Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пакет лекций1.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
7.95 Mб
Скачать

5. Поняття класифікації та кодування економічної інформації

Економічна інформація - це перетворена і оброблена сукупність відомостей, що відображає стан і хід економічних процесів. Економічна інформація циркулює в економічній системі і супроводжує процеси виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ і послуг. Економічну інформацію слід розглядати як один з різновидів управлінської інформації.

Економічна інформація може бути:

  • що управляє (у формі прямих наказів, планових завдань тощо);

  • що інформує (у звітних показниках, виконує в економічній системі функцію зворотного зв’язку). Інформацію можна розглядати як ресурс, аналогічний матеріальним, трудовим і грошовим ресурсам. Інформаційні ресурси - сукупність накопиченої інформації, зафіксованої на матеріальних носіях в будь-якій формі, що забезпечує її передачу в часі і просторі для вирішення наукових, виробничих, управлінських і інших завдань. Інформаційні технології Збір, зберігання, обробка, передача інформації в числовій формі здійснюється за допомогою інформаційних технологій. Особливістю інформаційних технологій є те, що в них і предметом і продуктом праці є інформація, а знаряддями праці - засоби обчислювальної техніки і зв’язку. Основна мета інформаційних технологій - виробництво необхідною користувачеві інформації в результаті цілеспрямованих дій по її переробці.

Рис.2. Взаємозв’язок даних, інформації і знань у процесі прийняття рішень

Контрольні питання

  1. Що розуміють під економічною інформацією?

  2. Назвіть властивості економічної інформації.

  3. Яким повинен бути обсяг вивчення економічної інформації?

  4. Які системи кодування використовуються для кодування економічної інформації?

  5. Які є методи класифікації економічної інформації?

Лекція 2. Архітектура персональних комп’ютерів. Процесор, пам’ять План заняття

  1. Персональний комп’ютер, структура комп’ютера.

  2. Конфігурація персонального комп’ютера, процесор, пам’ять.

  3. Зовнішні пристрої.

1. Персональний комп’ютер, структура комп’ютера

Обчислювальна техніка пройшла ті ж історичні етапи еволюції, які пройшли і всі інші технічні пристрої: від ручних пристосувань до механічних пристроїв і далі до гнучких автоматичних систем. Сучасний комп’ютер — це прилад. Його принцип дії — електронний, а призначення — автоматизація операцій з даними. Гнучкість автоматизації заснована на тому, що операції з даними виконуються по наперед заготовленим і легко змінюваним програмам. Універсальність комп’ютерів заснована на тому, що будь-які типи даних представляються в нім за допомогою універсального двійкового кодування.

У вітчизняній і зарубіжній літературі існує достатньо багато систем класифікації комп’ютерів, розглянемо наступні з них: класифікація за призначенням; по специфікації PC99; по рівню спеціалізації; за розміром. Всі види класифікацій достатньо умовні, оскільки інтенсивний розвиток технологій приводить до розмивання меж між різними класами комп’ютерів.

Класифікація за призначенням. За цим принципом виділяють:

  • Мейнфрейми (великі ЕОМ);

  • Міні ЕОМ;

  • Настільні персональні комп’ютери;

  • Робочі станції;

  • Сервери початкового і високого рівня;

  • Суперкомп’ютери.

Персональний комп’ютер є універсальною технічною системою. Його конфігурацію (склад устаткування) можна гнучко змінювати в міру необхідності. Існує поняття базової конфігурації, яку вважають типовою. Поняття базової конфігурації може мінятися. В даний час в базовій конфігурації розглядають наступні пристрої:

  • системний блок;

  • монітор;

  • клавіатуру;

  • миша.