Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП_ПКСтаМ_2012_видав2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Варіант 12. Інформаційна система готельного комплекса

Готельний комплекс складається з декількох будівель-готелів (корпусів). Кожен корпус має ряд характеристик, таких, як клас готелю (двух-, п'ятизіркові), кількість поверхів в будівлі, загальна кількість кімнат, кімнат на поверсі, місцевість номерів (одно-, двух-, тримісні і т.д.), наявність служб побуту: щоденне прибирання номера, пральня, хімчистка, живлення (ресторани, бари) і розваги (басейн, сауна, більярд і ін.). Від типу корпуси і місцевості номера залежить сума оплати за нього. Хімчистка, прання, додаткове живлення, всі розваги виробляються за окрему платню.

З крупними організаціями (туристичні фірми, організації, що займаються проведенням міжнародних симпозіумів, конгресів, семінарів, карнавалів і т.д.) полягають договори, що дозволяють організаціям бронювати номери з великими знижками на певний час вперед не для однієї людини, а для групи людей. Кожна з перерахованих груп організацій володіє характеристиками, властивими тільки цій групі. Бажано групи людей від однієї організації не розселяти по різних поверхах. У броні указується клас готелю, поверх, кількість кімнат і загальна кількість людей. Броня може бути відмінена за тиждень до заселення. На основі маркетингових робіт розширяється ринок готельних послуг, внаслідок чого полягають договори з новими фірмами. Також досліджується думка мешканців про ціни і сервіс. Скарги фіксуються і досліджуються. Вивчається статистика популярності номерів. Ведеться облік боргів постояльця готелю за всі додаткові послуги.

Нові мешканці поповнюють перелік клієнтів готелю. Ведеться облік вільних номерів, додаткових витрат постояльців готелю і облік витрат і доходів готельного комплексу.

Види запитів в інформаційній системі:

  1. Одержати перелік і загальне число фірм, що забронювали місця в об'ємі, не менш вказаного, за весь період співпраці, або за деякий період.

  2. Одержати перелік і загальне число постояльців, що заселялися в номери з вказаними характеристиками за деякий період.

  3. Одержати кількість вільних номерів на даний момент.

  4. Одержати відомості про кількість вільних номерів з вказаними характеристиками.

  5. Одержати відомості про конкретний вільний номер: протягом якого часу він порожній і про його характеристики.

  6. Одержати список зайнятих зараз номерів, які звільняються до вказаного терміну.

  7. Одержати дані про об'єм бронювання номерів даною фірмою за вказаний період, і яким номерам віддавалися переваги.

  8. Одержати список незадоволених клієнтів і їх скарги.

  9. Одержати дані про рентабельність номерів з певними характеристиками: співвідношення про об'єм продажів номерів до накладних витрат за вказаний період.

  10. Одержати відомості про постояльця із заданого номера: його рахунок готелю за додаткові послуги, що поступали від нього скарги, види додаткових послуг, якими він користувався.

  11. Одержати відомості про фірми, з якими укладені договори про броню на вказаний період.

  12. Одержати відомості про найчастіше відвідуючих готель постояльців по всіх корпусах готелів, по певній будівлі.

  13. Одержати відомості про нових клієнтів за вказаний період.

  14. Одержати відомості про конкретну людину, скільки разів він відвідував готель, в яких номерах і в який період зупинявся, які рахунки оплачував.

  15. Одержати відомості про конкретний номер: ким він був зайнятий в певний період.

  16. Одержати процентне відношення всіх номерів до номерів, що бронюються партнерами.