Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОРОТКИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ДИСЦИПЛІНИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
826.88 Кб
Скачать

Тема 4. Бюджет. Бюджетна система

  1. Соціально-економічна сутність і призначення бюджету

  2. Доходи бюджету: склад і класифікація

  3. Класифікація видатків бюджету

  4. Бюджетний дефіцит: причини виникнення, джерела фінансування та методи обмеження

  5. Бюджетна система і бюджетний устрій України

  6. Бюджетна політика і бюджетний механізм

  7. Бюджетний процес в Україні

  1. Соціально-економічна сутність і призначення бюджету

Бюджет держави є центральною ланкою фінансової системи суспільства. У фінансовій теорії і практиці його розглядають з двох позицій: 1) за сутністю економічної категорії; 2) за матеріальним вираженням цієї категорії.

Бюджет держави як об’єктивна економічна категорія – це сукупність грошових відносин, пов’язаних з розподілом і перерозподілом ВВП і національного багатства, з метою формування і використання основного централізованого фонду грошових коштів, призначеного для забезпечення виконання державою її функцій. Будучи об’єктивною економічною категорією, бюджет відображає ту частину розподільчих відносин, яка пов’язана з формуванням і використанням основного централізованого фонду грошових коштів держави. Тому бюджетним відносинам властиві такі ознаки:

  • розподільчий характер: за допомогою цих відносин здійснюються розподіл і перерозподіл ВВП та національного багатства країни з метою забезпечення держави таким обсягом бюджетних ресурсів, який вона потребує для повноцінного виконання своїх функцій;

  • грошовий характер: носієм бюджетних відносин виступають гроші, тобто ці відносини мають вартісне вираження;

  • кінцевою метою бюджетних відносин є формування і використання централізованого фонду грошових коштів держави;

  • перерозподільний характер, який полягає у перерозподілі через бюджет доходів юридичних і фізичних осіб;

  • всеохоплюючий характер, який виявляється у тому, що ці відносини охоплюють абсолютно всіх: кожного громадянина, кожне підприємство, кожну державну структуру;

  • законодавчо регламентований характер: оскільки бюджетні відносини мають перерозподільний і всеохоплюючий характер і відображаються на формуванні доходів юридичних і фізичних осіб та держави, вони регламентуються у законодавчій формі.

Об’єктом бюджетних відносин є ВВП і національне багатство, суб’єктами бюджетних відносин виступають, з одного боку, держава, з іншого – юридичні і фізичні особи; основним джерелом формування бюджету держави є ВВП, а також національне багатство та зовнішні надходження.

Бюджету держави як економічна категорія виконує наступні функції: розподільчу і контрольну, які об’єктивно притаманні бюджету як фінансовій категорії. Сутність розподільчої функції полягає в концентрації грошових коштів в руках держави та їх використанні з метою задоволення загальнодержавних потреб; зміст розподільчої функції бюджету визначається процесами розподілу і перерозподілу фінансових ресурсів між різними підрозділами суспільного виробництва. Специфіка розподільчої функції заключається ще й в масштабності операцій, багатоканальністю грошових коштів і великою різновидністю цільових фондів, які утворюються.; вона проявляється у всіх сферах суспільних відносин і використовується державою для регулювання економічного і соціального розвитку.

Контрольна функція бюджету дозволяє регулювати і слідкувати, наскільки своєчасно і повно фінансові ресурси надходять в розпорядження держави, як фактично складаються пропорції в розподілі бюджетних коштів, чи ефективно вони використовуються. Зміст контрольної функції полягає в тому, що бюджет об’єктивно через формування і використання централізованого фонду грошових коштів держави відображає економічні процеси, які протікають з структурних ланках економіки. Основу контрольної функції складає рух бюджетних коштів, які відображаються у відповідних показниках бюджетних надходжень і видаткових призначень. Особливістю контрольної функції бюджету є високий рівень централізації фінансових ресурсів у руках держави, а централізація завжди означає підзвітність і створює передумови для організації державного фінансового контролю зверху до низу.

Будучи об’єктивною економічною категорією за умови її матеріалізації бюджет набуває конкретних речових форм. Як матеріальне вираження категорії бюджет розглядається в таких аспектах:

  • за матеріальним змістом бюджет є основним централізованим фондом грошових коштів держави й характеризується такими ознаками: винятковим правом держави на розпорядження коштами фонду; державно-правовим регулюванням процесу формування і використання коштів фонду; одностороннім рухом грошових коштів у процесі формування і використання коштів фонду; строго цільовим призначенням фонду; динамічністю, мобільністю і масштабністю;

  • за формою бюджет є основним фінансовим планом держави, займає центральне місце серед інших фінансових планів, які існують у країні. Бюджет як фінансовий план, має власну форму, є збалансованим, його показники тісно взаємопов’язані з іншими фінансовими планами;

  • за організаційною будовою бюджет України є центральною ланкою фінансової системи суспільства та основною ланкою державних фінансів, яка має власну структуру, відображену у бюджетній системі; бюджет держави включає державний бюджет та місцеві бюджети, за допомогою яких реалізується весь обсяг бюджетних відносин;

  • за правовим характером бюджет держави є юридичним актом. Так, закон про Державний бюджет України є одним з основних законів України економічного спрямування.

Необхідність і роль бюджету держави виявляються в наступному:

  1. Бюджет виступає, одним із найголовніших інститутів економічного суверенітету держави.

  2. Бюджет забезпечує акумулювання коштів, необхідних для фінансування держави, використовується для часткового перерозподілу доходів із метою підтримання сприятливого соціального становища у державі.

  3. Бюджет активно впливає на економічні, соціальні, національні, політичні та регіональні процеси у суспільстві і впровадження вищими органами влади відповідної національної стратегії розвитку, спрямованої на зміцнення державної безпеки.

  4. За допомогою бюджету держава надає суспільству блага й послуги, які істотно впливають на рівень добробуту та якість життя (до таких благ належить оборона країни, національна безпека й правопорядок, благоустрій, захист довкілля, освіта, охорона здоров’я, наука, культура тощо).

  5. Призначення бюджету полягає в забезпеченні фінансовими ресурсами потреб економічного й соціального розвитку на основі розподілу і перерозподілу валового внутрішнього продукту в державі.