Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пакет лекций1.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
7.95 Mб
Скачать

Художнє оформлення презентацій

Художнє оформлення є дуже важливим етапом розробки презентацій, тому що представлені в графічному вигляді дані часто виглядають краще текстових і використання графіки дозволяє виділити найбільш важливі моменти презентації та полегшити сприйняття доповіді. І взагалі, чим ефектніша презентація, тим краще враження на слухачів зробить виступ.

Шаблони дизайну

PowerPoint пропонує користувачеві велику кількість шаблонів дизайну, розроблених професіоналами. Задати для презентації шаблон дизайну можна за допомогою команди меню „Формат”/„Конструктор слайдів”. Після виклику команди відкриється однойменне діалогове вікно. Вибравши шаблон оформлення, ми бачимо його зображення у вікні попереднього перегляду. Для вибору того або іншого шаблона досить зробити на його імені подвійний натиск.

Побудова графічних об'єктів

У PowerPoint можна самому намалювати графічний об'єкт практично будь-якого ступеня складності. Для малювання призначена панель інструментів „Малювання”.

Розглянемо основні прийоми малювання до PowerPoint:

  • щоб розпочати малювати яку-небудь фігуру, слід вибрати інструмент малювання, натиснувши відповідну кнопку на панелі інструментів;

  • щоб намалювати декілька об'єктів одного типу або виконати над готовими об'єктами однакові дії, не викликаючи щораз той самий інструмент, варто виконати на його кнопці подвійний натиск;

  • щоб виконати над створеною фігурою які-небудь дії, необхідно спочатку виділити її, виконавши натиск мишею;

  • щоб виділити об'єкт, який цілком або частково прихований іншими об'єктами, варто виділити об'єкт, розташований на першому плані, а потім натискати клавішу (Tab) до тих пір, поки не буде виділений потрібний об'єкт;

  • щоб інструментом Еліпс намалювати коло, інструментом Прямокутник - квадрат, а інструментом Дуга — дугу кола, слід під час малювання утримувати клавішу Shift;

  • щоб лінія, яка будується інструментом Лінія, була горизонтальною або вертикальною, потрібно під час малювання утримувати клавішу Shift;

  • щоб виділити декілька об'єктів, необхідно послідовно виконувати на них натиск мишею, утримуючи клавішу Shift. Всі об'єкти можна виділити, натиснувши комбінацію клавіш Ctrl+A.

Малюнки з бібліотеки clipart

Для оформлення своєї презентації можна використати бібліотекою Microsoft ClipArt, яка містить сотні малюнків. Найзручніший метод доступу до бібліотеки ClipArt – виконання команди „Вставка”/ „Малюнок”/„Картинки”.

Щоб побачити всі малюнки на визначену тему, необхідно вибрати її із переліку Розділи. Для вставки малюнка в слайд слід виконати на ньому подвійний натиск. Після того як малюнок з'явиться на слайді, ми можемо змінити його розмір і місце розташування на екрані.

Крім малюнків PowerPoint дозволяє також додавати до презентацій аудіо і відео кліпи, що дозволить йти в ногу з часом і бути в одному ряді з провідними виробниками мультимедіа.

.

3 Керування презентацією вивід інформації на екран

P owerPoint надає користувачу можливість працювати і переглядати інформацію в різних варіантах. У залежності від того, що робимо: вводимо текст або переглядаємо його структуру, створюємо замітки або вставляємо в слайд графіку, можна встановити відповідний вигляд і тим самим підвищити зручність своєї роботи. Таких видів є чотири, і встановити їх можна командою "Вигляд" віконного меню:

  • звичайний – найбільш зручний, якщо ми поступово формуємо кожний слайд, вибираємо для нього оформлення, вставляємо текст або малюнки.

  • сортувальник слайдів найбільш зручний для створення переходів і встановлення тривалості демонстрації слайда. Крім того, у цьому режимі можна переставляти слайди місцями.

  • сторінки нотаток призначений для створення заміток до слайдів;

  • показ сторінок використовується для того, щоб побачити результати роботи. У цьому режимі слайди по черзі виводяться на екран.

Встановити потрібний вигляд можна за допомогою команд із меню „Вигляд”.