Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП_ПКСтаМ_2012_видав2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Варіант 3. Інформаційна система медичних організацій міста

Кожна лікарня міста складається з одного або декількох корпусів, в кожному з яких розміщується одне або декілька відділень, що спеціалізуються на лікуванні певної групи хвороб; кожне відділення і має деяку кількість палат на певне число ліжок. Поліклініки можуть адміністративно бути прикріпленими до лікарень, а можуть бути і ні. Як лікарні, так і поліклініки обслуговуються лікарським (хірурги, терапевти, невропатологи, окулісти, стоматологи, рентгенологи, гінекологи і ін.) і обслуговуючим персоналом (мед. сестри, санітари, прибиральниці і ін.). Кожна категорія лікарського персоналу володіє характеристиками, властивими тільки фахівцям цього профілю і по-різному бере участь в зв'язках: хірурги, стоматологи і гінекологи можуть проводити операції, вони ж мають такі характеристики, як число проведених операцій, число операцій з летальним результатом; рентгенологи і стоматологи мають коефіцієнт до зарплати за шкідливі умови праці, у рентгенологів і невропатологів триваліша відпустка. Лікарі будь-якого профілю можуть мати ступінь кандидата або доктора медичних наук. Ступінь доктора медичних наук дає право на привласнення звання професора, а ступінь кандидата медичних наук на привласнення звання доцента. Дозволена сумісниця, так що кожен лікар може працювати або в лікарні, або в поліклініці, або і в одній лікарні і в одній поліклініці. Лікарі із званням доцента або професора можуть консультувати в декількох лікарнях або поліклініках.

Лабораторії, що виконують ті або інші медичні аналізи, можуть обслуговувати різні лікарні і поліклініки, за умови наявності договору на обслуговування з відповідним лікувальним закладом. При цьому кожна лабораторія має один або декілька профілів: біохімічні, фізіологічні, хімічні дослідження.

Пацієнти амбулаторно лікуються в одній з поліклінік, і по направленню з них можуть стаціонарно лікуватися або в лікарні, до якої відноситься поліклініка, або в будь-якій інший, якщо спеціалізація лікарні, до якої приписана поліклініка не дозволяє провести необхідне лікування. Як у лікарні, так і в поліклініці ведеться персоніфікований облік пацієнтів, повна історія їх хвороб, всі призначення, операції і т.д. У лікарні пацієнт має в кожен даний момент одного лікуючого лікаря, в поліклініці - декілька.

Види запитів в інформаційній системі:

  1. Одержати перелік і загальне число лікарів вказаного профілю для конкретної медичної установи, лікарні, або поліклініки, або всіх медичних установ міста.

  2. Одержати перелік і загальне число обслуговуючого персоналу вказаної спеціальності для конкретної медичної установи, лікарні, або поліклініки, або всіх медичних установ міста.

  3. Одержати перелік і загальне число лікарів вказаного профілю, що зробили число операцій не менш заданого для конкретної медичної установи, лікарні, або поліклініки, або всіх медичних установ міста.

  4. Одержати перелік і загальне число лікарів вказаного профілю, стаж роботи яких не менш заданого для конкретної медичної установи, лікарні, або поліклініки, або всіх медичних установ міста.

  5. Одержати перелік і загальне число лікарів вказаного профілю із ступенем кандидата або доктора медичних наук, із званням доцента або професора для конкретної медичної установи, або лікарні, або поліклініки, або всіх медичних установ міста.

  6. Одержати перелік пацієнтів вказаної лікарні, відділення, або конкретної палати вказаного відділення, з вказівкою дати надходження, стану, температури, лікуючого лікаря.

  7. Одержати перелік пацієнтів, що пройшли стаціонарне лікування у вказаній лікарні, або у конкретного лікаря за деякий проміжок часу.

  8. Одержати перелік пацієнтів, що спостерігаються в лікаря вказаного профілю в конкретній поліклініці.

  9. Одержати загальне число палат, ліжок вказаної лікарні загалом і по кожному відділенню, а також число вільних ліжок по кожному відділенню і число повністю вільних палат.

  10. Одержати загальне число кабінетів вказаної поліклініки, число відвідин кожного кабінету за певний період.

  11. Одержати дані про вироблення (середнє число прийнятих пацієнтів в день) за вказаний період для конкретного лікаря, або всіх лікарів поліклініки, або для всіх лікарів названого профілю.

  12. Одержати дані про завантаження (число пацієнтів, у яких лікар в даний час є лікуючим лікарем) для вказаного лікаря, або всіх лікарів лікарні, або для всіх лікарів названого профілю.

  13. Одержати перелік пацієнтів, що перенесли операції у вказаній лікарні, або поліклініці, або у конкретного лікаря за деякий проміжок часу.

  14. Одержати дані про вироблення лабораторії (середнє число проведених обстежень в день) за вказаний період для даної медичної установи, або всіх медичних установ міста.