Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма курсу архівознавство.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри, професор

__________ Морозов А. Г.

______ _________2011 р.

Програма курсу „Архівознавство”

Курс „Архівознавство” має на меті вивчення та більш глибоке розуміння майбутніми фахівцями поняття про архівознавство, яке є допоміжною історичною наукою, а також систему знань з історії, теорії, практики та розвитку архівної справи в Україні, забезпечення збереженості документів, організації їхнього обліку, створення довідкового апарату документів НАФ, описування документів, використання архівної інформації, архівної україніки.

Даний курс розрахований на 108 години на денній формі навчання (з них – лекцій – 18 год., практичних завдань – 16 год., самостійна робота – 70 год.).

Завдання вивчення дисципліни полягає в тому, щоб сформувати базу знань про теоретичні засади архівознавства як наукової системи і практику використання архівно-документної інформації, забезпечити студентами теоретичне та практичне засвоєння сутності понять „архівознавство”, „архівний документ”, основних структурних рівнів організації документів НАФ України, комплексів документів загальнодержавного значення, основних методів описування документів і справ, забезпечення збереженості документів, перевірки наявності та стану справ, створення страхового фонду документів, організації довідкового апарату до документів, складання архівних каталогів, доступ до архівної інформації, використання архівної інформації, архівної україніки.

В процесі опанування курсу студенти засвоюють передбачені програмою знання про архіви і на цій основі набувають необхідних навиків орієнтування в архівознавчому просторі галузі життєдіяльності суспільства, яка охоплює наукові, організаційні, правові, технологічні, економічні та інші питання діяльності юридичних і фізичних осіб, пов’язаних з нагромадженням, обліком, зберіганням архівних документів та використанням відомостей, що містяться в них.

Опановуючи курс, студенти повинні мати ґрунтовні і різнобічні знання суспільних, соціально-економічних, подій і явищ, що відбувалися на території України, вільно володіти навиками їх системного аналізу у контексті загально історичного процесу. Набуті знання студенти повинні використовувати при вивченні інших дисциплін, насамперед історії України, а також у практичній роботі за обраною спеціальністю.

Знання з архівознавства сприятимуть удосконаленню науково-дослідницьких навиків студентів, уміння працювати з документальними джерелами та матеріалами.

Засвоєння знань з архівної справи підпорядковане формуванню у студентів високих громадянських якостей, почуття патріотизму, які ґрунтуються на всебічному і глибокому знанні історії України.

Курс “Архівознавство” тісно пов’язаний із засвоєнням курсів, що вивчаються на історичному факультеті. Передусім, це стосується таких дисциплін як “Історія України”, „Новітня історія”, „Археографія”, „Джерелознавство”, „Методологія та організація наукових досліджень” “Історія народного господарства України”, “Українці у світі”, “Українська етнологія”, „Документознавство” іншими дисциплінами.

Зміст тем дисципліни

Тема 1. Архівознавство як наукова система і навчальна дисципліна. Закон України “Про Національний архівний фонд і архівні установи”. Розвиток архівної справи в Україні. Мережа державних архівів України, їхні завдання на сучасному етапі, склад документів, які зберігаються в них.

Сутність понять “архівознавство”, “архівний документ”, “архівний фонд”, “Національний архівний фонд”, “архівна установа”, “мережа архівних установ”.

Історія розвитку архівної справи в Україні, мережа архівних установ, їхні завдання, склад та зміст документів, що зберігаються в державних архівах.