Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЦА_Електро.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
7.73 Mб
Скачать

Фізичне подання інформації.

Літери і цифри двійкового алфавіту відображаються фізичними сигналами і можуть приймати два значення, які чітко відрізняються: напруги високого і низького рівня, відсутність і наявність імпульсів струму, позитивний і негативний імпульс струму. Ці два сигнали, які відрізняються позначаються символами ”0“ і ”1“.

Застосовуються три способи фізичного подання літер (цифр) двійкового алфавіту: потенційний, імпульсний і динамічний.

Потенційне подання.

При потенційному способі двом значенням змінної 0 і 1 відповідають низький і високий рівні напруги.

Імпульсное подання.

При імпульсном способі подання одиничне і нульове значення двійкової змінної зображаються наявністю і відсутністю електричного імпульсу в відповідній точці схеми.

Динамічне подання.

При динамічному способі подання інформації двом можливим значенням змінної відповідає наявність або відсутність серії імпульсов (sin).

Для подання і передачі двійкових символів застосовують два способи: послідовний і паралельний.

При послідовному способі кожний тимчасовий такт передвизначений для відображення одного розряду. Передається по двом проводам.

При паралельному способі всі розряди передаються по декільком електричним ланцюгам водночас. Кількість ланцюгів рівно кількості розрядів.

Комбінаційні схеми.

Комбінаційні схеми — це схеми, стан виходів яких однозначно визначається рівнем вхідних сигналів в даний момент часу. Комбінаційні схеми будуються або на основі логічних елементів, або на основі ПЗП, в які записується таблиця перетворення вхідних слів в вихідні.

До комбінаційних функціональних вузлів відносяться перетворювачі кодів (шифратори, дешифратори), мультиплексори, демультиплексори, пристрої зсуву чисел, комбінаційні суматори, цифрові компаратори.

Шифратор- пристрій, що забезпечує видачу певного коду у відповідь на збудження одного з входів. Шифратори широко використовуються для перетворення десяткових цифр і літерових символів в двійковий код при введенні інформації в ЕОМ з клавiатури. Змінні є незалежними і дозволяють побудувати вхідних комбінацій. Але якщо накладається обмеження, що забороняє натиск двох і більше клавіш, то залишається тільки 11 вхідних комбінацій. Такий код називається “1 з n“ або унітарним. Якщо обмежень немає, тобто при натисканні декількох клавіш шифратор реагує на старшу (молодшу), то такий шифратор називають пріорітетним.

Простий шифратор — К555ИВ3

Пріорітетний — КМ555ИВ1

Для шифратора:

Дешифратори.

Зворотне перетворення двійкового або будь-якого коду в код ”1 з n“ виконують перетворювачі коду що називаються дешифраторами. Використовуються в приладах вводу-виводу інформації з ЕОМ і інших цифрових приладів на друк або дісплей.

Дешифратори розділяються:

1) по способу організації дешифрації — на прямокутні (матричні), пірамідальні, ступінчаті;

2) по типу використаних елементів — на діодні, транзисторні, діодно-транзисторні, магнітні;

  1. по кількості внутрішніх шин — з повним набором вихідних шин (їх ), з неповним набором.

С хему прямокутного дешифратора на n входів можна побудувати на основі системи перемикаючих функцій. При цьому прямокутний дешифратор має усього один ступінь дешифрації і число схем збігу І 2n штук.

x1 x2 y0 y1 y2 y3

0 0 1 0 0 0

0 1 0 1 0 0

1 0 0 0 1 0

1 1 0 0 0 1