Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Лекція 1

Сутність підприємництва План

1 Історичний розвиток поняття "підприємництво"

2. Сутність і функції підприємництва

3. Економічна основа підприємництва

1. Історичний розвиток поняття "підприємництво"

Більш повному розумінню суті підприємництва сприятиме ко­роткий нарис історії та теорії поняття "підприємництво".

Перші спроби систематичного теоретичного осмислення підприєм­ництва почалися у XVII ст., хоча співтовариства підприємців, які складалися з ремісників, купців, лихварів, з'явилися значно раніше.

Поняття “підприємництво” надзвичайно широке і містке. У ньому переплітається сукупність економічних, історичних і психологічних відносин. Складалося воно протягом значного часу, змінюючись під впливом базисних і надбудовних інститутів, психології людей тощо.

Перші спроби систематичного теоретичного осмислення поняття підприємництва почались у ХVII ст. Уперше поняття “підприємець” у науковий обіг увів англійський банкір-економіст Річард Кантільон (1680-1734). Ним був зроблений систематичний аналіз підприємництва. Він розумів підприємництво як особливу економічну функцію і підкреслював елемент ризику, який завжди властивий підприємництву. Кантільон відзначав підприємця як людину, яка за певну ціну купує засоби виробництва, щоб виробити продукцію і продати її з метою одержання доходів, і яка, беручи на себе зобов’язання щодо витрат, не знає за якими цінами може здійснитися реалізація. До підприємців він зараховував людей з нефіксованими прибутками (ремісників, купців, селян …), тобто тих, хто зайнятий економічною діяльністю за умов нестабільності та непередбаченості цін. Тому головною рисою підприємця Кантільон і вважав готовність до ризику. Він розглядав підприємця як фігуру, яка приймає рішення та задовольняє свої інтереси за умов невизначенності.

Підприємець (за Кантільоном) – це будь-який індивід, здатний до передбачення, який бажає брати на себе ризик, спрямований у майбутнє, чиї дії характеризуються сподіванням отримати дохід та готовністю до витрат.

На сучасному етапі в Україні поширеним визначенням підприємництва є поняття, зазанчене у Господарському Кодексі (глава ІV, стаття 42). а саме “… підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення екномічних і соціальних результатів та одержання прибутку”.

На підставі чинного законодавства можна стверджувати, що підприємництвом є не будь-яка корисна для суспільства діяльність із виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а тільки та, що характеризується такими головними ознаками:

  • економічною самостійністю та автономною волею її субєктів (економічною основою є власність підприємця);

  • ініціативністю, творчим новаторським характером, інноваційністю (в основі діяльності лежить ініціатива підприємця, пошук нового, інновації);

  • систематичністю (підприємницька діяльність повинна бути постійною, офіційно зареєстрованою);

  • здійснюється на власний ризик і під певну особисту майнову відповідальність;

  • здійснюється з метою одержання прибутку (підприємницького доходу).