Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пакет лекций1.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
7.95 Mб
Скачать

Показ слайдів

К оли презентація сформована, переглянути її можна виконавши команду „Показ слайдів”/„Почати показ” або кнопку F5. Для переходу до наступного слайду натискають будь-яку клавішу (найчастіше пробіл) або натискають ліву кнопку мишки. Програма PowerPoint дозволяє автоматично змінювати слайди. Для цього виконують команду „Показ слайдів”/„Настройка часу”, де до кожного слайду задають свій час натискаючи для переходу ліву кнопку мишки. Після запису часу для останнього слайду буде запропоновано зберегти загальний час. Якщо ж всі слайди повинні змінюватись через однаковий проміжок часу, то варто використати команду „Показ слайдів”/„Зміна слайдів”, де на лічильнику вказати час зміни і натиснути кнопку „Застосувати до всіх”. Цією ж командою можна добавити різні переходи зміни слайдів, добавити звук зміни слайдів.

Тексту слайдів можна надати різних ефектів, таких як титри, колесо та ін. Для цього, виділивши текст, виконують у меню "Показ слайдів" команди "Настройка анімації" та "Ефекти анімації".

Контрольні запитання

  1. Яке призначення мають елементи вікна програми?

  2. Які засоби має PowerPoint для створення презентацій?

  3. Які типи шаблонів стандартно є у програмі?

  4. Що являє собою шаблон, чим він відрізняється від майстра?

  5. Як здійснюється автоматичний показ слайдів?

  6. Що розуміють під форматуванням слайдів?

  7. Яким чином можна добавити в презентацію таблицю Microsoft Word?

Лекція 19. Основні поняття й терміни в комп'ютерних мережах і телекомунікаціях. Локальні та глобальні мережі. План заняття

1 .Основні поняття й терміни в комп'ютерних мережах і телекомунікаціях.

2. Локальні мережі: апаратні засоби, конфігурація ЛМ і організація обміну інформацією.

3. Поняття протоколу. Мережеві рівні. Передавання повідомлень у мережі

1 Основні поняття й терміни в комп'ютерних мережах і телекомунікаціях

Відкрита обчислювальна мережа (ОМ) чи мережа ЕОМ складається з кінцевих (абонентських) систем, що генерують і (чи) споживають інформацію та мережі передачі даних (мережі зв’язку), нарощування яких щодо числа користувачів та обсягів інформації у ній не підлягає ніяким обмеженням.

У якості кінцевих систем можуть виступати обчислювальні машини, де виконуються програми й обробляються дані, системи збереження даних на магнітних, оптичних і інших носіях (файлові служби, бази даних тощо), інтелектуальні пристрої введення і (чи) відображення даних (служби високоякісного друку, графічні станції, відеотермінали, телекамери, телемонітори тощо), програмувальні пристрої керування (пристрої числового програмного керування верстатами, регуляторами, сенсорами тощо).

Абонентами мережі називаються користувачі чи обчислювальні процеси, що вимагають мережного обслуговування (передачі інформації). Мережа зв’язку складається з фізичних засобів передачі інформації й апаратно-програмних засобів сполучення кінцевих систем. Склад цих засобів залежить від конкретної реалізації мережі. Наприклад, як засоби сполучення можуть виступати контролери мережі і модеми, вмонтовані в кінцеві системи чи виконані у вигляді окремих пристроїв, а як фізичні засоби передачі - блоки доступу (наприклад, прийомопередавачі, повторювачі) і середовище передачі сигналів (наприклад, кабелі). Блоки доступу, модеми, контролери, а також комутаційні пристрої, ретранслятори є зв’язковими пристроями. Сукупність зв’язкових пристроїв і кінцевого устаткування, підключених до середовища передачі в деякій точці, називаються вузлом мережі.

Прикладна галузь визначає географічні масштаби ОМ. Під локальними обчислювальними мережами (ЛОМ) звичайно розуміють ОМ, що з’єднують кінцеві системи в одній кімнаті, будинку чи декількох близько розташованих будинках. ЛОМ належить, як правило, одній організації чи підприємству (міністерству, заводу, інституту, порту, АЕС тощо.). Мережі зв’язку ЛОМ (тобто локальні мережі зв’язку - ЛМЗ) мають у даний час наступні типові характеристики:

- високу швидкість передачі даних (0,1- 100 Мбіт/с),

- невелику довжину (0,1-50 км),

- малу ймовірність помилки передачі даних (10-8 - 10-11).

Слід зазначити, що уже в даний час характеристики ЛМЗ частково перекривають характеристики глобальних мереж зв’язку. Можна припустити, що застосування волокнянооптичних кабелів згодом зітре границі між різними типами мереж зв’язку в нашому сьогоднішньому розумінні і локальність мережі зв’язку буде визначатися лише її юридичною приналежністю підприємству чи організації, що не спеціалізуються на комерційному наданні послуг щодо передачі інформації. Далі для стислості відкриті інформаційні мережі зв’язку будемо називати просто мережами.

Під архітектурою ОМ будемо розуміти набір компонентів ОМ і правила їхнього з’єднання.

Топологія мережі визначається способом з’єднання її вузлів із каналами (кабелями) зв’язку. На практиці використовуються п’ять базових топологій: зіркоподібна, кільцева, шинна, змішана чи багатозв’язна та деревоподібна. Топологія мережі впливає на такі її показники, як надійність, розширюваність (нарощуваність), вартість, затримка і перепускна здатність.

Затримка мережі - це час передачі інформаційних повідомлень між абонентами, тобто час між видачею повідомлення з абонента-джерела і його прийомом абонентом-одержувачем (адресатом). Перепускна здатність - це максимальне число бітів абонентських повідомлень, що можуть передаватися через мережу в одиницю часу.