Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОРОТКИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ДИСЦИПЛІНИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
826.88 Кб
Скачать
  1. Характеристика соціальних позабюджетних фондів

В Україні функціонують чотири державні позабюджетні фонди та велика кількість недержавних і доброчинних фондів соціального призначення. Особливістю державних позабюджетних фондів соціального призначення є те, що вони вирішують завдання соціального захисту населення через механізм загальнообов’язкового державного соціального страхування. За рахунок бюджетних ресурсів забезпечується утримання установ соціальної сфери та соціальний захист окремих категорій громадян, в тому числі, незастрахованих осіб.

Загальнообов’язкове державне соціальне страхування – це система прав, обов’язків і гарантій, яка передбачає надання соціального захисту за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати страхових внесків, надання бюджетних коштів та інших джерел згідно діючого законодавства України. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування здійснюється позабюджетними страховими фондами, які є страховиками з окремих видів соціального страхування. Вони беруть на себе зобов’язання формувати доходи та надавати застрахованим особам матеріальне забезпечення та соціальні послуги у зв’язку з настанням страхових випадків. Джерелами формування доходів позабюджетних фондів можуть бути:

  • обов’язкові внески та збори;

  • добровільні внески та пожертвування;

  • цільові надходження з бюджету;

  • кредити та позики;

  • доходи від розміщення тимчасово вільних коштів на банківських депозитах;

  • надходження у вигляді дивідендів, процентів, нарахованих на придбані цінні папери;

  • надходження з інших законодавчо визначених джерел.

З 2011р. в Україні запроваджено Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄВС), збір якого здійснюється до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування в обов’язковому порядку на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб і членів їх сімей на отримання страхових виплат за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

ЄВС не входить до системи оподаткування і податкове законодавство не регулює порядок його нарахування та сплати. Адміністрування ЄВС покладено на органи Пенсійного фонду України, які мають здійснювати збирання й ведення обліку ЄВС. Інші соціальні фонди будуть займатися питаннями щодо виоуристання їхніх коштів на соціальні виплати й надання соціальних послуг та проведенням перевірок страхувальників.

Пенсійний фонд України вестиме Держаний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування, що складається з реєстру страхувальників та реєстру за страхова них осіб і призначений для накопичення, зберігання та використання інформації про збирання, облік ЄВС, його платників та застрахованих осіб. Даними цього реєстру можуть користуватися усі соціальні фонди для виконання покладених на них функцій.

Соціальні позабюджетні фонди забезпечують фінансування соціальних виплат, контроль за рухом коштів та здійснюють інші функції згідно із затвердженим статутом. Соціальні страхові фонди є некомерційними самоврядними організаціями, вони не можуть займатися іншою діяльністю крім тієї, для якої їх створено. На виконання своїх повноважень фонди загальнообов'язкового державного соціального страхування мають право:

1) безоплатно отримувати від Пенсійного фонду відомості про суми надходжень від сплати єдиного внеску, фінансових санкцій та суми коштів, перерахованих на їхні рахунки, а в разі виявлення розбіжностей - письмову інформацію про причини таких розбіжностей;

2) безоплатно отримувати доступ до баз даних Державного реєстру в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Фонди загальнообов'язкового державного соціального страхування зобов'язані:

1) своєчасно надавати Пенсійному фонду відомості про свої рахунки, відкриті в Державному казначействі України для перерахування на них страхових коштів, та завчасно повідомляти про зміну таких рахунків;

2) надавати Пенсійному фонду відомості, необхідні для відкриття рахунків Пенсійним фондом у Державному казначействі України відповідно до цього Закону.

  • Фонди загальнообов'язкового державного соціального страхування та Пенсійний фонд здійснюють обмін інформацією. Порядок здійснення такого обміну визначається Пенсійним фондом спільно з фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування. Управління здійснюють правління та виконавчі дирекції соціальних позабюджетних фондів.

Нагляд за діяльністю соціальних позабюджетних фондів проводить Наглядова рада, до складу якої входять представники від застрахованих осіб, роботодавців і держави.