Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП_ПКСтаМ_2012_видав2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Варіант 21. Інформаційна система зоопарку

Службовців зоопарку можна підрозділити на декілька категорій: ветеринари, прибиральники, дpессиpовщики, будівники-ремонтники, працівники адміністрації. Кожна з перерахованих категорій працівників має унікальні атрибути-характеристики, визначувані професійною спрямованістю. За кожною твариною залицяється певний круг службовців, причому тільки ветеринарам, прибиральникам і дpессиpовщикам дозволений доступ в клітки до тварин.

У зоопарку мешкають тварини різних кліматичних зон, тому частину тварин на зиму необхідно переводити в опалювальні приміщення. Тварин можна підрозділити на хижаків і травоїдних. При розселенні тварин по клітках необхідно враховувати не тільки потреби даного вигляду, але і їх сумісність з тваринами в сусідніх клітках (не можна поряд селити, наприклад, вовків і їх здобич - різних копитних).

Для годування тварин необхідні різні типи кормів: рослинний, живий, м'ясо і різні комбікорми. Рослинний корм це фрукти і овочі, зерно і сіно. Живий корм - миші, птахи, корм для риб. Для кожного виду тварин розраховується свій раціон, який в свою чергу варіюється залежно від віку, фізичного стану тварини і сезону. Таким чином, у кожної тварини в зоопарку є меню на кожен день, в якому указується кількість і час годувань в день, кількість і вид їжі (мавпам необхідні фрукти і овочі, дрібним хижакам - тхорам, ласкам, совам, деяким котячим, зміям - треба давати мишей). У зоопарку є постачальники кормів для тварин. Кожен постачальник спеціалізуються на якихось конкретних видах кормів. Частину кормів зоопарк може виробляти сам: запасати сіно, розводити мишей і т.д.

Ветеринари повинні проводити медогляди, стежити за вагою, зростанням, розвитком тварини, ставити своєчасно щеплення і заносити всі ці дані в картку, яка заводиться на кожну особину при її появі в зоопарку. Хворою твариною призначається лікування і при необхідності їх можна ізолювати в стаціонарі.

За певних умов (наявність пари особин, відповідних по віку, фізичному стану) можна чекати появи потомства. Потомство від даної пари тварин при досягненні ними встановленого віку можна або залишити в зоопарку, створивши для них відповідні умови змісту, або обмінятися з іншими зоопарками або просто роздати в інші зоопарки - за рішенням адміністрації.

Види запитів в інформаційній системі:

  1. Одержати список і загальне число службовців зоопарку, або службовців даної категорії повністю, по продолжітельсті роботи в зоопарку, по статевій ознаці, віку, розміру заробітної платні.

  2. Одержати перелік і загальне число службовців зоопарку, відповідальних за вказаний вид тварин або за конкретну особину за весь час перебування тварини в зоопарку, за вказаний період часу.

  3. Одержати список і загальне число службовців зоопаpкав, що мають доступ до вказаного виду тварин або до конкретної особини.

  4. Одержати перелік і загальне число всіх тварин в зоопарку або тварин вказаного вигляду, що жили у вказаній клітці весь час перебування в зоопарку, по статевій ознаці, віку, вазі, зростанню.

  5. Одержати перелік і загальне число потребуючих в теплому приміщенні на зиму, повністю тварин тільки вказаного вигляду або вказаного віку.

  6. Одержати перелік і загальне число тварин, яким поставлене вказане щеплення, або що перехворіли деякою хворобою, по тривалості перебування в зоопарку, статевій ознаці, віку, ознаці наявності і кількості потомства.

  7. Одержати перелік всіх тварин, сумісних з вказаним виглядом, або тільки тих тварин, яких необхідно переселити, або тих, які потребують теплого приміщення.

  8. Одержати перелік і загальне число постачальників кормів повністю, або поставляючих тільки певний корм, поставляючих у вказаний період, по кількості корму, що поставляється, ціні, датам поставок.

  9. Одержати перелік і об'єм кормів, вироблюваних зоопарком повністю, або тільки тих кормів, в поставках яких зоопарк не має потреби (забезпечує себе сам).

  10. Одержати перелік і загальне число тварин повністю, або вказаного вигляду, яким необхідний певний тип кормів, у вказаному сезоні, віці або круглий рік.

  11. Одержати повну інформацію (зростання, вага, щеплення, хвороби, дата надходження в зоопарк або дата народження, вік, кількість потомства) про всіх тварин, або про тварин тільки даного вигляду, про конкретну тварину, про особину, що живе у вказаній клітці.

  12. Одержати перелік тварин, від яких можна чекати потомство в перспективі, у вказаний період.

  13. Одержати перелік і загальне число зоопарків, з якими був вироблений обмін тваринами в цілому або тваринами тільки вказаного вигляду.