Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЦА_Електро.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
7.73 Mб
Скачать

Цифровій селектор послідовностей імпульсів з частотами повторення, які знаходяться в заданому діапазоні ( полосовий).

ГТі — генератор тактових імпульсів, який виробляє періодичну послідовність імпульсов з періодом (період вхідних імпульсов).

Ф — формувач імпульсів, що виробляє короткі імпульси по задньому фронту (вхідних).

СТ — лічильник імпульсів, який має вхід Т ((лічильний), вхід скиду R і вихід розрядів, в тому числі деякий проміжний вихід N і вихід більш старшого розряду К.

В даному селекторі ; . Імпульси передаються на вихід в тому випадку, коли лічильник СТ в проміжку між вхідними імпульсами встигає відрахувати число, що перевищує , але не встигає відрахувати число .

При робота селектора протікає так: поява першого вхідного імпульсу наводить до появи вихідного імпульсу формувача Ф, зпрацьовуючого по задньому фронту вхідного сигналу. Імпульсом формувача лічильник СТ встановлюється в “ 0” на кожному розряді, і триггери Т1 иТ2 — в“ 0”.

Далі лічильник СТ починає відраховувати тактові імпульси і після відліку -ного імпульсу на його виході N з'явиться сигнал логічної “1”. Він встановлює RS-триггер в “1”.

Т.я. , то до прибуття чергового вхідного імпульсу К-тий розряд лічильника не встигає зпрацьовувати і RS-триггер VT2 залишається в положенні “0”. Під час впливу чергового імпульсу забезпечується співвідношення Х=1 ; Х=1 ; Х=1 . Тому черговий вхідний імпульс передається на вихід схеми збігу, після чого відбувається скид лічильника СТ і RS-триггера Т1 імпульсом формувача Ф і процеси в пристрої повторюються. Імпульси вхідний послідовності з частотою повторення , починаючи з другого передаються на вихід селектора.

Формувачі імпульсів.

В електронній техніці широко застосовуються ланцюги і пристрї, що формують напругу однієї форми з напруги інший. Таку задачу можна вирішити, використовуючи лінійні і нелінійні елементи.

Лінійним називають елемент (активний опір, ємність, індуктивність), параметри якого не залежать від значення і напрямку струмів і напруг, які проходять через них. Струм в такому ланцюзі пропорційний напрузі.

Нелінійним називають елемент, параметри якого залежать від значеннь і напрямків доданих напруг і струмів .

За допомогою формувачів одержують гострокінцеві і пилкоподібні імпульси, імпульси трапециідальной форми і короткі прямокутні імпульси.

Диференціюючі ланцюги.

Диференціюючим називають ланцюг, в якому напруга (струм) на виході пропорційна похіднії від вхідної електричної величини. Найпростішими диференціюючими ланцюгами можуть бути: ємнісний, індуктивний, реостатно-ємнісний, реостатно-індуктивний.

;

Струм через конденсатор зв'язаний з напругою на ньому диференційною залежністю .

Для нашої схеми маємо:

Перший член — корисний результат диференціювання.

Другий член — помилка, що зменшується з зменшенням буде відстуня при =0, т. е. — const.

Такий RC ланцюг, у якому постійна часу набагато менша тривалості вхідного імпульсу називається диференціюючим (зкорочуючий, загострюючий).

Тривалість вихідних імпульсів оцінюється на рівні 0.5 .

0.5 .

Чим менше постійна часу , тим меншу тривалість мають вихідні імпульси. Однак зменшувати  доцільно лише до певної межі.

Це все відноситься до ідеального імпульсу. Реальний імпульс має певні передній і задній фронти. В цьому випадку форма напруги на виході залежить від співвідношення тривалості фронтів і постійної часу.

Якщо , то за час дії фронту вхідного імпульсу конденсатор не встигає скільки-небудь значно зарядиться і напруга на виході практично повторює вхідну напругу. Заряд почнеться, коли на вході буде .

.

Аналогічно при дії зрізу вхідного імпульсу. Таким чином, при ланцюг є диференціюючим для верхівки вхідного імпульсу.

Для випадку ланцюг виявляється диференціюючим вже для фронту лінійно наростаючого імпульсу і напруга на виході швидко досягає значення

.

Наявність в реальних схемах внутрішнього опору джерела сигналу і ємності навантаження С0 призводить до зменшення вихідної напруги:

Наявність : .

Наявність : .

Для зменшення впливу звичайно вибирають R і C з умови: R> C> .