Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пакет лекций1.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
7.95 Mб
Скачать

5 Таблици

Таблиця – один з найбільш зручних способів представлення великих об’ємів даних. Мова HTML має великі можливості зі створення різних видів таблиць.

  • Таблиця на мові HTML починається з тега <TABLE> і закінчується тегом </TABLE>.Текст всередині таблиці повинен бути вміщений в спеціальні теги, що визначають елементи таблиці(заголовки, рядки, комірки).

  • Між тегами <TABLE> та </TABLE> може один раз зустрітися пара тегів <CAPTION> та </CAPTION>, що визначають заголовки таблиці. Заголовки таблиці розміщується безпосередньо над таблицею(за замовчуванням) або під нею.

  • Далі ідуть теги <TR> і</TR>, що визначають рядки таблиці.Закриваючий тег можна опускати, оскільки рядок таблиці закінчується перед початком наступного рядка або разом із таблицею.

  • Кожний рядок таблиці складається з комірок . Комірки помічаються або тегами <TH>, що містять заголовки стовпців або рядків,або тегами <TD>, що містять звичайні дані. Ці теги також є парними, але закриваючі теги і тут можуть опускатися .

  • Всередині комірок можуть міститися будь-які дані і будь-які теги HTML, допустимі в розділі тіла документа. Наприклад, комірка таблиці може містити вкладену таблицю . Браузери автоматично обчислюють розміри комірок і всієї таблиці, хоч ці властивості можна задати і за допомогою атрибутів.

  • Серед специфічних атрибутів можна вказати атрибут BORDER=, який дозволяє створювати рамку навколо окремих комірок. Значенням цього атрибута є товщина зовнішньої рамки в пікселях.

6 Вставка графічних ,відео-файлів і . Гіперпосилань.

Графічні зображен­ня (фотографії, картинки, піктограми тощо) зберігаються на сер­верах в окремих файлах з розширеннями bmp, jpg", gif та іншими і подаються на екран клієнта за допомогою команди, що задається одинарним тегом <IMG> з параметрами:

<IMG SRC=" адреса графічного файлу" ALT="альтернативний текст" ALIGN="left" WIDTH="240" HEIGHT="200">

Обов'язковим є лише перший параметр SRC. Альтернативний текст — це текст, який виводитиметься замість картинки, якщо броузер не може прийняти графічний файл, або якщо режим відображення графіки вимкнено. Параметр ALIGN задає місце роз­ташування картинки на екрані, а параметри WIDTH і HEIGHT її розміри по ширині і висоті в пікселях або відсотках, наприклад, <IMG WIDTH="300"> задає ширину картинки 300 пікселів; <IMG WIDTH="50%"> задає ширину картинки півсторінки у горизонта­льному напрямку.

Для проведення ліній різної довжини і товщини застосовують параметри WIDTH і SIZE, наприклад, тег <HR SIZE="30" COLOR= "red"> замість звичайної лінії дає червону полосу товщиною 30 пікселів.

Зображення можна подати в рамці, що рекомендують робити, якщо його використовуватимуть як гіперпосилання. Для створен­ня рамки навколо зображення призначений параметр BORDER= "товщина рамки в пікселях".

Справа і зліва від картинки, яку обгортає текст, можна зробити вільний простір: HSPACE = "кількість пікселів". Можна створити вільний простір також над і під рисунком: VSPACE = "кількість пікселів".

За допомогою тега IMG можна вставити також відеофільм, який запускатиметься в момент відкриття Web-сторінки:

<IMG DYNSRC=" адреса відео-файлу">