Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЦА_Електро.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
7.73 Mб
Скачать

Паралельні ацп (ацп зчитування).

В паралельних АЦП вхідний сигнал водночас квантується за допомогою набору компараторів, включених паралельно еталонному джерелу сигналів.

Схема в відповідності з принципом зчитування містить m резистивних дільників еталонної напруги і стільки ж схем порівняння.

Число m визначається кількістю дискретних значень перетворюючої напруги, тобто якщо , а допустима похибка U, то

.

Кожна з опорних напруг надходить на вхід схем порівняння. Якщо напруга перевищує значення , то відбувається зпрацьовування всіх схем порівняння, на входи яких подаються еталонні сигнали, менші, ніж .

Вихідні сигнали цих схем (тобто “1”) запам’ятовуються регістром. Цей “одиничний” код пропорційний . Наприклад, якщо , то при m=8 в регістрі запишеться 1111000.

Виходи регістру RG з'єднуються з шифратором, що перетворює цей код в двійковий.

Цей тип перетворювачів має саму високу швидкодією. Однак при великій розрядності має складну схему.

К572ПВ1 — 12-розрядний АЦП послідовних наближеннь (для вимірів) 170мкС.

К1107ПВ1 — 6-розрядний паралельний АЦП (64 компаратора). Частота перетворення — 20МГц. =02Â. 100нс.

КР1108ПП1 — перетворювач напруги в частоту і частоти в напругу.

1113ПВ1 — 30мкС.

Інтегруючі АЦП.

Вони поступаються по швидкодії АЦП послідовного наближення. Але і мають явні переваги: мінімальне число точних компонентів, високу поміхостійкість, відсутність диференційної нелінейності, низьку вартість. Широко застосовуються для побудови вимірювальних приладів і систем невисокої швидкодії.

В цих АЦП застосовується принцип двухтактного інтегрування. В відповідності з цим принципом в першому такті перетворення виробляється інтегрування, тобто нагромадження інтегралу від деякого вхідного сигналу, а після цього в другому такті виконується операція “розінтегрування”, тобто зчитування нагромадженого інтегралу шляхом подачі на вхід інтегратора іншого (еталонного) вхідного сигналу.

КР572ПВ2 — світодіодні індикатори.

КР572ПВ5 —рідиннокристалічні індикатори.

3 резистора+5 конденсаторів=електронна частина цифрового вольтметру з автоматичної коррекцией нуля і автоматичним визначенням полярності вхідного сигналу. =0,1mВ1, 999В.

Селектори імпульсів.

Селекторами імпульсів називають такі пристрої, що можуть виділити з деякої сукупності різноманітних сигналів імпульси з заданими параметрами. Виходячи з основних параметрів імпульсних сигналів (амлітуда, тривалість, період), розрізняють селектори по амлітуді, тривалості і частоті.

В амплітудних селекторах параметром селекції є амлітуда що надходять на вхід пристрою імпульсів.

Селектор імпульсів, амлітуда яких перевищує заданий рівень.

Джерело напруги задає поріг обмеження. При надходженні на вхід пристрою імпульсів, амплітудою менш , діод VD1 залишається запертим, напруга на виході схеми постійна і рівна . В тому випадку, коли амплітуда вхідного імпульсу перевищує , діод відперається і передає сигнал на вихід селектора. На виході схеми з'являються імпульси амлітудою , що є початковий рівень .