Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП_ПКСтаМ_2012_видав2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Варіант 19. Інформаційна система театру

Працівників театру можна підрозділити на акторів, музикантів, постановників і службовців. Кожна з перерахованих категорій має унікальні атрибути-характеристики і може підрозділятися (наприклад, постановники) на дрібніші категорії. Театр очолює директор, у функції якого входять контроль за постановками спектаклів, затвердження репертуару, ухвалення на роботу нових службовців, запрошення акторів і постановників. Актори, музиканти і постановники, що працюють в театрі, можуть виїжджати на гастролі. Актори театру можуть мати звання заслужених і народних артистів, можуть бути лауреатами конкурсів. Також акторами театру можуть бути і студенти театральних училищ. Кожен актор має свої вокальні і зовнішні дані (підлога, вік, голос, зростання і т.п.), які можуть підходити для якихось ролей, а для якихось немає (не завжди жінка може зіграти чоловіка і навпаки).

Для постановки будь-якого спектаклю необхідно підібрати акторів на ролі і дублерів на кожну головну роль. Природно, що один і той же актор не може виконувати більше однієї ролі в спектаклі, але може грати декілька ролей в різних спектаклях. У спектаклю також є pежисеp-постановник, художник-постановник, диригент-постановник, автор. Спектаклі можна підрозділити по жанрах: музична комедія, трагедія, оперета і ін. З другого боку, спектаклі можна підрозділити на дитячі, молодіжні і ін. У репертуарі театру указується які спектаклі, в які дні і в який час проходитимуть, а також дати прем'єр. У касах театру можна наперед придбати квитки або абонемент на будь-які спектаклі. Абонемент звичайно включає квитки на спектаклі або конкретного автора, або конкретного жанру. Ціна квитків залежить від місця, і спектаклю. Hа прем'єри квитку дорожчі. Адміністрацією театру фіксується кількість проданих квитків на кожен спектакль.

Види запитів в інформаційній системі:

  1. Одержати список і загальне число все працівників театру, акторів, музикантів, за стажем роботи в театрі, по статевій ознаці, року народження, зросту, ознаці наявності і кількості дітей, розміру заробітної платні.

  2. Одержати перелік і загальне число спектаклів, вказаних в репертуарі на даний сезон, вже зіграних спектаклів, спектаклів вказаного жанру, коли-небудь зіграних в цьому театрі, за вказаний період.

  3. Одержати перелік і загальне число всіх поставлених спектаклів, спектаклів вказаного жанру, коли-небудь поставлених в цьому театрі, поставлених за вказаний період.

  4. Одержати список авторів поставлених спектаклів, авторів, що жили у вказаному столітті, авторів вказаної країни, авторів спектаклів вказаного жанру коли-небудь поставлених в цьому театрі, поставлених за вказаний період часу.

  5. Одержати перелік спектаклів вказаного жанру, деякого автора, авторів позначеної країни, спектаклів, написаних в певному столітті, вперше поставлених на сцені вказаного театру в позначений період часу.

  6. Одержати список акторів, відповідних за своїми даними на вказану роль.

  7. Одержати загальне число і список акторів театру, що мають звання, одержали їх за деякий період, на вказаних конкурсах, по статевій ознаці, по віку.

  8. Одержати список акторів і постановників, що приїжджали коли-небудь на гастролі в театр за вказаний період, перелік виїжджаючих на гастролі в певний час з даним спектаклем.

  9. Одержати список для вказаного спектаклю: акторів, їх дублерів, імена pежисеpа-постановника, художника-постановника, диригента-постановника, авторів, дату пpемъеpы.

  10. Одержати перелік і загальне число ролей, зіграних вказаним актором всього, за деякий період часу, в спектаклях певного жанру, в спектаклях вказаного pежисеpа-постановника, в дитячих спектаклях.

  11. Одержати відомості про число проданих квитків на всі спектаклі, на конкретний спектакль, на прем'єри, за вказаний період, зокрема проданих попередньо.

  12. Одержати загальну суму виручених грошей за вказаний спектакль, за деякий період часу.

  13. Одержати перелік і загальне число вільних місць на всі спектаклі, на конкретний спектакль, на прем'єри.