Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЦА_Електро.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
7.73 Mб
Скачать

Інтегруючі ланцюги.

Інтегруючим називається ланцюг, в якому напруга (струм) на виході змінюється пропорційно іинтегралу по часу від вхідної величини.

Найпростіші інтегруючі ланцюги: ємнісний, індуктивний, реостатно-ємнісний і реостатно-індуктивний.

Найбільш часто застосовується реостатно-ємнісний. Напруга на конденсаторі зв'язана з струмом через* нього інтегральною залежністю.

, t — час інтегрування.

Щоб інтегрувати задану напругу повинен змінюватися по тому ж закону, що і . Це забезпечує RC ланцюг, у якому  (умова). От такий ланцюг і називається інтегруючим. В цьому випадку, якщо t<<, то за час t напруга не встигне істотно змінитися. Отже: ( до імпульсу була рівна нулю).

.

По мірі заряду конденсатора струм в ланцюзі змінюється все рівно, навіть якщо =const. Це є причиною похибки інтегрування. Відносна похибка (в відсотках) рівна:

.

Якщо на вхід інтегруючого ланцюга надходить одиночний імпульс, та конденсатор С не може миттєво зарядиться і вся вхідна напруга виділяється на резисторі. Отже: .

За час дії імпульсу конденсатор заряжается по* експоненті: .

На час закінчення вхідного імпульсу напруга на виході: .

А після цього конденсатор почне поволі розряджатися і за час t3 практично розрядиться. Таким чином, тривалість вихідного імпульсу рівна: .

Розглянемо роботу інтегруючого ланцюга , якщо на вхід надходить послідовність прямокутних імпульсів тривалістю , пауза між якими рівна .

Будемо вважати, що .

Незважючи на те, що для лінійного ланцюга постійні часу зарядки і разрядки конденсатора однакові ( ), напруга на конденсаторі поступово наростає і досягає значення , при якому заряд, що одержується конденсатором під час чинності вхідного імпульсу, виявляється рівним заряду, що втрачається при розряді в паузе

— коефіцієнт заповнення

Формувач, затримуючий фронт і скорочуючий.

Недоліком даного пристрою є можливість появи коротких паразитних імпульсів на виході коло фронту вхідного сигналу.

Розширювач імпульсів.

Розширювач імпульсів — це пристрій для збільшення вхідних імпульсів по тривалості.

Вхідний сигнал переключає стан DD1.1. Позитивний перепад минає через С і переключає DD1.2.

Вихід DD1.2 відраховує елемент DD1.1 в переключеному стані. Цей стан не зміниться і після припинення вхідного сигналу. По мірі заряду С напруга зменшується і при 1.5В на виході DD1.2 буде “1” і все повернеться в вихідний стан.

Формувач з інтегрируючим rc ланцюгом.

Застосовують для зменшення габаритів пристрою при формуванні імпульсів великої тривалості в якості елемента тимчасової затримки.

Для резистора R є наступне обмеження:

.