Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма Финансовій мониторінг для групи (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

Тема 7. Заходи впливу з боку Національного банку України за порушення у сфері фінансового моніторингу.

Нормативні документи щодо заходів впливу за порушення законодавства з питань фінансового моніторингу. Відповідальність за порушення вимог банківського законодавства (ст.ст. 60-65 Закону України «Про банки і банківську діяльність», «Положення про здійснення банками фінансового моніторингу», затвердженого постановою Правління НБУ №189 від 14.05.2003). Методологія роботи Національного банку України щодо застосування заходів впливу за порушення законодавства з питань фінансового моніторингу. Відповідальність посадових осіб банків за порушення вимог Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» та інших нормативних документів. Ділова репутація відповідального працівника банку з сфері фінансового моніторингу. Погодження кандидатури відповідального працівника банку Національним банком України.

Змістовий модуль II. ПОРЯДОК ТА ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ В Комерційному банку

ТЕМА 8. Порядок ідентифікації клієнтів, які проводять фінансові операції, та вивчення їх фінансової діяльності. Порядок ідентифікації різних типів клієнтів. Встановлення контролерів. Класифікація клієнтів за рівним ризику. Періодичне уточнення інформації щодо клієнтів.

Тема 9. Взаємодія банків з Державним комітетом фінансового моніторингу України.

Наказ №48 ДКФМУ. Кодування банківських операцій, що підлягають фінансовому моніторингу. Порядок складання реєстру операцій, що підлягають фінансовому моніторингу. Порядок зберігання реєстрів. Порядок надання повідомлення до ДКФМУ. Моніторинг фінансових операцій за дорученням ДКФМУ. Зупинення, припинення та відновлення фінансових операцій.

Тема 10. Організація взаємодії структурних підрозділів комерційного банку і служби фінансового моніторингу.

Обсяг та структура інформації, яку отримує служба фінансового моніторингу від структурних підрозділів банку. Порядок роботи з підрозділом банківської безпеки щодо вивчення мети , характеру та суті фінансових операцій клієнтів. Організація роботи з підрозділами внутрішнього аудиту. Структура, мета та функціональні завдання комплайєнс – офісу. Місце служби фінансового моніторингу в діяльності комплайєнс – офісу.

Тема 11. Банківська таємниця. Організація взаємодії Національного банку України та банківських установ з правоохоронними органами з питань фінансового моніторингу.

Банківська таємниця та конфіденційність інформації. Перелік інформації, яка відноситься до банківської таємниці. Шляхи збереження банківської таємниці. Інформація щодо фізичних та юридичних осіб, яка містить банківську таємницю. Підстави для передачі інформації, яка містить банківську таємницю в правоохоронні органи. Взаємодія банків з правоохоронними органами. Порядок взаємодії з іншими державними структурами.

Тема 12. Методика оцінки ризиків використання послуг банків для відмивання кримінальних доходів або фінансування тероризму.

Місце ризику використання послуг банків для легалізації кримінальних доходів або фінансування тероризму в системі банківських ризиків. Аналіз існуючих підходів до оцінки ризиків у сфері фінансового моніторингу. Методологія визначення показників та критеріїв оцінки ризиків. Напрямки оцінки ризику відмивання кримінальних доходів або фінансування тероризму: за видом банківського продукту, типом клієнта, який здійснює фінансові операції, країною походження коштів.