Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна БЖД.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
99.81 Кб
Скачать

Кременчуцький університет економіки, інформаційних технологій і управління

Контрольна робота

з дисципліни: “Безпека життєдіяльності ”

Виконав:

Студент групи МГ-09-31

Мокра Л.А.

Перевірив:

ст.викл.Лебедєв В. О

Кременчук 2012

1.Основні уражаючі фактори, їхні параметри і наслідки впливу на людей,устаткування ,споруди й навколишнє середовище

Надзвичайні ситуації у мирний час можуть виникати внаслідок виробничих аварій, катастроф, стихійних лих, диверсій, або факторів воєнно-політичного характеру.

Виробнича аварія – раптова зупинка роботи чи порушення процесу виробництва на промпідприємстві, транспорту та ін. ОНГ, що може призвести до пошкодження чи знищення матеріальних цінностей.

Катастрофа – раптова дія, подія, що спричинила трагічні наслідки. Катастрофа супроводжується руйнуванням будинків, різних споруд, знищенням матеріальних цінностей і загибеллю людей.

Аварії і катастрофи можуть бути на залізниці, повітряному чи водному транспорті , а також в результаті обвалу при будівництві і монтажі споруд та конструкцій різних об´єктів. Розрізняють такі основні  причини виробничих аварій і катастроф:

-         порушення технологічної дисципліни;

-         невиконання правил техніки безпеки;

-         дефекти, допущені при проектуванні і будівництві;

-         порушення технології виробництва і правил експлуатації;

-         стихійні лиха.

За своїм характером виробничі аварії можуть бути досить різноманітними. Перш за все, вирізняються НС мирного і воєнного часу. До найтиповіших чинників ураження людей відносять:

-         вибухи, що призводять до руйнування будівель, споруд і гибелі людей;

-         інтенсивні пожежі;

-         ураження людей електричним струмом;

-         ураження людей отруйними речовинами і газами;

-         при аваріях на АЕС – радіоактивне зараження місцевості, пожежа.

Характеристика уражень сильно-діючими токсичними  речовинами.

СДТР в певних концентраціях поражають людей, які не мають спеціаьних засобів захисту. До об´єктів, що виробляють, використовують або зберігають СДТР, відносять підприємства хімічної, нафтопереробної та інші підприємства, які використовують холодильні установки (аміак), харчової, м’ясо-молочної  промисловості, холодильники і продбази, водопровідні і очисні споруди /хлор/, склади і бази з запасами отрутохімікатів або інших речовин для дезінсекції та дератизації. В мирний час СДТР може попасти в атмосферу, внаслідок аварії, стихійного лиха (пожежі, землетруси). При цьому утворюються зони хімічного ураження. Маючи високий рівень леткості, СДТР викликають смерть або гостре отруєння людей.

До числа таких СДТР відносяться: аміак, хлор, фосген, синильна кислота, сірчаний ангідрид, хлорпікрин тощо. За токсичними проявами СДТР в основному поділяються на речовини загальноотруйної та задушливої дії.

СДТР зберігають в закритих ємностях під тиском власних газів /парів/. Після порушення  цілості ємності тиск над рідкими речовинами падає до атмосферного. СДТР закипає і виділяється в атмосферу у вигляді газу або пари. Хмара газу /пари/ СДТР,  що утворюється в момент порушення ємності, називається первинною хмарою. Частина рідини, яка залишилася розтікається і також випаровується. Пара або газ поступають в атмосферу, утворюючи вторинну хмару зараженого повітря. Таким чином, територія, на яку підпадає дія СДТР, включає місце безпосереднього його розливу, так зване вогнище хімічного зараження і зону хімічного ураження, яка утворюється в результаті поширення пари.

 Зона хімічного зараження ділиться на дві частини:

-   зону зараження токсичною парою зі смертельними концентраціями, у межах якої   можливі масові ураження людей;

- зону з концентраціями токсичної пари, при яких люди тимчасово втрачають працездатність.

Розміри вогнища хімічного зараження залежать від кількості отруйної речовини, її токсичності, швидкості вітру в приземному шарі повітря, вертикальної стійкості атмосфери і рельєфу місцевості.

Небезпечні для життя людей СДОР у вигляді рідини при утворенні вогнища визначаються кількістю рідини, що вилилась. Для їх нейтралізації використовують різні нейтральні речовини. Основною характеристикою зони хімічного зараження є глибина розміщення зараженого СДОР повітря. Глибина залежить від концентрації СДОР і швидкості вітру. Збільшення швидкості вітру (6-7 м/с і більше) сприяє швидкому розсіюванню хмари.

Час дії хмари забрудненого повітря практично дорівнює часу існування забрудненої ділянки місцевості. Підвищення температури ґрунту і повітря прискорює випаровування СДОР і збільшує концентрацію його над забрудненою місцевістю. На глибину поширення СДОР і величину його концентрації в повітрі впливають вертикальні потоки повітря. Розрізняють три ступені вертикальної стійкості атмосфери (інверсія, ізотермія, конвекція). Важливою характеристикою СДТР і вогнища хімічного зараження, створеного ним, є стійкість зараження, яке визначається часом самодегазації СДТР і тривалістю існування хімічного вогнища.

Здатність зараження залежить від фізико-хімічних властивостей СДОР, його кількості, метеорологічних умов і властивостей поверхні ґрунту.

На швидкість знезараження місцевості впливає випаровування -  швидкість його залежить від температури повітря, виду грунту, швидкості вітру, ступені вертикальної стійкості атмосфери. Підвищенням температури і швидкості вітру пришвидшується випаровування СДТР. Дощ сприяє проникненню СДТР в глибину грунту і пришвидшує його хімічний розпад, опади зменшують стійкість СДТР.

В містах вітер відіграє меншу роль, ніж на відкритій місцевості – споруди і будинки нагріваються сонячним промінням швидше, ніж в сільській місцевості, тому в місті спостерігається інтенсивний рух повітря, що сприяє проникненню СДТР в повітря, підвальні приміщення і створює підвищену небезпеку для ураження населення. В цілому – стійкість СДТР в населеному пункті вище, ніж на відкритій місцевості. Значення глибини розповсюдження СДТР використовують для визначення розмірів /межі/ вогнища зараження.

При плануванні захисних заходів від СДТР вогнище зараження наносять на план об’єкту з врахуванням напрямку вітру, який переважає в приземному шарі атмосфери, синім кольором у вигляді пунктирів. Позначаються зони можливого ураження   СДТР і зони ураження зі смертельними концентраціями.