Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
продовження теми 2.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
41.35 Кб
Скачать

  1. Підготовка до публічного виступу

Публічний виступ - це усне монологічне висловлення з метою досягнення впливу на аудиторію.

Перед публічним виступом у багатьох настає «ораторська лихоманка» через надмірне занурювання у власні переживання.

Важливо, заставити себе повірити в те, що ти гарно підготувався до виступу і можеш повідомити слухачам щось важливе й необхідне (корисне).

Оратору необхідна гарна психологічна підготовка. Відомий судовий діяч ХІХ ст.. А.Коні писав: «Розмір хвилювання обернено пропорційний витраченій на підготовку праці».

Етапи підготовки ораторської промови

Сьогодні в ораторській діяльності виділяють 3 основних етапи: докомунікативний, комунікативний і посткомунікативний.

Докомунікативний

Комунікативний

Посткомунікативний

1.Визначення теми і мети виступу

Проголошення промови

Аналіз промови

2.Оцінка аудиторії й обстановки

Відповіді на запитання, ведення полеміки

3.Добір матеріалу

4.Створення тексту

5.Репетиція

  • Підготовка до виступу починається із визначення і уточнення теми. Будь-яка тема є частиною великої проблеми і являє собою одну з її частин. Важливо усвідомити це і не прагнути в одному виступі осягнути неосяжне. Можна лише поспівчувати ораторові, що взявся за тему " Комп'ютеризація у наш час" чи "“Комп'ютер - вікно у світову культуру".

Інколи пропонують виступити на певну тему, тобто тема виступу є заданою. У такому випадку ораторові необхідно конкретизувати, уточнити її. Однак нерідко тему виступу доводиться обирати самому.

Чим слід керуватися, обираючи тему?

По-перше, ви повині бути добре обізнаним у цій темі, мати певний досвід.

По-друге, те, про що ви збираєтесь говорити, повинне викликати інтерес у слухачів.

По-третє, тема виступу має бути актуальною, значимою.

Назва виступу повинна відповідати таким вимогам:

а) відображати його суть, тобто в лаконічній формі відображати основну ідею виступу;

б) мати рекламний характер: бути цікавою, привертати увагу, торкатися інтересів тих, для кого призначена, збуджувати уяву.

в)бути ясною, чіткою, по можливості короткою.

Привертає увагу назва теми, що містить запитання чи різку постановку проблеми: "Духовний бізнес - це можливо?"

Порівняємо дві назви: робочу, що містить основну ідею виступу, і рекламну: "Правильний спосіб життя як основа тривалої працездатності" і "Як жити не старіючи". Другий варіант не лише привертає увагу, але й створює позитивну установку на сприйняття теми.

Широке формулювання, назви, що містять у собі незнайомі слова відштовхують слухачів, часом навіть викликають негативне ставлення до виступу. Один із героїв фільму "Місяць довгих днів", Павло Степанович, на запитання, чому він не на лекції, відповів: "А мене назва налякала". Лекція називалась "Аутогенні тренування". У назві теми використано науковий термін іншомовного походження, який не всім відомий, тому не кожен зрозумів, що йдеться про тренування самонавіюванням.

Слід уникати і надто загальних назв. Наприклад, формулювання теми "Турбота про здоров'я" може викликати ряд запитань. Передовсім не зрозуміло, про чию турботу йтиметься - про турботу держави, лікувальних закладів, відділів охорони здоров'я, сім'ї чи кожної людини.

Виникає і друге запитання, про чиє здоров'я розповідатиме лектор –дошкільнят, школярів, студентів, робітників, службовців, пенсіонерів тощо.

Доцільно дати більше конкретики темі: “Групи здоров'я для людей похилого віку", "Профілактика захворювань грипом", "Про шкідливість самолікування" тощо.

Залежно від названих вище факторів мета може визначатися так: поінформувати;

пояснити;

зацікавити;

переконати,

запевнити;

закликати до дій;

надихнути, і т.п.

Вибір мети та ідеї виступу визначає стратегію подальшої роботи. Формування завдань виступу містить його мету і основну ідею. Наприклад, "Розповісти про те, що..." "Переконати в тому, що...", "Зацікавити тим-то..." іт.д.

Під час вибору теми та визначення цільової установки Поль Сопер рекомендує ораторам для контролю ставити перед собою питання:

  1. Дійсно мене цікавить тема чи може вона стати цікавою для мене?

  2. Достатньо я знаю з цього питання і чи можу я знайти достатньо відомостей?

  3. Зможу я вкластися у відведений час?

  4. Якщо я хочу переконати, чи переконаний я сам чи ні?

  5. Чи відповідатимуть тема і мета рівню знань, ін6тересам та установкам слухача?

  • Оцінка аудиторії.

Попередня інформація про слухачів - одна із гарантій успіху. Розумний водій не сяде за кермо автомобіля, якщо не знає особливостей цієї марки. Важко розраховувати на успіх, якщо не уявляєш, наскільки слухачі орієнтовані в цих питаннях, чим саме зможеш їх зацікавити.

Щоб ваш виступ був результативним, ставте перед собою три запитання;

а) кому я буду говорити?

б) навіщо? З якою метою?

в) що повинні засвоїти слухачі?

В.Маяковський, виступаючи на одному із зібрань у 1929 р. говорив, що всі суперечки із ворогами, і з друзями про те, що важливіше - "Як робити?" чи "Що робити?" перекриваються тепер літературним лозунгом "Навіщо робити?, тобто встановлюється примат (лат.- перше місце, старшинство) мети над змістом і формою.

Якщо оратор не подумає про призначення виступу, він не матиме успіху у підготовці його і виголошенні.

Наприклад, в одній з аудиторій лектор прочитав лекцію " Про шкідливість куріння". Він мав медичну освіту і не раз виступав перед аудиторією з такою лекцією. Коли ж лекція була закінчена, лектора запитали: "А для чого ви нам про все це говорили?" Виявилось, що аудиторія майже 100% не палить і лектор про це знав, але відповісти не зміг на поставлене запитання. Чи означає це, що він не повинен виступати перед аудиторією з такою темою? Зовсім ні. Слід було на початку виступу визначити, для чого саме тут він говоритиме про шкідливість такої звички. Чи для того, щоб повідомити щось нове з теми, чи для того, щоб закликати слухачів вести роз'яснювальну роботу серед близьких і знайомих, чи для того, щоб поділитися методикою проведення подібної бесіди. І відповідно до мети викладати матеріал.

  • Наступний етап підготовки публічного виступу - добір матеріалу.

У методичній літературі визначені основні джерела, з яких можна черпати нові ідеї, цікаві відомості, факти, приклади, ілюстрації. До них належать:

офіційні документи;

наукова, науково-популярна література;

довідкова література: енциклопедії, словники, статистичні збірники,

таблиці, бібліографічні покажчики;

художня література;

статті газет і журналів;

радіо і теле- передачі;

результати соціологічних опитувань;

власні знання і досвід;

особисті контакти, бесіди, інтерв'ю;

роздуми і спостереження.

Учені визначили, які дії сприяють виробленню навичок відбору літератури. Наприклад, психолог В.Сахаров називає такі:

  1. Пригадування раніше прочитаної літератури з теми виступу.

  2. Перегляд особистої бібліотеки чи каталогу.

  3. Перегляд каталогів у бібліотеці.

  1. Перегляд у останніх номерах журналів переліку опублікованих за останній рік статей.

  1. Перегляд бібліографічних видань ( літописів, книг, журналів і т.п.)

  2. Перегляд довідників.

Систематичне повторення цих дій при підготовці до різних виступів може виробити у ораторів навичку відбору літератури, що в кінцевому результаті дозволить прискорити сам процес підготовки.

"Не хвилюйтесь, якщо способи відбору матеріалу в бібліотеці та інших місцях спочатку здаватимуться складними. Оволодівши ними, ви уникнете великих затрат часу і зайвих клопотів. Якщо засвоїте, як користуватися бібліотекою, то ви набудете найважливішого - дослідницьких навичок і невтомного бажання знати досконало все з питань, що вас цікавлять. Будьте наполегливі: факти, що виявляються найбільш важко, без сумніву, найнеобхідніші для ясності і переконливості виступу". (Поль Сопер).

  • Створення тексту

Ораторові необхідно вибрати з літератури те, що можна буде використати у виступі, тобто прочитати відповідні розділи, зробити потрібні записи, систематизувати матеріал і т.д.

Зверніть увагу на мудре твердження відомого англійського філософа Ф. Бекона: "Одні книги можна лише спробувати, інші - проковтнути, і, нарешті, деякі з них потрібно розжувати і переварити".

Під час читання важливо уміти_ осмислити _зміст прочитаного, з'єднати його з тими знаннями, які були одержані раніше. Це допомагає аналізувати і систематизувати матеріал, зробити необхідні висновки.

Ознакою розуміння прочитаного є вміння передати його зміст своїми словами. Ця навичка особливо необхідна для оратора, який постійно ділиться своїми знаннями з аудиторією, відтворює по пам'яті зміст статей, брошур, газет, книг. Переказ прочитаного - своєрідне тренування для оратора: збагачується його мовлення, удосконалюється лекторська майстерність.

Дейл Карнегі писав: «Готуватися – це означає думати, виношувати думки, пригадувати, відбирати ті з них, які вас особливо зацікавили, відшліфовувати їх, розташовувати їх у певному порядку,створювати своєрідну мозаїку.

Одним із важливих питань, що виникають при підготовці публічного виступу – обов’язково чи ні заздалегідь готувати письмовий текст промови.

Готуючись до доповіді, потрібно обов'язково робити відповідні записи прочитаного. Д.І. Менделєєв говорив, що знайдена, але не записана думка - це знайдений і втрачений скарб. Найбільш простий вид запису – це виписки. Їх рекомендують робити на картках. Крім виписок є ще конспектування: фактографічне – передається слово в слово зміст прочитаного або почутого; вільне – передача тексту своїми словами; оціночне – критичний розбір змісту, коли поряд із судженнями автора наводяться свої; творче – думки автора доповнюють, розвивають, узагальнюють; лекторське – представлення матеріалу на папері так, як він звучить в аудиторії.

Цицерон вважав, що необхідно якомога більше писать. Квінтіліан, римський ритор, відзначав: «Лише з допомогою писання можна досягти легкості промови».

Поромова письмового тексту має багато переваг. Написану промову можна перевіряти, виправляти, показати товаришам, дати передивитися спеціалістові тощо. Писати потрібно на одній стороні аркуша і не в зошиті, а на окремих аркушах. Більшість досвідчених ораторів радять виступати, спираючись на текст, тому що не кожен може вивчити промову, якщо вона навіть невелика.

Доцільно відповідним чином виділити найважливіші положення, цифри, факти, прізвища.

  • Репетицію виступу можна проводити перед дзеркалом, перед друзями та рідними людьми, які можуть вказати на недоліки.