Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пакет лекций1.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
7.95 Mб
Скачать
    1. Html-код. Приклад документа в html

Для створення Web-сторінок Web-дизайнери використовують гіпертекстові Web-редактори, наприклад, HotMetal PRO, Hot Dog Professional, Netscape Editor тощо, де використовується мова HTML — Hyper Text Markup Language (мова для розмічування гіпертекстових документів). Сучасні редактори FrontPage і MS Word дають змогу створювати Web-сторінки методом конструювання без застосування кодів мови HTML, оскільки коди вони генерують автоматично.

Для підготовки html-файлу можна використати текстовий редактор NotePad. Після написання програми файл потрібно зберегти на диску з деякою назвою з розширенням htm чи html. Програма мовою HTML (html-файл) має таку загальну структуру:

<HTML>

<HEAD>

<TITLE> Назва вікна Web-сторінки </TITLE>

</HEAD>

<BODY параметри>

Мене звати Світлана. Мені 17 років.

Я хочу стати Web-дизайнером.

Це моя перша Web-сторінка. Тут я можу писати будь-який текст, наприклад, про себе і мої інтереси. Пізніше я навчуся вставляти фотографії, картинки, звук, відеозображення шляхом посилання на відповідні графічні, звукові чи відеофайли. Я збережу цей файл на диску і відкрию його у броузері. Моя сторінка ще не красива і не цікава. Але скоро я навчуся робити прикольні Web-сторінки.

Я розташую файл на сервері і мою сторінку зможуть побачити в різних кінцях світу.

</BODY>

</HTML>

Команди мови HTML називаються тегами. Теги бувають одинарними і парними. Більшість тегів є парними, як наприклад, тег означення HTML-файлу: <HTML> ... </HTML>. Парні теги позначають початок і кінець області дії відповідної команди. Теги записують у кутових дужках. Тег, що закриває область дії, має косу риску. Не забувайте її писати, інакше тег працюватиме неправиль­но. Тег може містити параметри, які користувач записує у першому тезі через пропуск, наприклад, <BODY TEXT="red">.

Між тегами <TITLE>...</TITLE> пишуть заголовок Windows-вікна, а між <BODY napaмeтpи>...</BODY> — основний текст, до якого застосовують теги форматування.

Розглянемо основні параметри тега BODY:

BACKGROUND = "шлях до графічного файлу"— задає картин­ку для фону; BGCOLOR = "white" — задає білий колір фону, якщо не використовується фон-картинка; TEXT = "black" — задає колір тексту (тут чорний) на сторінці. •

Теги для форматування тексту.

<Р> — початок нового абзаца; його прийнято записувати в кінці попереднього. Наступне речення починатиметься з нового, вирівняного до лівого краю абзаца без відступу у першому рядку.

<BR> — наступний за цим тегом текст буде наведено у ново­му рядку без пропуску порожнього рядка.

<HR> — буде проведена горизонтальна лінія.

<В> текст </В> — товстий шрифт тексту, що є між тегами.

<І> текст </І> — шрифт-курсив.

<U> текст </U> — підкреслений шрифт.

<SUB> текст </SUB> — нижній індекс, наприклад у Н20.

<SUP> текст </SUP> — верхній індекс, наприклад, 1П вулиця, а2.

<BIG> текст </BIG> — великий шрифт.

<SMALL> текст </SMALL> — малий шрифт.

<ЕМ> текст </ЕМ> — виокремлений курсивом текст (тег І).

<В> <І> текст </Іх/В> — товстий курсив. Цей приклад демонструє застосування принципу вкладення тегів.