Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пакет лекций1.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
7.95 Mб
Скачать

4.9 Операції архівування та розархівування файлів

В оболонці ТС можна здійснювати архівування та розархівування файлів.

Архівування – це процес стискування інформації з метою економії дискового простору, швидшої передачі по комп'ютерних мережах і т. д.

Розглянемо послідовність дій, які потрібно виконати в ТС, для проведення цієї операції. Для архівування файлів потрібно виконати операції у такій послідовності:

  1. Ввійти У папку, де буде розміщено архівний файл.

  2. У протилежній панелі перейти в папку, де знаходяться файли, що архівуються, і відмітити їх.

  3. Натиснути Alt+F5 або в пункті меню Файл вибрати команду Упаковать. Відкривається вікно (мал. 17), де в полі Упаковать файл в архив вказано шлях до архівного файлу. Якщо з цим шляхом ви не згодні, то потрібно його змінити. В кінці шляху вказане ім'я архівного файлу, береться за замовчуванням. Якщо є відмінені файли, то ім'я буде збігатися з іменем папки, в якій вони знаходяться, в іншому випадку з іменем файлу, на якому знаходиться курсор (який архівується). Це ім'я можна знищити і вказати своє ім'я архівного файлу.

Малюунок 17 Вікно архівування файлів

4. Перейти в розділ Архиватор і вибрати архіватор, яким буде виконуватися архівування (ZIP, RAR, ARJ, UC2, LNA, ACE) або у випадаючому списку будьякий із підключених користувачем через додаткові програми плагіни. У разі потреби налаштування параметрів архіватора (наприклад, метод стискування) можна вибрати кнопку Настройка, відкривається вікно Настройка із активною закладкою Архиваторы або для архіватора ZIP .

5. Відмітивши всі необхідні опції в нижній частині вікна, потрібно вибрати кнопку OK i натиснути Enter.

У вікні архівування можна використовувати такі опції:

Сохранять пути заархівувати файли із виділених папок разом із шляхами до них. В цьому випадку при розархівуванні файли будуть поміщені в папки із такими ж іменами (збережеться структура заархівованої гілки дерева папок). Якщо опція не відмічена, то при розархівуванні всі файли будуть поміщені в одну папку (без збереження шляхів до заархівованих файлів);

Учитывать подкаталоги заархівувати виділені папки разом із їх підпапками. Якщо опція не відмінена, то будуть заархівовані лише файли у виділених папках, а в їх підпапки та файли в них архівуватися не будуть;

Многотомные архивы архівувати із утворенням багатотомного архіву. При цьому утворюється не один архів, a декілька, які називаються томами. Дану опцію можна підключати для архіваторів ZIP, RAR, ARJ, ACE. При виборі ZIP, архівування по томах можливе лише безпосередньо на дискети. При цьому розмір тому автоматично встановлюється рівним кількості вільного місця на дискеті. Для архіваторів RAR, ARJ, ACE на початку архівування відкривається додаткове вікно, де слід вказати розмір тому в байтах;

Удалить исходные файлы после упаковки перенести відмінені файли в архів (поза архівом файли будуть знищені);

Саморозпаковывающийся ZІРархив архівування із утворенням саморозархівованого ЕХЕ файлу. При цьому архів буде мати розширення ехе і для його розархівування достатньо завантажити даний файлархів.

Для проведення зворотної операції розархівування слід виконати такі дії:

1 В одній із панелей увійти в папку, куди буде здійснюватися розархівування файлів.

  1. В іншій панелі потрібно увійти в папку, де знаходиться архівний файл.

  2. Встановити курсор на імені архіву.

  3. Натиснути Alt+F9 (або Alt+F6) або в пункті меню Файл вибрати команду Распаковать, це приведе до відкривання вікна, показаного на рис. 5.32. В полі Распаковать выбранные файлы из архива в вказано шлях до папки, куди виконуєте розархівування. Якщо з цим шляхом користувач не згоден, то потрібно його змінити (можна скористатися кнопкою Дерево).

5.Перейти в поле Распаковать файлы та вказати імена або шаблон для файлів, що потрібно розархівувати (декілька імен вказуються через пропуск).

6. Відмінити потрібні опції в нижній частині вікна та вибрати кнопку ОК. У вікні розархівування можна використовувати такі опції:

  • Учитывать підкаталоги розархівовувати із збереженням заархівованих папок та підпапок. Якщо опція не відмічена, то всі файли будуть розархівовані в одну папку без збереження структури заархівованої гілки дерева;

  • Заменять существующие файлы при розаархівування файлів, імена яких вже є в ЦІЛЬОВІЙ папці, вони будуть переписуватися поверх існуючих без перепитування В іншому випадку з'являється діалогове вікно, в якому перепитується дозвіл на переписування (аналогічно як при копіюванні файлів).

Оскільки ТС може працювати із архівами як із звичайними папками, то процес розархівування можна проводиги так само, як копіювання (через F5), зайшовши у панелі всередину архіву.

Ще одна операція над архівами доступна у ТС це перевірка архіву на можливість розархівування. Для їі реалізації потрібно встановити курсор на імені архіву (або відмітити, якщо їх декілька) і натиснути Alt+Shift+F9 або в пункті меню Файл вибрати команду Проверить архивы. З'являється вікно процесу розархівування із рядковим індикатором. Якщо індикатор заповниться на 100% і зникне, то архів немає помилок і буде успішно розархівовуватись. У випадку не цілісного архіву буде виведено вікно, що попереджує про помилку в ньому.

Контрольні питання

  1. Які Ви знаете засоби зміни змісту дисків на панели ?

  2. Які Ви знаете засоби виділення файлів и каталогів ?

  3. Яким чином можна сстворити и відригувати файл ?

  4. Яка процедура копіюванняя файлів и каталогів ?

  5. Яким чином здійснити швидкий пошук каталогів ?

  6. Яким чином здійснити швидкий пошук файлів ?

  7. Як здійснити архівацію файлів в Total Commander ?

  8. Як розархівовувати файли в Total Commander ?

Лекція 7. Елементи вікна WORD. Збереження, пошук та завантаження тексту. Операції з абзацами та фрагментами тексту.