Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП_ПКСтаМ_2012_видав2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Варіант 2. Інформаційна система торгової організації.

Торгова організація веде торгівлю в торгових точках різних типів: універмаги, магазини, кіоски, лотки і т.д.), в штаті яких працюють продавці. Універмаги розділені на окремі секції, керовані керівниками секцій і розташовані, можливо, на різних поверхах будівлі. Як універмаги, так і магазини можуть мати декілька залів, в яких працює певне число продавців, універмаги, магазини, кіоски можуть мати такі характеристики, як розмір торгової крапки, платежі за оренду, комунальні послуги, кількість прилавків і т.д. Крім того, в універмагах і магазинах облік проданих товарів ведеться персоніфіковано з фіксацією імен і характеристик покупця, чого в кіосках і на лотках зробити не представляється можливим.

Замовлення постачальнику складаються на основі заявок, що поступають з торгових крапок. На основі заявок менеджери торгової організації вибирають постачальника, формують замовлення, в яких перераховуються найменування товарів і їх кількість, що замовляється, яка може відрізнятися від запиту з торгової крапки. Якщо вказане найменування товару раніше не поставлялося, воно поповнює довідник номенклатури товарів. На основі маркетингових робіт постійно вивчається ринок постачальників, внаслідок чого можуть з'являтися нові постачальники і зникати старі. При цьому одні і ті ж товари торгова організація може одержувати від різних постачальників і, природно, за різними цінами.

Товари, що поступили, розподіляються по торгових крапках і у будь-який момент можна одержати такий розподіл.

Продавці торгових крапок ведуть продаж товарів, враховуючи всі зроблені продажі, фіксуючи номенклатуру і кількість проданого товару, а продавці універмагів і магазинів додатково фіксують імена і характеристики покупців, що дозволяє вести облік покупців і зроблених ними покупок. В процесі торгівлі торгові крапки мають право міняти ціни на товари залежно від попиту і пропозиції товарів, а також за погодженням передавати товари в іншу торгову крапку.

Види запитів в інформаційній системі:

  1. Одержати перелік і загальне число постачальників, що поставляють вказаний вид товару, або деякий товар в об'ємі, не менш заданого, за весь період співпраці, або за вказаний період.

  2. Одержати перелік і загальне число покупців, що купили вказаний вид товару за деякий період, або що зробили покупку товару в об'ємі, не менш заданого.

  3. Одержати номенклатуру і об'єм товарів у вказаній торговій крапці.

  4. Одержати відомості про об'єм і ціни на вказаний товар по всіх торгових крапках, по торгових точках заданого типу, по конкретній торговій крапці.

  5. Одержати дані про вироблення на одного продавця за вказаний період по всіх торгових крапках, по торгових точках заданого типу.

  6. Одержати дані про вироблення окремо взятого продавця окремо взятої торгової крапки за вказаний період.

  7. Одержати дані про об'єм продажів вказаного товару за деякий період по всіх торгових крапках, по торгових точках заданого типу, по конкретній торговій крапці.

  8. Одержати дані про заробітну платню продавців по всіх торгових крапках, по торгових точках заданого типу, по конкретній торговій крапці.

  9. Одержати відомості про поставки певного товару вказаним постачальником за весь час поставок, або за деякий період.

  10. Одержати дані про відношення об'єму продажів до об'єму торгових площ, або до числа торгових залів, або до числа прилавків по торгових точках вказаного типу, про вироблення окремо взятого продавця торгової крапки, по заданій торговій крапці.

  11. Одержати дані про рентабельність торгової крапки: співвідношення об'єму продажів до накладних витрат (сумарна заробітна платня продавців + платежі за оренду, комунальні послуги) за вказаний період.

  12. Одержати відомості про поставки товарів по вказаному номеру замовлення.

  13. Одержати відомості про покупців вказаного товару за позначений, або за весь період, по всіх торгових крапках, по торгових точках вказаного типу, по даній торговій крапці.

  14. Одержати відомості про найактивніших покупців по всіх торгових крапках, по торгових точках вказаного типу, по даній торговій крапці.

  15. Одержати дані про товарообіг торгової крапки, або всіх торгових певної групи за вказаний період.