Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма практики літньої в таборах.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

Навчально-науковий інститут

педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва

ПОСІБНИК

З ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ В ТАБОРАХ

для студентів спеціальності «Початкова освіта»

Черкаси – 2010

УДК 159.9:378.14

ББК 88+74.580.26

Посібник з педагогічної практики в таборах для студентів спеціальності «Початкова освіта» / Розробники: Гайдай І.В., Зорочкіна Т.С. Черкаський національний університет імені Б. Хмельницького. – Черкаси: Вид. від. Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького, 2010. – 20 с.

Розробники:

І.В. Гайдай, викладач кафедри соціальної педагогіки, початкової та дошкільної освіти;

Т.С. Зорочкіна, викладач кафедри соціальної педагогіки, початкової та дошкільної освіти.

Рецензенти:

Л.П. Мамчур, завідувач практики Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького;

І.П. Рогальська, доктор пед. наук, професор, завідувач кафедри соціальної педагогіки, початкової та дошкільної освіти, ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького;

Затверджено на засіданні ради ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи та мистецтва Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького

(протокол № 2 від 23 вересня 2010 р.)

ББК 88+74.580.26

УДК 159.9:378.14

© Черкаський національний університет, 2010

ВСТУП

Необхідною ланкою у практичній підготовці майбутніх учителів початкових класів є літня педагогічна практика в оздоровчих таборах. Вона не лише завершує практичне засвоєння студентами форм і методів виховної роботи, але і створює умови для активного вправляння у проведенні багатоманітних видів виховної діяльності.

Практика в оздоровчих таборах вимагає від студентів гли­боких і всебічних знань вікових та індивідуальних особливостей дітей, рівня їх вихованості, їх інтересів, прагнень, потреб. Саме в ході цієї практики у студентів формуються уміння творчо застосовувати педагогічну теорію, здійснювати багатоваріантне планування своєї діяльності і діяльності дитячого колективу.

Самостійна робота в ролі вожатого виступає важливим етапом становлення майбутнього педагога. Досвід підтверджує, що ситуація повної відповідальності за життя і діяльність дітей вимагає від студента певних умінь, особливо організаторських, якостей особистості, які не завжди могли сформуватися у нього під час попередніх етапів педагогічної практики у школі. Стажерський характер практики, коли на її період студенти стають самостійними вихователями і керівниками дитячих колек­тивів, рівноправними членами педагогічного колективу табору, сприяє більш глибокому проникненню у суть педагогічної діяль­ності, адаптації студентів до нової ролі, дає можливість їм від­чути себе повноцінними педагогами. Вони усвідомлено активі­зують фонд дієвих знань, апробують професійні уміння і навич­ки, вступають у самостійні взаємовідносини з дітьми, несуть повну відповідальність за всю багатогранну роботу в загоні.

Самостійна педагогічна діяльність розвиває у студентів почуття відповідальності за доручену справу, зміцнює любов до педагогічної професії, сприяє формуванню таких якостей, як почуття обов'язку, вимогливість до себе, наполегливість. Табірне літо зближує студентів з дітьми, допомагає глибше зрозуміти їх вікові особливості, індивідуальні якості дітей. У процесі літньої педагогічної практики в оздоровчих таборах студенти отримують знання:

  • права та обов'язки вожатих;

  • правила техніки безпеки та поводження на території табору, в лісі, на воді тощо;

  • особливості тимчасового дитячого колективу;

  • закони та традиції табору, режимні моменти;

  • форми виховної роботи в умовах оздоровчого табору;

  • психолого-педагогічна характеристика загону.

уміння:

  • визначати мету та завдання виховної роботи з дітьми в умовах оздоровчого табору;

  • планувати роботу загону на табірну зміну і на кожен день з урахуванням інтересів, вікових та індивідуальних особли­востей дітей;

  • організовувати різноманітну діяльність дітей в умовах оздоровчого табору згідно плану роботи на зміну;

  • приймати оптимальні рішення у тих чи інших педагогічних ситуаціях;

  • організовувати оформлення загонової документації (плану-сітки роботи загону, плану–путівки дня, загонового куточка, лінійки тощо);

  • створювати тимчасовий дитячий колектив;

  • вільно спілкуватися з дітьми, встановлювати педагогічно доцільні стосунки з ними в умовах оздоровчого табору.

Знання і уміння, особистісні якості, сформовані чи розвинені у процесі підготовки і проходження літньої педагогічної практи­ки в оздоровчих таборах, будуть необхідні студентам і у школі. Так, вони практично засвоюють основні принципи планування виховної роботи у дитячому колективі, розширюють і закріплю­ють уміння організації громадсько-корисної праці молодших школярів, їх самообслуговування, втілюють у життя отримані знання і вміння проведення екскурсійної, туристичної, краєзнав­чої роботи. Саме в таборі їм надається прекрасна можливість повправлятися у проведенні різноманітних освітньо-виховних за­ходів: свят, конкурсів, вікторин, спортивних естафет тощо, особ­ливо, коли брати до уваги, що більшість з них організовуються у формі колективних творчих справ.

Однак при організації даного виду практики слід враховувати деякі її особливості. Зміст і форми керівництва роботою студен­тів значною мірою визначатиме віддаленість об'єктів практики від університету, кафедри; на завдання, зміст, орієнтовний графік роботи практиканта впливатиме фактор самостійності, унормованості педагогічної діяльності студента в даний період.

Перелік усіх видів практики для кожної спеціалізації, її форми, тривалість і терміни проведення визначаються навчальними планами.

Програма літньої педагогічної практики

Педагогічна практика в таборах проводиться у 4 семестрі (червень, липень місяць) протягом 4-х тижнів з метою вироблення у студентів умінь організовувати дитячий колектив, проводити різні види діяльності дітей за інтересами, відповідально ставитись до безпеки їх життєдіяльності, застосовуючи знання з дисциплін психолого-педагогічного циклу.

Педагогічна практика в таборах, по суті, є самостійною педагогічною діяльністю з повною відповідальністю за життя, фізичне, психічне і моральне здоров’я дітей і підлітків, їх повноцінний відпочинок і розвиток.

В процесі даного виду практики вирішуються наступні завдання:

  • здобути вміння і навички самостійної роботи з дитячим і юнацьким колективом в умовах літніх канікул;

  • оволодіти змістом і різними формами і методами оздоровчої і виховної роботи в літній період, охорони здоров’я і життя дітей;

  • розвиток відповідального і творчого ставлення до проведення виховної роботи з дітьми і підлітками.

Практика в оздоровчих таборах передбачає наступні види діяльності:

  • організаційно-педагогічна робота;

  • вивчення специфіки прояву вікових і індивідуальних особливостей вихованців, стан їх здоров’я, умов життя і виховання;

  • організація колективно-творчої діяльності з усіх напрямків виховання ;

  • організація режиму активного відпочинку дітей, проведення санітарно-гігієнічної роботи та роботи з самообслуговуванням;

  • проведення індивідуальної виховної робото з дітьми і підлітками.

У процесі практики студенти повинні оволодіти наступними уміннями:

  • визначати мету і завдання оздоровчої і виховної роботи з дітьми і підлітками в таборі;

  • складати план оздоровчої і виховної роботи на табірну зміну і на кожний день з урахуванням інтересів та індивідуальних особливостей дітей;

  • організовувати самоуправління в колективі і спрямовувати його діяльність, створювати умови для розвитку самодіяльності дітей і підлітків;

  • організовувати різноманітну діяльність дітей і підлітків (бесіди, збори, фестивалі, вечори, свята, трудові десанти, природоохоронні заходи, спортивні змагання);

  • поєднувати індивідуальну і колективну роботу з дітьми;

  • використовувати всю систему можливих педагогічних взаємодій в умовах табору з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей дітей і підлітків;

  • встановлювати педагогічно правильні відносини з дітей і підлітків, колегами;

  • педагогічно усвідомлювати і аналізувати досвід своєї педагогічної діяльності.

Зміст практики (перелік основних завдань)

1. Організація прийому дітей, ознайомлення із складом загону, перевірка готовності до перебування в оздоровчому таборі, бесіди з батьками.

2. Ознайомлення з правами та обов'язками вожатих, правилами техніки безпеки та поводження на території табору, в лісі, на воді, в транспорті тощо.

3. Визначення мети та завдань виховної роботи з дітьми в умовах оздоровчого табору; планування роботи загону на табірну зміну і на кожен день з урахуванням інтересів, вікових її індивідуальних особливостей дітей.

4. Організація різноманітної діяльності дітей за всіма напрямами виховання (згідно плану роботи загону, табору на зміну).

5. Створення тимчасового дитячого колективу; поєднання і колективної, групової та індивідуальної роботи з дітьми; встановлення педагогічно доцільних стосунків з дітьми в умовах оздоровчого табору.

6. Оформлення документації:

  • план-сітка загону;

  • плани - путівки дня;

  • загоновий куточок;

  • загонова газета,

  • блискавки,

  • радіогазета,

  • педагогічний щоденник,

  • психолого-педагогічна характеристика загону.

7. Педагогічне осмислення та аналіз досвіду своєї педагогічної діяльності, оформлення звіту про педагогічну практику.