Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пакет лекций1.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
7.95 Mб
Скачать

Створення презентації “з нуля”

Якщо ми закрили діалогове вікно, яке відкривається після запуску PowerPoint, або закрили файл презентації, з яким працювали, то для створення нової презентації нам необхідно викликати команду „Файл”/„Створити”. Після цього на екрані з'явиться вікно „Створення презентації”.

У цьому діалоговому вікні можна задати шаблон дизайну презентації. Після натиску на одному із шаблонів оформлення у цьому ж вікні можна побачити його зображення. Вибравши шаблон, клацнемо мишкою по ньому для його застосування.

При активізації кнопки нова презентація, на екрані з'явиться вікно вибору розмітки слайдів, після чого він з'явиться на екрані. Але він не буде мати художнього оформлення, і ми можемо цілком самостійно розробити його дизайн.

Введення й оформлення тексту

Створюючи презентацію за допомогою Майстра автовмісту, ми вводили текст безпосередньо в слайд. Але в багатьох випадках працювати з текстом набагато зручніше, якщо презентація представлена у вигляді структури. У цьому випадку легше побачити структуру презентації і зручніше правити її текст, оскільки робота йде в одному вікні. Для заміни тексту, наприклад, у шаблоні, потрібно виділити його, а потім ввести новий.

З агальні прийоми роботи зі структурою аналогічні роботі з Word у режимі структури документа, тому описувати їх не будемо. Відзначимо тільки:

Для переміщення слайда разом із вмістом потрібно перетягнути значок слайда (він розташований ліворуч від заголовка) у потрібне місце документа.

Для створення нового елемента списку необхідно встановити курсор у кінець існуючого списку і натиснути кнопку Enter.

Для переміщення елемента списку в іншу позицію потрібно встановити курсор ліворуч від нього (курсор здобуває вигляд хрестика) і перетягнути даний елемент у потрібне місце.

Якщо ми хочемо перейти з вигляду структури у вигляд слайдів, потрібно виконати подвійний натиск на значку відповідного слайда.

Створити новий слайд можна командою „Вставка”/„Створити слайд” або активізувавши комбінацію клавіш Ctrl+M.

Вдало обраний шрифт і різні текстові ефекти, що є в розпорядженні користувача PowerPoint, покращують зовнішній вигляд нашої презентації і зроблять її більш зручної для сприйняття.

Щоб задати для текстових елементів всієї презентації однаковий шрифт, потрібно вибрати команду „Вигляд”/ „Зразок”/„Зразок слайдів”.

Крім цього можна для символів розмір, тип, стиль шрифту командою „Формат”/„Шрифт” або відповідними кнопками на панелі інструментів „форматування”. Якщо потрібно змінити регістр виділеного тексту, то можна використати команду „Регістр" меню „Формат”.

Можна створити і фігурний текст, наприклад, розташувати символи уздовж кривої або кола, помістити всередину якої-небудь фігури. Для цього необхідно виконати командуВставка”/„Об'єкт”/„Microsoft WordArtабо використати кнопки панелі інструментів "Малювання". Після цього на слайді з'явиться область, у якій буде розміщений фігурний текст, і відкриється вікно для введення самого тексту.

2 Форматування та розробка презентацій робота за взірцем

Вигляд презентації буде краще, якщо ми оформимо всі її слайди в одному стилі. Крім того, часто виникає необхідність розміщення на всіх слайдах одного й того ж елемента дизайну. Тому в PowerPoint існує можливість завдання для всіх слайдів і сторінок однакового оформлення. Це робиться в режимі роботи за взірцем.

Щ об ввійти в цей режим, потрібно виконати команду „Вигляд”/Зразок, а в підменю - елемент презентації, взірець якого ми хочемо виправити на свій розсуд. У цьому меню використано команди – Зразок слайдів, Зразок видачі і Зразок нотаток. Остання команда використовується для визначення взірця титульних слайдів, а вигляд всіх інших слайдів презентації визначається взірцем слайдів.

При виборі команди Зразок слайдів видно, як виглядатиме кожна область слайду. Ми можемо встановити тип, стиль і розмір шрифту, задати параметри абзаців, змінити розміри областей взірця, вставити в нього малюнок або намалювати який-небудь графічний елемент.

Усі поміщені у взірець елементи з'являться на кожному слайді презентації, а внесені зміни відразу ж відіб'ються на всіх інших слайдах.

Таким чином, у PowerPoint можна створити індивідуальний дизайн і визначити елементи, що повинні бути однаковими для всієї презентації.