Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Оцінка якості персоналу фірми. Трудова поведінка.

План

  1. Якість робочої сили і кваліфікація працівника.

  2. Система професійного відбору. Наймання та відбір персоналу.

  3. Сутність, структура та фактори трудової адаптації працівників.

  1. Якість робочої сили і кваліфікація працівника.

Всі основні фактори зростання продуктивності праці передбачають різноманітні види капітальних вкладів, спрямованих на здійснення якісних і структурних зрушень в елементах продуктивних сил. Жодна розвинена країна не відчуває серйозних проблем дефіциту працівників. Наявність вакансій пов’язана не з відсутністю претендентів, а з невідповідною вимогам якістю пропонованої робочої сили, нестачею освіти, досвіду, ділових якостей. В сучасних умовах особливого значення набувають гуманітарні, суспільні та особисті якості людини. В практику входять такі якісні характеристики людського фактору:

  • освіта;

  • особисті якості (розум, здібності, різнобічний розвиток, активність, відповідальність, характер);

  • знання;

  • кваліфікація;

  • навички;

  • накопичений досвід.

Якість робочої сили – це сукупність людських характеристик, що проявляються в процесі праці й включають в себе кваліфікацію та особисті якості працівника.

Кваліфікація працівника – це сукупність його загальної і спеціальної професійної освіти, необхідних знань, умінь, професійних навичок та виробничого досвіду для виконання в даних організаційно-технічних умовах певних видів робіт певної складності.

Особисті якості працівника – стан здоров’я, розумові (інтелект) здібності, здатність адаптуватися, гнучкість, мобільність, мотивованість (здатність реагувати на мотиватори), інноваційність (готовність до розробки нових технологій), професійна придатність, моральність, тощо.

В умовах ринкової економіки якість робочої сили стала реальним поняттям, яке впливає на результати діяльності, а отже підлягає вимірюванню.

Основні елементи, які характеризують суть якості робочої сили:

  1. професійні знання (визначається рівнем розвитку людини);

  2. вправність – вміння, навички (визначаються фізичними даними, необхідними для виконання виробничого завдання);

  3. компетентність (рівень загальної та професійної підготовки, що дозволяє адекватно реагувати на вимоги конкретного робочого місця чи виконання роботи, які постійно змінюються);

  4. Відповідальність (визначається добросовісністю, надійністю, ретельністю, які необхідні для виконання різних виробничих завдань без шкоди для людей і матеріальних збитків та світоглядом, достатнім для того, щоб не допустити виникнення перешкод та порушень у виробничому процесі).

Розглядають 3 форми відповідальності:

  • за власну роботу;

  • за роботу інших;

  • за безпеку інших.

Кількісні характеристики якості робочої сили:

  • міра професіональної придатності, мотивованості, відповідальності;

  • рівень кваліфікації.

Багато підприємств і фірм, залежно від особливостей робочого місця, розробляють вимоги до якості робочої сили як розділи посадових інструкцій.