-десяткове подання числа не еквівалентне двійковому, що в даному випадку, дорівнює:

Очевидно, що двійково-десяткове кодування не економічне з точки зору використання двійкових розрядів, бо кожна група з 4 біт може видавати числа від 0 до 15, а використовується тільки від 0 до 9.

Однак, двійково-десяткове кодування дуже зручне, коли вимагається відтворити число в десятковому виді: кожний двійково-десятковий символ потрібно лише перетворити в відповідне десяткове число, а після цього вивести його на індикацію. Існують спеціальні ВМС для цього.